deze-thee-helpt-je-om-in-slaap-te-komen-wanneer-je-gestresst-bent-276831
©Ellen von Unwerth, Vogue Nederland, december 2022

Er zijn minstens drie redenen om van de passiebloem te houden: het is een prachtige bloem, de plant is een heerlijk exotische fruit (de passievrucht) én je kunt ‘m gebruiken als een natuurlijk middel tegen slecht slapen. We vertellen je meer over passiebloemthee.

Wat zijn de voordelen van passiebloemthee?

Passiebloemthee heeft een kalmerend en ontspannend effect. Het wordt vooral gebruikt als een middel tegen slapeloosheid, maar het is ook nuttig bij stress en angst. (Tegenwoordig worden van de bloem ook voedingssupplementen gemaakt die helpen tegen de symptomen van de overgang en ADHD, maar daar zijn geen definitieve wetenschappelijke studies van).

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het kalmerend effect van deze bloem komt omdat het ’t gamma-aminoboterzuur (GABA) in de hersenen verhoogt, een stof die de hersenactiviteit vermindert. Hierdoor kun je beter ontspannen en dus ook beter slapen. In een studie gepubliceerd in Phytotherapy Research dronken deelnemers een dagelijkse dosis kruidenthee met de paarse passiebloem. Na zeven dagen meldden ze verbeteringen in de slaapkwaliteit.

Hoe maak je passiebloemthee?

Je kunt gedroogde passiebloem toevoegen aan kokend water om een kruidenthee te maken. Maar je kunt ook de kant-en-klare infusie kopen. Een goed idee is om het te mengen met andere natuurlijke kalmerende ingrediënten, zoals kamille. Belangrijk om te weten: Het gebruik van passiebloem wordt tijdens de zwangerschap, borstvoeding en als je medicijnen gebruikt afgeraden. (Er zijn overigens geen studies die bijzondere bijwerkingen aan het licht brengen).

De passiebloem in cosmetica

Uit de zaden, bloemen en pulp van de passievrucht kunnen ook cosmetische extracten worden gemaakt. Laboratoria van het merk L’Erbolario hebben bijvoorbeeld een olie met verzachtende en elastische eigenschappen gewonnen uit de zaden van de bloem. Van de pump hebben ze een vochtinbrengend extract gemaakt, verwerkt met plantaardige glycerine. De passievrucht, of beter gezegd de olie die wordt gewonnen, is rijk aan vitamine A, C en bètacaroteen en heeft een antioxiderende werking.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IT.