Avery Trufelman is de maker van Articles of Interest, een favoriete podcast van modeliefhebbers. In inmiddels drie seizoenen behandelt de podcastmaakster mode-items en -trends als cultureel, historisch en maatschappelijk verschijnsel. Als je wil weten hoe trends ontstaan (en blijven hangen) raden we je ten zeerste aan te luisteren. Seizoen drie – dat over preppy mode gaat – staat nu online.
In de eerste twee seizoen (uit 2018 en 2020, maar het terugluisteren waard) bespreekt Trufelman per aflevering items als de jeans, Hawaii-blouses, kinderkleding, pakken, diamanten en bruidsjurken. Afgelopen september spraken wij, videobellend naar New York, met Trufelman.
Avery Trufelman over Articles of Interest
De podcastmaakster – die afgelopen oktober hoofdgast was op het Podcastfestival – gebruikt in haar podcasts alledaagse voorwerpen om een verhaal te vertellen over klasse, gender, politiek, duurzaamheid, kolonialisme en identiteit. Trufelman werkte eerder voor de podcasts van The Cut 99% Invisible, over design en architectuur. Articles of Interest begon als spin-off van 99% Invisible, maar staat inmiddels op zichzelf.
Avery, jouw show is een van mijn favoriete podcasts; het voelt alsof ik weer op de mode-academie zit, maar dan leuker. Studeerde je zelf ook mode?
“Nee, eigenlijk was mijn programma op de universiteit een soort overzicht van de Westerse geschiedeniscanon. We lazen alles; van de bijbel tot Dante en Duitse literatuur. Een compleet overzicht van de middeleeuwen tot nu. Interessant, maar met een erg witte, Eurocentrische blik. Wel een goed startpunt om te begrijpen dat dit niet alles is in de wereld.”
Waar komt je liefde voor mode vandaan?
‘Ik hield altijd al van kleding als manier om jezelf uit te drukken. Op de middelbare school legde ik de avond van tevoren al mijn outfits klaar. Als jong persoon heb je weinig controle over je leven: je mag niet stemmen, hebt geen geld. Over kleding heb je wel wat te zeggen, dus dat is belangrijk. Het is een communicatiemethode. Als iemand je outfit mooi vindt, levert dat respect op. Ik was me altijd al bewust van de kracht van mode. Toen ik op mijn zeventiende bij mijn tante in San Francisco een tentoonstelling zag over Vivienne Westwood, maakte het idee dat iemand punkkleding gewoon had uitgevonden, zo’n indruk. Dankzij haar kun je gescheurde kleding dragen en er cool uitzien!”
Waarom wilde je dan podcastmaker worden en niet bijvoorbeeld ontwerper?
“Mijn ouders waren vroeger radiomakers. Ze stopten ermee toen ze mij kregen, maar bleven er altijd liefdevol over praten. Mijn droom was daarom ook radiomaker worden. Toen kwamen podcasts op mijn pad. In die tijd, we hebben het over 2013, waren podcasts nog best underground; 99% Invisible in het begin ook. Roman Mars maakte het programma alleen in zijn garage. Ik was fan en hoorde dat hij een stagiaire zocht, dus melde me aan. Uiteindelijk werkte ik er jaren en kwam mijn ‘radiodroom’ toch uit.”
Hoe kwam je op het idee een eigen podcast over mode te maken?
“99% Invisible gaat over design en architectuur, maar mode is ook zo’n enorm onderdeel van onze zelfgemaakte wereld. We hebben veel meer controle over onze kleding dan over de gebouwen waar we in wonen. Ik pitchte een mode spin-off aan Roman, hij vond het meteen een goed idee. Ik wilde dingen bespreken die iedereen kent, zoals zakken en jeans, maar ook punk. De afleveringen staan op zichzelf, maar grijpen wel in elkaar – als een ketting van madeliefjes. Alle onderwerpen zijn ontstaan uit gesprekken met vrienden. Elke aflevering begint met iemand die vertelt over zijn eigen ervaringen, zoals Joe in de eerste aflevering. Hij is een kleine man die noodgedwongen winkelt op de kinderafdeling. Zo raakten we in gesprek over kinderkleding. Waarom is die altijd zo felgekleurd en met gekke teksten?”
Elke aflevering gaat over een dieper maatschappelijk-cultureel onderwerp. Was dat je bedoeling voor je begon?
“Bij 99% Invisible gaat het ook over de betekenis áchter objecten. Dat is het mooie aan een radioprogramma of podcast maken over visuele cultuur: je kunt ‘het ding’ zelf niet laten zien. Dus je moet het idee erachter wel analyseren. Die manier van werken had ik al geoefend vóór Articles of Interest. Zo wordt mode bespreken, net als architectuur begrijpen. Gebouwen gaan ook eigenlijk over de bewoners, psychologie en een gemeenschap. Die onderzoeksmethode pas ik nu toe op kledingstukken. Maar ik had nooit kunnen bedenken dat een onderzoek naar het Hawaii-shirt, eigenlijk zou gaan over kolonialisme.”