Wat deze beauty-expert alleen niet vertelde, is dat de henna die gebruikt wordt om te verven, niet puur natuurlijk is. Zoals hier ook te lezen is, zit hier namelijk vaak paraphenyleendiamine (oftewel PPD, lees hier meer in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde) bij dat de natuurlijke kleur van henna versterkt. In zo’n beetje alle commerciële henna-producten, dus zowel haar- en wenbrauwverf als het spul gebruikt voor henna-tatoeages, zit deze kleurstof. En kennelijk zijn behoorlijk wat mensen daar juist allergisch voor.
En dat heb ik geweten. Een dag na de behandeling, begonnen mijn wenkbrauwen te jeuken. Vervolgens ontstonden er blaasjes, ook bij de weggeschoren babyhaartjes, wat de allergische reactie vrees ik alleen maar heeft versterkt. De ochtend daarna werd ik wakker met zwellingen, die nadat deze zakten ervoor zorgden dat ik mijn ogen dagenlang niet openkreeg. Daarnaast had ik koppijn, verhoging en was misselijk. Op advies van de huisarts – die vertelde dit vaker mee te maken – moest ik een dubbele dosis anti-histaminepillen slikken, waarvan je flink suf wordt, en smeren met sterke hormoonzalf. Geen pretje. Nu, een maand later, is de huid rondom mijn ogen nog rood. Daarnaast hebben de schilfers die ontstonden na het indrogen van de blaasjes, ervoor gezorgd dat veel wenkbrauwharen zijn uitgevallen. Niet helemaal het effect waar ik voor ging…
Allergische reactie voorkomen
Ik vertel dit niet om beautybehandelaars te shamen. Of om te vertellen dat jij je wenkbrauwen niet meer moet laten verven met henna. Zeker niet. Wat ik wel iedereen wil adviseren: als je behandelaar niet de tijd heeft of neemt om een test te doen op je huid, moet je als klant zelf die verantwoordelijkheid opeisen. Dus als je met een voor jouw nieuwe verf gaat werken, test hem dan even uit op je arm. Wacht twee dagen en indien er geen reactie is, kun je ermee laten verven.
Daarnaast moet je je echt realiseren dat in het verleden behaalde resultaten, geen garantie zijn voor de toekomst. Sowieso omdat allergieën dus later in je leven kunnen ontstaan of verergeren, maar ook omdat niet alle salons dezelfde verf gebruiken. Daarbij vertellen ze er vaak niet bij dat in die zogenaamd natuurlijke henna ook chemicaliën zitten. Ook als je bijvoorbeeld henna koopt in de drogist om zelf je haar te verven, kan er PPD inzitten – al is het checken van de ingrediëntenlijst, zoals hier te lezen, nog best lastig. Daarom is dat testen noodzakelijk.
Mocht een allergische reactie wel ontstaan, raad ik je aan zo snel mogelijk naar een dokter te gaan. De gevolgen van een allergische reacties kunnen namelijk blijvend zijn – denk aan littekens en huidverkleuringen, maar je kunt wellicht daarna ook bijvoorbeeld nooit meer veilig je haar verven. Ook kunnen er allergische kruisreacties ontstaan. Zo kan deze allergie duidelijk gevaarlijk zijn en beauty-experts, hoe ervaren ook, weten hier niet alles over. Moraal van dit verhaal: experimenteren met je uiterlijk is leuk, maar helaas niet ongevaarlijk.