hoe-lang-zou-je-s-middags-moeten-slapen-dit-zijn-de-geheimen-van-het-perfecte-dutje-253351
©Arran & Jules, Vogue Nederland, april 2023

Zowel in Spanje als in andere mediterrane landen is het dutje een traditie, een must. Na de lunch en verplichte kop koffie is het een gewoonte in de schaduw te gaan liggen en de heetste uren te vermijden. Zouden wij ons hier ook aan moeten wagen? En hoe lang duurt het perfecte dutje dan?

Het perfecte dutje

Tegenwoordig laat het moderne leven niet veel ruimte over voor rust, we zijn vaak moe en ’s middags slapen zou de oplossing kunnen zijn. Volgens een nieuwe studie uitgevoerd door de Universiteit van Guadalajara (Mexico) en de Universiteit van Murcia (Spanje), moet je namelijk bijzondere aandacht besteden aan de duur van het dutje. Een goed getimed middagdutje draagt bij aan de metabole gezondheid van individuen, terwijl te lang slapen nadelige langetermijneffecten kan hebben.

De voordelen van een dutje in de middag

Slaap was, toen medicijnen nog niet bestonden, de enige manier om te genezen. Van overdag slapen hoef je geen gewoonte te maken, maar het kan wel voordelen hebben. Een paar op een rij: verhoogde cognitieve en geheugencapaciteiten, grotere beschikbaarheid van energie gedurende de dag en lagere stressniveaus. Deze gunstige effecten worden vooral waargenomen bij 65-plussers, maar ook bij studenten tijdens examens. Met andere woorden: in tijden van hoge stress kan het dutje een uitkomst zijn, de enige variabele waarmee rekening moet worden gehouden, is het aantal uren slaap in de middag.

Verschillende soorten dutjes

Oorspronkelijk was er ‘het zesde uur van de dag’, dat het volgens de Spaanse traditie van de naoorlogse periode mogelijk maakte om tussen 14:00 en 16:00 uur aan de heetste uren van de dag te ontsnappen en bloed van de hersenen naar de maag te laten stromen. De Italiaanse variant noemen we pennichella.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In 1998 bedacht professor James B. Maas de term powernap. Deze duurt tien tot twintig minuten, om het middagdutje in de werkomgevingen van bedrijven te normaliseren om de prestatiemogelijkheden van werknemers te vergroten. Het originele dutje is daarentegen iets langer, van twintig tot vijfentwintig minuten.

Hoe lang moet je ’s middags slapen?

Uit de hierboven aangehaalde studie van drieduizend proefpersonen bleek dat het overschrijden van een dutje van dertig minuten ’s middags contraproductief kan zijn. Zeg dus ja tegen korte dutjes, maar niet tegen dutjes van twee uur. Zo voorkom je het verstoren van je slaapcyclus. Meer specifiek heeft de duur van het dutje invloed op de metabole gezondheid. Mensen die ’s middags meer dan dertig minuten slapen, hebben meer kans op gezondheidsproblemen: diabetes, hoge bloeddruk en obesitas. Mensen die minder dan dertig minuten slapen – dat wil zeggen vijftien of twintig minuten – hebben een lagere bloedsuikerspiegel en een lagere bloeddruk.

Slapen na je lunch en een kop koffie, is ook een uitstekend spijsverteringshulpmiddel. Hoe dat zit? Het nuttigen van een kop koffie na de lunch draagt bij aan de goede werking van het metabolisme. De werking van cafeïne ontstaat ongeveer twintig minuten na inname, het perfecte recept dus voor een ontspannend én energiek dutje in de middag.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IT.