ruik-naar-griekse-zomers-met-un-jardin-a-cythere-van-hermes-wij-interviewden-neus-christine-nagel-249439
©Arran and Jules voor Vogue 7, 2022

Als mode- en beautyhuis Hermès een nieuw parfum lanceert, doen ze het goed. Waarvan akte. Vogue was erbij toen het Franse huis onlangs in Athene de nieuwste geur aan de wereld introduceerde: Un Jardin à Cythère. We vroegen de beroemde neus – oftewel de ontwikkelaar van het parfum – Christine Nagel naar haar inspiratiebron. En verzamelden meteen wat tips voor het uitkiezen van een geur die echt bij jou past.

Nieuw parfum van Hermès

Zoals gezegd was de presentatie van het parfum Un Jardin à Cythère in Athene. Eens in de zoveel tijd lanceert Hermès een nieuwe geurcreatie, geïnspireerd door tuinen ergens ter wereld. Dit keer viel de keuze op Griekenland. Cythère, dat wij Kythira of Cerigo noemen, is het eiland onderaan de oostelijke punt van Peloponnesos, onder Athene. Door deze prachtige locatie werd Christine Nagel geïnspireerd bij het ontwikkelen van het parfum. De geuren, smaken en kleuren van het eiland vertaalde zij naar een heerlijk zomers parfum, waardoor wij ons allemaal even in Griekenland kunnen wanen.

De lancering van het parfum was dan ook één grote viering van de Griekse geurbeleving. In een nagebouwde, typische Griekse agora (oftewel marktplaats) kregen wij als genodigden een multi-sensorische beleving voorgeschoteld. Van het proeven van echte Griekse olijfolie tot het bewonderen van droogbloemen en ruiken aan authentieke, lokale zeep en thee: de neuzen, ogen en tongen werden flink geprikkeld. Na afloop van dit event stelden we Christine Nagel nog wat vragen over haar nieuwste ‘baby’, Un Jardin à Cythère.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Christine Nagel, de neus

Hallo Christine, gefeliciteerd met het nieuwe parfum! Voelt zo’n lancering echt als het loslaten van je baby in de wereld? Christine Nagel: “Bedankt. Dat is een prachtige metafoor, die klopt voor elke menselijke of artistieke creatie. Het moment dat je met anderen iets deelt dat je al enkele maanden bij je draagt, is altijd uniek en ontroerend.”

Begrijpelijk. Kun je ons iets vertellen over je inspiratie voor Un Jardin à Cythère? “Ik wilde verwondering opwekken door een alternatieve weg in te slaan. Dan bedoel ik dat ik dit keer koos voor een bloemloze tuin, zonder een enkele levendige, met sap gevulde plant.  Een droge tuin die gedijt zonder regen of menselijke tussenkomst. Een tuin ook met een andere kleur – niet groen, maar blauw, wit en goudblond.”

Un Jardin à Cythère

Wat is jouw persoonlijke band met Griekenland en vooral Kythira? “Ik wilde Griekenland meteen vastleggen in een schroeiende, manifesterende vorm. Griekenland is in mijn ogen altijd een tuin geweest; elk stuk land is een tuin. Eén specifiek beeld kwam in mijn gedachten op. Van velden met zonovergoten olijfbomen omringd door wild gras, aflopend naar een diepblauwe zee doordrenkt van geschiedenis, onder het intense blauw van een heldere hemel in het licht van een vlammende zon. Dit beeld van Griekenland heb ik vele malen gezien en op verschillende plaatsen bewonderd, niet in de laatste plaats op de eilanden wanneer ik over zee aankwam. Maar het was op Kythira, lang geleden, dat ik voor het eerst deze emotie ervoer die zo levendig is dat het je ergens anders heen brengt.”

Hoe vertaal je vervolgens deze lokale geuren en geuren naar een parfum? “Ik kan dit vergelijken met een kunstenaar die een landschap schildert vanuit de werkelijkheid, een foto of herinnering. Dus vanuit het beeld dat diegene voor ogen heeft. De kunstenaar drukt de emotie uit die ervaren is, zonder zich zorgen te maken over de waarheid. Dit persoonlijke filter biedt ons een intiem begrip van het landschap, wat ik altijd interessanter vind. Zo heb ik mijn Griekse tuin uit mijn hoofd gereconstrueerd.”

Tekst gaat verder onder de foto. 

Christine-Nagel
©Denis Boulze

Kracht van parfum

Algemener gesproken: wat betekenen geuren voor jou?  “Geuren en parfums zijn mijn kunst, mijn vak en vakgebied. Ze blijven mijn passie en brengen ongelooflijke kleuren en oneindige emoties tot leven. Je hoeft alleen maar te kijken naar het effect op iemand die zijn reukvermogen kwijt is. Deze mensen voelen zich zo beroofd. Ik heb zelfs horen zeggen dat ze een deel van hun interesse in het leven verliezen. Omdat ruiken een vaak over het hoofd gezien gevoel is dat we als een beetje ouderwets beschouwen en dat we niet onderwijzen of aanscherpen, realiseren we ons niet de impact van het verliezen ervan. De suggestieve kracht van geur is uniek. Als parfumeurs hebben we een plicht om verhalen te blijven vertellen, reizen in een onbeweeglijke wereld aan te bieden en de verbeelding de vrije loop te laten.”

Heb je tips voor het kiezen van een parfum dat bij je past?

“Om een geur te kiezen, moet je eerst op je instinct vertrouwen en alle trends, afbeeldingen en bekende gezichten negeren (die geen enkele relevante indicatie geven over de essentie van een parfum). Bovendien lijkt tijd mij een essentiële factor. De tijd die nodig is om een geur te dragen, te ervaren en te ruiken. Op een praktischer niveau, is mijn advies heel eenvoudig. Als je een parfumwinkel binnenloopt zonder vast idee, met je neus in de wind en met een open geest, zijn testpapiertjes perfect om een eerste selectie te maken. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, is het essentieel de geur op de huid uit te proberen en, idealiter, er een dag of twee mee te leven om ervoor te zorgen dat de emotie die je voelt niet vervaagt.”

Heb je ook advies voor het ‘layeren’ van parfums, dus het combineren van geuren? “Wanneer een parfumeur een nieuw parfum creëert, werkt hij of zij vele maanden om de perfecte balans te vinden. Het resultaat is een bepaalde creatie, een geur gemaakt om alleen te dragen. Dat gezegd hebbende: parfum is ook en vooral een verhaal over emotie. Als iemand graag parfums combineert, is dat hun vrije keuze. Ik respecteer volledig het verlangen van een vrouw om een olfactorische signatuur te hebben en het gevoel dat ze een unieke geur achterlaat.”

Un Jardin à Cythère van Hermès
©Hermès
Un Jardin à Cythère

Un Jardin à Cythère Eau de Toilette, 100 ml, € € 98,40