De couturecollectie van Iris van Herpen, getiteld Sympoiesis, omarmt verschillende innovatieve materialen. Denk aan doorschijnende organza, die zo licht en ultrafijn is dat het slechts vijf gram per vierkante meter weeg. Vandaar de bijnaam ‘luchtstof’. Of, over innovatief gesproken: Iris van Herpen maakte een levende jurk van algen.
Iris van Herpen ontwerpt levende jurk van algen
Deze maand wordt opnieuw duidelijk dat kunst en wetenschap bij Iris van Herpen samenkomen. De echte pièce de résistance: een ‘levende look’, gemaakt van zo’n 125 miljoen bioluminescente algen. In de verduisterde ruimte van de show zien we hoe een kenmerkend patroon van Van Herpen – tegelijk skeletachtig en plantaardig – een levendige, blauwe gloed afgeven. Als we onder een microscoop zouden kijken, zouden we een bloeiende kolonie Pyrocystis lunula aantreffen: eencellige micro-organismen, die hun naam te danken hebben aan hun maanachtige vorm.
Voor Van Herpen, die ontwerpen heeft gegenereerd door middel van 3D-printing, kledingstukken heeft gemaakt die gevoelig zijn voor magnetische velden en exoskeletten heeft gemaakt van aluminium en houtsnijwerk, is experimenteren met materialen bijna standaard. Deze look heeft echter zelfs haar eigen verwachtingen overtroffen. Als een soort baanbrekende symbiose met een andere levensvorm.
“Het is een van de meest bijzondere processen geweest. Eigenlijk kan ik zeggen dat het de kroon spant”, zegt ze. “Het is niet alsof je een look creëert; het is alsof je iets cultiveert, koestert waar je voor moet zorgen. En dan krijg je er een band mee. Dat is echt prachtig.”
LEES OOK
Iris van Herpen lanceert beautycollectie met Aveda: ‘Brengen een stukje Iris naar iedereen’
Glow in the dark
Tijdens het passen van de couturecollectie op zaterdag gaven Van Herpen en haar nieuwste medewerker, Chris Bellamy, Vogue een voorproefje van de creatie. Als een soort buitenaards tentoongesteld exemplaar hingen de jurk en de legging in een doos die zorgvuldig werd gecontroleerd met licht (precies de golflengte waar de algen zich 50 meter onder de zeespiegel bevinden) en vochtigheid, door een wolk koude stoom die zich rond de basis verzamelde.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

In het daglicht was het dimensionale patroon niet verlicht, maar melkachtig wit met een spoortje blauw; een slechte vergelijking zouden glow-in-the-dark-stickers kunnen zijn, met een groenige tint. Net als mensen hebben pyrocystis lunula ‘slaap’ nodig en hebben ze hun eigen lichtcycli, net als onze circadiane ritmes. In het wild zenden ze licht uit als reactie op beweging, bijvoorbeeld als ze roofdieren opmerken. Het is nog niet bekend wie Van Herpen uitkiest om de look te dragen of hoe het model de lichtflits zal uitlokken.
