vogue-diy-we-testen-een-kleurmasker-kun-je-daarmee-haarverf-vervangen-249401
©Maria Nila

In deze nieuwe rubriek test de redactie van Vogue.nl verschillende beauty- en modehacks die online populair zijn. Van viral beauty tricks tot DIY projecten, werken ze echt? Deze keer: de test met het kleurmasker van Maria Nila. Kun je daarmee haarverf vervangen?

Kleurshampoos en -maskers zijn niet per se nieuw. Toch zie ik de laatste tijd online steeds vaker bepaalde merken voorbijkomen. Maria Nila sprong hier bovenuit. Het verschil? Dit masker zou meer pigmenten bevatten dan andere soortgelijke producten, en dus zo goed je haar kunnen kleuren dat echte haarverf niet meer nodig is. Ik deed een DIY-projectje door het kleurmasker te testen en deel de resultaten hieronder met je.

Allergisch voor haarverf

Even wat persoonlijke achtergrond. Een paar maanden geleden verfde ik mijn wenkbrauwen met henna, wat genadeloos in de soep liep. Zoals hier geschreven bleek ik enorm allergisch. Mijn ogen kreeg ik dagenlang niet open, de zwellingen en roodheid rondom de wenkbrauwen bleven wekenlang en door de korstjes die daarna ontstonden vielen mijn wenkbrauwharen uit. Geen pretje – zelfs behoorlijk gevaarlijk. Nu deze allergische reactie maanden later eindelijk geheeld is, blijkt nog iets anders.

Volgens dit artikel in het wetenschappelijke Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ben ik waarschijnlijk allergisch voor de kleurstof parafenyleendiamine (PPD). Dit wordt vaak toegevoegd aan natuurlijke henna, bij het verven van wenkbrauwen en maken van hennatatoeages. Als er eenmaal een allergie voor PPD ontstaat, kun je volgens ditzelfde artikel de rest van je leven nooit meer je haren verven (ja, dat staat er letterlijk in, the drama). Dit omdat allergische reacties kunnen ontwikkelen en dus nog erger kunnen worden, en omdat kruisreacties met andere stoffen kunnen ontstaan.

Deze hypothese werd bevestigd door mijn kapper die onlangs als test een druppeltje haarverf op mijn bovenarm deed. Ik ben haar heel dankbaar dat ze de moeite nam deze test te doen, want die dag nog ontstonden er knalrode blaren die weken bleven. Het bevestigt: ik kan echt mijn haar niet meer verven met bepaalde chemicaliën. En ik ben zeker de enige niet met een gevoeligheid hiervoor.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Colour Refresh kleurmasker van Maria Nila

Dat is natuurlijk een luxeprobleem, maar wel jammer. Ik houd namelijk juist van het experimenteren met verschillende kapsels en kleuren. En dus zocht ik alternatieven. Enter kleurshampoos en -maskers, in dit geval die van Maria Nila. Dit Zweedse merk maakt vegan haarverzorgingsproducten, ook met kleurversterkende en -beschermde bestanddelen. Én de producten zitten ook nog eens in een mooi, duurzaam geproduceerd jasje.

Ik test voor deze rubriek de Colour Refresh: een krachtig kleurmasker met non-permanente kleurpigmenten, verkrijgbaar in veel kleuren. Het belooft je haarkleur op te frissen; als je dus een kleur gebruikt lijkend op je eigen kleur. Stel, je hebt al bruin haar en gebruikt de kleur Cacao Intense, dan intensiveer je de bruintint. Als je, net als ik, donker haar hebt met blonde highlights en dán de Cacao Intense gebruikt, worden je highlights bruiner (als het goed is, daarover zo meer).

Er zijn ook minder ‘natuurlijke’ kleuren beschikbaar, zoals Pink Pop en Lavender. Deze meng je met de Colour Refresh White Mix, een masker zonder kleurpigmenten, om zelf pasteltinten te maken die je in je haar smeert. In alle gevallen geldt dat de kleur beter pakt op lichte of geblondeerde lokken. Er zitten namelijk geen permanente pigmenten in het masker, dus het zal altijd minder sterk zijn dan echte verf. Voor mij juist goed, want ik zal dan ook (hopelijk) geen allergische reactie krijgen.

Maria Nila Scalp Brush kleurmasker test
©Maria Nila

DIY: test met kleurmasker

Dan de echte test met het kleurmasker, waarvan je hier op TikTok een verslag ziet. Zoals gezegd gebruikte ik Colour Refresh Cacao Intense op mijn uitgegroeide en dof geworden highlights, omdat ik het niet aandurfde nieuwe highlights bij te zetten en toch wat anders wilde. Ook hoopte ik dat mijn haar meer ging glanzen. Je moet het masker insmeren op schoon, handdoekdroog haar. Er wordt geadviseerd handschoenen te gebruiken omdat er toch best sterke pigmenten inzitten die de huid ook kleuren.

Dan laat je het masker drie tot tien minuten zitten, spoelt het uit en gebruikt conditioner om het oppervlak van je haar te sluiten en zo de kleur langer vast te houden. In principe zou deze vier tot tien wasbeurten moeten blijven zitten. Daarna gebruik je het masker gewoon nog een keer, want het is een grote pot. Nou moet ik toegeven, ik heb de gebruiksaanwijzing niet helemaal opgevolgd. Spoiler alert: dat had goede én minder fijne resultaten.

Extra tips 

Van een expert kreeg ik de tip het masker op compleet droog haar aan te brengen voor een krachtiger effect. Een goede tip, want mijn blonde plukken werden echt chocoladebruin. De tip die ik helaas niet opvolgde, was die van de handschoenen. Oftewel: mijn handen kregen ongewild een tan. (Leer van mijn fout!) Wat ik ook niet heb opgevolgd, is het advies maximaal tien minuten te wachten. Ik heb het masker dertig minuten laten zitten, maar daardoor was het denk ik wel extra intens. Pro-tip: ik heb het niet op mijn wortels gesmeerd, ook gezien mijn allergie.

Wat ik als extra element integreerde, is mijn hoofdhuid tijdens het wachten masseren met de Scalp Brush van Maria Nila. Doe jezelf een lol en doe dit ook, het is hemels. De plastic borstel zou je hoofdhuid gezonder maken, maar het is vooral erg ontspannend. (Als een kat die op z’n buik wordt gekieteld, zo voelde ik me.) De Scalp Brush kan ook gebruikt worden om een shampoo of masker beter in te masseren. De laatste tip: gebruik na het masker, de Structure Repair Leave In Cream voor extra hydratatie. En als je pluizig haar hebt, net als ik, top je het af met Argan Olie. Glanzende, gevoede lokken gegarandeerd. De DIY-test met kleurmasker is geslaagd.

Maria Nila Colour Refresh Masker
©Maria Nila
Colour Refresh Masker

Colour Refresh Cacao Intense, € 29,80

Maria Nila Scalp Brush
©Maria Nila
Scalp Brush

Scalp Brush, € 15,00