8-keer-jonathan-anderson-als-modeactivist-voor-de-queer-community-355815

Van Jean Paul Gaultier tot Gianni Versace: wereldberoemde ontwerpers die hun liefde voor de LHBTQ-gemeenschap nooit onder stoelen of banken staken. Gaultier zette homoseksualiteit altijd fier op een voetstuk met zijn sekspositieve ontwerpen, en Versace werd na zijn dood hét symbool van queer vrijheid, sensualiteit en glamour. Wie in dat rijtje absoluut niet mag ontbreken, is Jonathan Anderson. De Noord-Ierse ontwerper die aan het roer staat van zowel JW Anderson als Dior, verweeft zijn eigen queer identiteit al jaren moeiteloos met zijn modevisie. Dit zijn acht voorbeelden van Jonathan Anderson als queer modeactivist.

Jonathan Anderson als queer modeactivist

Toen ik eerder dit jaar de tentoonstelling And Gaultier Created Man: Le Male – Past, Present, Future bezocht in Parijs, viel het me weer op hoe belangrijk representatie is. Gaultier nodigde er kunstenaars uit om werk te maken rond homo-erotiek en activisme, als ode aan zijn beroemde geur Le Male. Ook Anderson bewandelt dat pad: met zijn collecties, samenwerkingen en campagnes brengt hij keer op keer een ode aan queer cultuur, zonder dat het ooit geforceerd aanvoelt.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Al sinds de oprichting van zijn eigen label JW Anderson laat hij zien dat mode geen hokjes kent. Zijn ontwerpen zijn unisex, zijn castings divers en zijn shows vernieuwend. Denk aan strapless tops voor mannen, een modeshow die gestreamd werd via datingapp Grindr, en samenwerkingen met kunstenaars uit de queer underground. Tijd voor een overzicht van zijn belangrijkste momenten als queer modeactivist.

2013: een modeshow vol strapless tops en rokken voor mannen

Tijdens de herfst/winter mannenmodeweek van 2013 liet Anderson jurken en strapless tops voor mannen over de catwalk lopen. In een tijd waarin gender in mode nog nauwelijks werd besproken, was deze collectie radicaal én invloedrijk. Hiermee zette hij zijn signatuur stevig neer: mode is voor iedereen.

JW Anderson herfst/winter 2013
©Spotlight
1/7
Native Share

2021: poëzie, prints en queer kunstenaarschap

Voor de herfst/winter 2021-collectie van Loewe liet Anderson zich inspireren door kunstenaar Joe Brainard. Tijdens de pandemie werd de show gepresenteerd als ‘show-in-a-book’, een koffietafelboek vol werk van Brainard. De opbrengst ging naar de strijd tegen aids, waarmee Anderson queer kunstenaarschap én gezondheidsproblematiek onder de aandacht bracht.

Loewe 2021
©Spotlight
2/7
Native Share

2021: samenwerking met Tom of Finland

In datzelfde jaar werkte hij ook samen met de stichting Tom of Finland, wiens homo-erotische tekeningen tot op de dag van vandaag iconisch zijn. Deze stichting zet zich nog steeds dagelijks in om queer kunstenaars financieel te steunen. De capsulecollectie die daaruit voortkwam, was in een mum van tijd uitverkocht. Daarnaast schreef Anderson in 2021 een open brief voor Pride voor Vogue waarin hij pleitte voor zichtbaarheid, empathie en trots. “We moeten blijven vechten voor de vrijheid om onszelf te zijn”, stond er in de brief.

Jonathan Anderson x Tom of Finland
©JW Anderson
3/7
Native Share

2022: Hari Nef als muze in genderfluïde campagne

Voor een opvallende JW Anderson-campagne stond trans actrice en model Hari Nef centraal. Ze kroop in de huid van queer iconen als Cher en verwees speels naar de film Brokeback Mountain. Hun jarenlange vriendschap en gedeelde liefde voor transformatie maakten van de campagne een intiem portret van queer expressie.

Hari Nef voor JW Anderson
©Spotlight
4/7
Native Share

2023: een ode aan queer performance met Michael Clark

In samenwerking met choreograaf Michael Clark bracht Anderson een collectie waarin mode en performancekunst samensmolten. De ontwerpen verwezen naar de archieven van de makers en vierden queer subcultuur met grafische visuals en sculpturale silhouetten.

JW Anderson met Michael Clark collectie
©Spotlight
5/7
Native Share

2024: provocatie met een doel

Voor The Shameless Fund, de LGBTQ+-organisatie van acteur Jonathan Bailey, ontwierp Anderson een baby-T-shirt met melkspatten: speels, seksueel en taboedoorbrekend. De opbrengst ging naar projecten voor queer welzijn. Daarnaast werkte hij mee aan een filmproject rond queer kostuumgeschiedenis, waarin hij zijn rol als ontwerper én activist onderstreepte.

Loewe-campagne van Jonathan Anderson voor de queer community
©Loewe
6/7
Native Share

2024: outfits voor de film Queer 

En dat is deze film. In Queer, de laatste film van Luca Guadagnino, ontwierp Jonathan Anderson honderden authentieke outfits die het Mexico van de jaren 50 tot leven brachten. Van vintage pakken tot ondergoed met knoopsluiting: elk kledingstuk is historisch verantwoord én verleidelijk. Een zwoele, visueel prikkelende queer trip door tijd en verlangen. Gedragen door acteurs Drew Starkey en Daniel Craig.

2025: ‘Anonymous Faggots’

Met zijn resort 2026-collectie liet Anderson opnieuw van zich horen. De collectie bevatte truien en T-shirts met de slogan ‘Anonymous Faggots’, waarmee hij queer terminologie opnieuw eigende. Het lookbook, geschoten in Parijs, toonde een diverse cast met onder anderen Joe Alwyn en Fai Khadra.

JW Anderson resort 2026, een van de initiatieven van Jonathan Anderson voor de queer community
©Spotlight
7/7
Native Share