“Barbie is echt verweven met mode, want hoe je met haar speelt, is door haar aan te kleden”, vertelt kostuumontwerper Jacqueline Durran. “Kleding is haar vorm van expressie.” Na het winnen van een Oscar voor haar werk aan de film Little Women uit 2019, vroeg regisseur Greta Gerwig Durran terug voor haar volgende project: het stylen van een volledige Barbie-wereld. Durran (die uit Londen komt) merkte dat het proces anders was dan dat van haar andere projecten: “Je behandelt Barbie niet zoals je een normaal personage behandelt, omdat de motivatie voor wat ze draagt niet van binnenuit komt.”
‘Barbie’-kostuumontwerper over de film
Barbie is echt praktisch. “Het bepalende kenmerk van wat ze draagt, is waar ze heen gaat en wat ze doet”, legt Durran uit. “Het gaat erom dat je helemaal gekleed bent voor je job of taak.” Elke pop wordt verkocht met een modepakket. Om naar het strand te gaan heeft Barbie een bijpassende jurk, playsuit, tas, hoed, geschikte schoenen en accessoires nodig. Deze kledingsets veranderen afhankelijk van wat er gebeurt in Barbie Land.
Het strand is een cruciale setting voor de film van Gerwig, “dus Malibu Barbie is de key.” Maar in plaats van een directe kopie van een originele pop, putte Durran ook uit de jaren 1950 en 1960. Voor een retro twist haalde ze inspiratie uit Brigitte Bardot als een beach babe idéale. Alle kostuums in Barbie Land passen in een van de ongeveer vijftien kleurencombinaties “die begin jaren zestig het idee van een strand aan de Franse Rivièra opriepen”. Denk aan levendige trio’s van perfecte zomerpastelkleuren: “Lavendel, felblauw, lichtblauw; groen, oranje, beige; oranje, blauw, twee soorten roze en geel.”

“Ik had buyers die elke dag op zoek gingen naar kleding in specifieke kleuren in elke winkel in Londen”, zegt Durran. De kostuumontwerper legt uit dat het team een strak overzicht van kleurencombinaties had om tijdens het hele proces naar te verwijzen. “We wilden dat de wereld een echt gecontroleerde omgeving zou zijn”, zegt ze. Het gaf structuur aan een duizelingwekkende taak. “Greta schrijft met 160 kilometer per uur, vaak vier scènes in een scriptpagina… Er zijn veel kostuumwisselingen”, zegt ze lachend over de honderden looks die haar team creëerde.
Van Barbie-vuilophalers tot Barbie-postbodes, er waren tientallen banen om aan te kleden, waardoor het team van Durran door winkels moest snuffelen op zoek naar het perfecte roze overall of Barbiefied gereedschapskist. Voor één kostuum – een dokter – haalde het team foto’s tevoorschijn van elke dokter die Mattel in de afgelopen 60 jaar had gemaakt als inspiratie.
De onderbroek van Ken
Met slechts elf weken om alles te maken, was het team tijdens het filmen nog steeds bezig met het maken van kostuums. Dat had één voordeel: de flexibiliteit om steeds nieuwe ideeën toe te voegen. Tijdens een late aanpassing kwam acteur Ryan Gosling op het idee voor Ken-ondergoed voor zijn personage, een detail dat viraal ging toen de marketing van de film uitkwam. “We haastten ons gewoon om het te halen”, zegt ze.