iris-van-herpen-lanceert-beautycollectie-met-aveda-brengen-een-stukje-iris-naar-iedereen-270157
©Aveda x Iris van Herpen

Groot nieuws: couturier Iris van Herpen zet haar eerste stap in de beautywereld. Samen met het veganistische haarverzorgingsmerk Aveda slaat ze een brug tussen high fashion en duurzame beauty door middel van een limited edition collectie. Nu is dit al fantastisch nieuws op zich, maar het betekent ook dat het hebben van een ontwerp van Iris van Herpen nog nooit zo toegankelijk was. We spreken Iris van Herpen en Aveda’s Senior Vice President of Global Professional Artistry Antoinette Beenders over de collectie.

Iris van Herpen-coutureshow

Voor haar ontwerpen laat Iris van Herpen zich met name inspireren door de schoonheid en complexiteit van de natuur. Dit is terug te zien aan haar innovatieve gebruik van materialen zoals 3D-prints, waarmee ze kledingstukken creëert die lijken op organische structuren als waterrimpelingen en schimmelgroei.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dit zagen we onlangs nog terug in haar herfstcollectie, waarvoor de couturier keek naar architectuur geïnspireerd op water. Niet alleen ons kikkerlandje dat deels onder de zeespiegel ligt inspireerde haar, ook overzees vond ze innoverende projecten. “Een goed voorbeeld is Oceanix”, vertelt Iris. “Dat is een stad in Zuid-Korea die op het water gebouwd wordt.” Deze ’s werelds eerste drijvende stad is niet alleen interessant ontworpen, maar bevordert ook natuurbehoud, iets wat Iris na aan het hart ligt. En dus transformeerden modellen tot watergodinnen voor de herfstcollectie van Iris van Herpen. Kledingstukken bestaande uit vloeistof-achtige materialen wisselden af met metallic pleats die deden denken aan watergolven.

iris van herpen couture
©Spotlight

Om het waterthema ook door te voeren in de beautylooks, werden strakke wetlooks gecreëerd. “Beauty is ontzettend belangrijk voor de show. Het gaat om een symbiose tussen de kledingstukken en haar en make-up. Alles moet samenwerken en één geheel worden”, vertelt Iris. Hierbij kwam de expertise van Antoinette Beenders om de hoek kijken. Aveda’s Senior Vice President of Global Professional Artistry werkte al eerder samen met Iris van Herpen voor verschillende shows. De twee bouwden dan ook een unieke vriendschap op waarin artisticiteit en vakmanschap met elkaar verweven zijn. “Ik ben al jaren ontzettend fan van Iris”, deelt Antoinette. “Haar designs zijn ook inspirerend voor kappers; heel futuristisch qua vorm.”

Aveda x Iris van Herpen

Het creëren van een haarcollectie voor Aveda leek hierdoor – en door de gezamenlijke waarden voor duurzaamheid en innovatie – een logische stap. “Het is gewoon een match made in heaven“, deelt Antoinette. Iris van Herpen wilde natuurlijk haar designelementen in deze samenwerkingen brengen, maar het is voor haar ook een manier om een collectie te maken die toegankelijk is voor een groter publiek – in tegenstelling tot haar modecreaties die we enkel kunnen bewonderen op de runway, rode loper of tijdens een concert van grote artiesten als Beyoncé. “Ik focus me heel erg op slow fashion, maar door de samenwerking met Aveda komt mijn werk bij een veel breder publiek in het vizier”, vertelt Iris.

Zo probeerde de ontwerper tijdens het maakproces de balans te vinden tussen haar inspiratie uit de natuur en iets creëren dat gebruikt kan worden in het dagelijkse leven. De Aveda x Iris van Herpen Holiday-collectie bestaat uit drie limited edition haaraccessoires. Of, zoals Antoinette ze noemt, haarjuwelen. De Lagoon Nebula Hair Cuff is geïnspireerd op de geboorteplaatsen van sterren in interstellaire wolken.

“Deze haarmanchet kun je op een paardenstaart of een knot schuiven als accessoire”, deelt Antoinette. “En dan hebben we ook nog spelden”, vertelt ze erachteraan terwijl ze de Henosis Hair Pin Set omhoog houdt. Deze spelden staan symbool voor het Griekse concept van eenheid. Ze zijn te gebruiken voor allerlei verschillende soorten haar, zegt Antoinette. “Of je nu lang, kort, dik, dun of textured haar hebt. En dat is het leuke ervan, want hiermee kunnen we een stukje van Iris naar iedereen brengen.” De haarjuwelen kun je bewaren in het laatste accessoire: de Syntopia Cosmetic Pouch (maar we snappen het natuurlijk ook als je ‘m stiekem als clutch gebruikt tijdens een avond uit).

Groene waarden

De haarmanchet en haarspelden zijn gemaakt van recyclebaar goudkleurig messing en de pouch van 65% post-consumer gerecyclede materialen. Iris hielp ook mee aan het ontwerpen van de geschenksets die Aveda’s geliefde producten bevatten. Ook hier komt de match met de ontwerper en de gedeelde interesse in natuur terug. “Aveda bestaat al meer dan veertig jaar en wij hebben heel veel kennis van planten”, vertelt Antoinette. Over groene waarden gesproken: zelfs de geschenkdozen, hoezen en andere verpakkingselementen zijn gemaakt van gerecycled materiaal.

Uiteraard konden we het niet laten om te vragen of Iris na deze stap in de beautywereld een ready to wear-collectie in de toekomst niet uitsluit. “Ik heb echt gekozen voor couture en slow fashion. Dat is de manier om te kunnen innoveren en ik voel dat het belangrijk is dat te doen in de tijd waarin we leven. Als je ready to wear-collecties gaat ontwerpen, kom je al gauw terecht in de massaproductie, waarvan ik geloof dat er al te veel is. Al is het een logische stap en is het iets waar ik veel over heb nagedacht, is het een bewuste keuze om het niet te doen.” Zo zie je: dit maakt het bezitten van de haaraccessoires van Iris van Herpen x Aveda alleen nog maar bijzonderder.

aveda x iris van herpen
©Aveda x Iris van Herpen

De Aveda x Iris van Herpen Holiday-collectie is nu exclusief te verkrijgen op Aveda.eu.