4-tips-om-parfum-op-de-juiste-manier-aan-te-brengen-zodat-ie-niet-meteen-vervaagt-253203
©Courtesy of Chanel

Je kent vast wel iemand die altijd heerlijk ruikt en wiens parfum opvalt, maar nooit overheerst. Ik heb me altijd afgevraagd hoe mensen dat voor elkaar krijgen. Zelf had ik het gevoel dat er maar twee uitersten waren: of ik gebruikte zo weinig parfum dat het binnen de kortste keren vervaagde of ik gebruikte zoveel dat het iedereen om me heen bedwelmde.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Na verloop van tijd leerde ik echter door mijn werk als beauty editor dat het aanbrengen van het juiste parfum en het creëren van een langdurige geur minder te maken heeft met de gebruikte hoeveelheid en meer met de juiste (en nogal onverwachte) delen van het lichaam. Ook het juiste moment in de beautyroutine is belangrijk. Tegenwoordig krijg ik voortdurend complimenten als: ‘Je ruikt altijd zo lekker!’ Lees hieronder hoe jou dat ook gaat lukken.

How to: zo breng je parfum op de juiste manier aan

Direct na het douchen

Parfum was altijd de laatste stap in mijn schoonheidsroutine. Voordat ik m’n huis verliet, sprayde ik een paar keer op mijn huid, haar en kleren – denkend dat dit de beste manier was om (lang) lekker te ruiken. Fout! De geur ontvouwt zich het meest als je ‘m direct na het douchen of baden aanbrengt op de opgedroogde, nog enigszins vochtige en warme huid. Het beste is een crème aan te brengen voordat je parfum gebruikt.

Eerst crème, dan parfum: de juiste volgorde maakt het verschil

Een droge huid slokt parfum letterlijk op, waardoor het zich niet ten volle kan ontplooien. Het is veel beter om eerst crème op de huid aan te brengen voordat je parfum gebruikt. Dit kan je het beste doen met een ongeparfumeerde bodylotion of bodycrème, zodat de geur van het verzorgingsproduct niet concurreert met het parfum. Spray de geur vervolgens op de zogenaamde pulse points. Dit zijn je polsen, binnenkant van je ellebogen, nek en oorlellen. Op deze punten wordt namelijk lichaamswarmte uitgestraald, waardoor een parfum intenser tot z’n recht komt.

Deze ongewone plek mag je niet vergeten 

Tot de pulse points behoort trouwens ook – geen grap – de navel. Gelegen in het midden van je lichaam warmt je navel bijzonder sterk op, waardoor geuren zich ideaal ontvouwen. Dat de buik vaak bedekt is door kleding is overigens geen nadeel, het zorgt ervoor dat geurmoleculen niet zo snel verdampen.

Spuit geen normaal parfum op je haar

Het staat buiten kijf dat haar een geweldige geurdrager is – als je lokken in de wind waaien of je je haar opschudt, zal iedereen in je omgeving je parfum opmerken. Maar door het hoge alcoholgehalte in normale parfums droogt parfum het haar op den duur helaas uit. Daarom is het zinvol een speciaal haarparfum te kopen. Deze bevat geen of veel minder alcohol en beschermt het haar tegen vochtverlies. Sommige haarparfums bevatten zelfs voedende oliën die het haar extra glans geven.

Op zoek naar een heerlijke zomerse geur? Hier vind je onze lijst met de favoriete zomergeuren van de Vogue-redactie.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue DE.