actrice-nhung-dam-gebruikt-jojobaolie-als-make-upreiniger-snap-niet-waarom-ik-met-agressief-spul-heb-lopen-boenen-248992

Elke slaapkamer wordt vrolijk van een (klein) spektakelstuk: een fijn nachtkastje is daarom een must. Vintage, modern, bomvol (mode)boeken, kaarsen of favoriete beautyproducten? Het kleine item naast het bed wordt door iedereen anders gebruikt. Wij willen van deze vrouwen weten hóe en natuurlijk wat erin of op ligt. Deze week het nachtkastje en de skincareroutine van actrice, theatermaakster en schrijfster – wier boek Definitie van liefde onlangs verscheen – Nhung Dam.

Actrice Nhung Dam zweert bij jojobaolie

Wat voor nachtkastje heb je eigenlijk?

“Ik heb ooit bij het grofvuil iets gepakt en mee naar huis genomen. Het is niet officieel een nachtkastje – misschien is het wel een tijdschriftenhouder – maar zo dient het wel. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet precies wat voor kastje het is, maar er kunnen tenminste dingen op en in. Wat er sowieso op staat, is een wisselende stapel boeken. Ik ben echt een ‘switch-lezer’ en kan nog weleens wisselen van boek. Maar je vindt er ook The Deep Sleep Pillow Mist van Rituals. Mijn ritueel: voordat ik ga slapen spray ik wat op mijn kussen. Dat krijgt dan een fijne geur waardoor ik beter kan slapen. Ik ben sowieso geen slechte slaper, maar de spray helpt.”

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

“Daarnaast ligt er altijd een lippenbalsem van Dr. Hauschka op mijn nachtkasje. Ik las ooit dat iemand dat elke dag voor het slapengaan opsmeerde. Dat ben ik ook gaan doen en het werkt echt: ik heb geen droge lippen meer als ik opsta. Verder staat er een kaarsenhouder die voor een fijne sfeer in mijn slaapkamer zorgt. Het voelt alsof ik de maan naast me heb. Ik heb ‘m ooit gekocht toen ik naar Sanadome Hotel & Spa Nijmegen ging.”

“En als laatste ligt mijn – het lijkt net een luier – slaapmasker van Simia Supreme op mijn nachtkastje. Dat is zacht van binnen, waardoor het voelt alsof iemand heel zacht zijn of haar hand op je ogen legt als je ‘m opzet. Ik ben er echt verslaafd aan.”

Welke boeken liggen erop?

“Op dit moment De Fontein van Els van Steijn. Dat boek gaat over familieopstellingen, het is echt fantastisch. Het gaat over familiedynamieken; als je op de verkeerde plek staat in de fontein (zo omschrijft Steijn de familie-dynamiek, red.) dan kan de boel ontwricht raken. Het boek vertelt hoe je weer op de juiste plek terecht kan komen, heel interessant. Ik vind het echt een van de beste zelfhulpboeken, toegankelijk en fijn om te lezen.”

Ben je een goede slaper?

“Als ik lig, val ik snel in slaap. Ik zet elke avond een meditatiepodcast op – die duurt iets van twaalf minuten – maar ik heb nog nooit het einde gehaald. Dus ja, ik kan wel stellen dat ik een goede slaper ben. Ik ben dat overigens niet altijd geweest, want in mijn jeugd heb ik veel last gehad van nachtmerries. Maar naarmate ik ouder werd, en er goed over praatte met een therapeut, zakte het langzaam weg.”

Hoe ziet jouw skincareroutine eruit?

“Omdat ik voor mijn werk vaak in de make-up moet – en mijn huid daar niet zo goed tegen kan – gebruik ik niet al te veel verschillende producten. Een dermatoloog zei ooit tegen mij dat ik eigenlijk helemaal niks moest gebruiken. Omdat ik het toch fijn vind om een goede gezichtsverzorgingsroutine te hebben, ben ik gaan zoeken naar pure producten.

Mijn make-up haal ik eraf met pure jojobaolie, die ik altijd haal bij De Tuinen. Sinds ik dit gebruik, kan ik niet begrijpen waarom ik eerder met agressief spul heb lopen boenen – je haalt er zelfs waterproof make-up mee af. Daarna doe ik de Hannah 24-hour Skin Balancing op. Het ruikt lekker en mijn huid reageert er goed op. Of ik gebruik de Youth To The People Superberry Hydrate + Glow Dream Mask voor het slapengaan. Wat ik verder ook nog af en toe opdoe: Dr. Organic Aloe Vera Crème.”

Slaap je in stijl?

“Ik zou willen dat ik een vrouw was die kon zeggen dat ze altijd in kanten of satijnen setjes slaapt, maar ik merk toch dat ik aan het einde van de dag een soft baggy setje aantrek. Ik hou echt van zachte stoffen waar je een beetje in kan verdwijnen. Uiteindelijk draag ik vaak een simpel T-shirt van H&M of een setje van Hunkemöller. Maar ik vind eigenlijk wel dat ik mijn pyjama best mag upgraden.”

Heb je een geheime nachtsnack?

“Heel erg. Ik ben een avond- en een nachtmens – dat komt ook omdat ik ’s avonds optreed. Als ik thuiskom, heb ik vaak nog trek. Dan maak ik instant noedels voor mezelf, die ik vervolgens naar binnen slurp. De Westerse wereld ziet pizza en patat als junkfood, maar in de Vietnamese cultuur – waar ik vandaan kom – worden noedels zo beschouwd. Ik ben overigens ook iemand die ’s nachts uit bed kan gaan om een maaltijd in elkaar te flansen met wokgroenten. Ik ben in de nacht altijd heel creatief.”

Wat is jouw toekomstdroom?

“Ik droomde er als klein meisje al van om actrice en schrijfster te worden – al leek het een brug te ver voor mij in verband met waar ik vandaan kom. Het is me toch gelukt, dus mijn dromen zijn eigenlijk al uitgekomen. Maar als ik dan tóch nog even verder mag dromen, dan zou ik zeggen: met mijn solovoorstelling in een uitverkocht Carré staan. Of dat ik in de trein allemaal mensen mijn nieuwe roman Definitie van Liefde zie lezen. Dat lijkt mij echt geweldig.”

Nieuwsgierig naar meer nachtkastjes? Bekijk hier die van schrijfster Lisa Loeb, model en presentatrice Loiza Lamers, schrijver en columnist Ginny Ranu en schrijver en psychologe Kelly Weekers.