bekijk-het-laatste-portret-van-koningin-elizabeth-ii-223723
©Ranald Mackechnie/Courtesy of Buckingham Palace

Buckingham Palace heeft zondag een nieuw en laatste portret van koningin Elizabeth II vrijgegeven. Gefotografeerd door Ranald Mackechnie, toont het de overleden vorstin in een poederblauw pak, met een glimlach van oor tot oor. Ze draagt haar kenmerkende parelketting met drie strengen en bijpassende oorbellen. Op haar borst prijkt een broche van aquamarijn, een geschenk van haar vader koning George voor haar 18de verjaardag.

Laatste portret koningin Elizabeth

“Vooruitlopend op de staatsbegrafenis van Hare Majesteit de Koningin is een nieuwe foto vrijgegeven”, schreef de koninklijke familie op Twitter. “De foto is genomen ter gelegenheid van het platinum jubileum van Hare Majesteit – de eerste Britse monarch die deze mijlpaal bereikte.”

De vrijgave van de foto komt enkele uren nadat het Verenigd Koninkrijk om 20:00 uur een minuut stilte in acht nam ter nagedachtenis aan haar.

Begrafenis

Maandag vindt de begrafenis van koningin Elizabeth plaats in Westminster Abbey. Talrijke wereldleiders, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden en de hele familie Windsor zullen naar verwachting aanwezig zijn. Sinds donderdag, toen de kist van de koningin in Londen aankwam, stromen honderdduizenden rouwenden de abdij binnen. De rij daarvoor was op sommige plaatsen wel vijftien uur lang.

Koning Charles stuurde een boodschap van dank aan allen die hun respect hebben betuigd. “Nu we ons allemaal voorbereiden op ons laatste afscheid, wil ik deze gelegenheid aangrijpen om al die talloze mensen te bedanken die mijn familie en mijzelf zoveel steun en troost hebben geboden in deze tijd van rouw”, zei hij. Prins William deelde ook een foto van de menigte buiten Westminster Abbey. “Het betekent ontzettend veel dat jullie allemaal hier zijn,” zei hij.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.