Hannah van Well werkt al ruim tien jaar als internationaal stylist op topniveau. Zo was ze jarenlang een vaste stylist voor Vogue Nederland. Sinds een paar jaar is ze helemaal in web3 gedoken. Vandaag publiceert ze op haar eigen platform een inzichtelijk artikel in wat deze nieuwe versie van internet kan betekenen voor een radicaal anders, en vooral duurzamer, modesysteem. Wij spraken Van Well over haar fascinatie voor web3. (Internet gebouwd op blockchain-technologie, en het internet in 3D zoals met virtual en augmented reality.) Ook lees je hieronder alvast een exclusieve voorpublicatie van haar artikel.
Web3 en duurzame mode
Het is best bijzonder dat een esthetisch stylist, geprezen om haar modische oog en eigen stijl, ‘opeens’ verzeild raakt in de technologische wereld. En in het bijzonder in web3. Toch werkt Van Well inmiddels al een tijd aan dit soort grote, innovatieve projecten. Ze vertelt: “Ik raakte erin verzeild tijdens de pandemie. Hoe meer ik me erin verdiepte, hoe meer het voor mij klikte. Ik ben geobsedeerd door de overlap tussen de virtuele en echte wereld, bijvoorbeeld door het gebruik van augmented reality – de wereld wordt dan een soort canvas.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Daarnaast vindt de mode-expert het concept van online identiteiten en zelfexpressie ook heel interessant. Dit gaat in de toekomst volgens haar alleen maar belangrijker worden. “Dan is het niet moeilijk voor te stellen dat mode daarin een belangrijke rol zal spelen. Daarmee betreed je een compleet nieuw terrein. Hoe gaan modemerken hun visie vertalen naar de digitale wereld, waarin onze identiteit en aanwezigheid veel meer fluïde zijn?”
Wat Van Well vooral aantrekt aan web3 is het onbekende. “Niemand weet precies hoe web3 zich zal ontwikkelen. Er is geen script en alles wat er nu gebeurt is experimenteel. Ik vind het belangrijk om de status quo van de industrie ter discussie te stellen. Het huidige systeem is outdated en functioneert niet meer.”
Web3 en duurzame mode
Waarom zie jij web3 juist als de toekomst of oplossing voor het modesysteem?
“Naast het feit dat het onvermijdelijk is dat mode-industrie zich steeds verder zal ontwikkelen in de virtuele wereld, kan het bijdragen aan een duurzamere toekomst. Er wordt nu vooral gefocust op duurzamere productie en materialen. Het echte probleem wordt daarmee niet opgelost. Er wordt simpelweg te veel geproduceerd en geconsumeerd. Er is een tegenbeweging van degrowth en slow fashion, maar de realiteit van minder productie en dus minder winst maakt het bijna onmogelijk om dit op grote schaal door te voeren. Een niet-bestaand mode-item is uiteindelijk de meest radicale vorm van duurzaamheid.
Daarnaast denk ik dat er hierdoor juist meer ruimte komt voor slow fashion en bijvoorbeeld made-to-order-productie. Het kopen van een fysiek kledingstuk voelt dan weer speciaal en niet als iets wat je weggooit na één keer dragen. Technologie kan ook bijdragen aan het verduurzamen van de fysieke productie. Bijvoorbeeld door het digitaliseren van het ontwerpproces en meer transparantie over de herkomst van producten en het recyclen achteraf door het gebruik van digitale IDs.”
Veranderende realiteit
Waarom lukt het de mode-industrie niet om zelf met een oplossing voor het duurzaamheidsvraagstuk te komen? En denk je dat die wens er überhaupt wel is?