wat-is-bakuchiol-dit-moet-je-weten-over-de-natuurlijke-collageenbooster-voor-je-huid-239809
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, september 2022

Met het Nederlandse wisselvallige klimaat kan je huid wel een extra beschermlaagje gebruiken. Retinol heeft de reputatie hét wondermiddel te zijn, maar niet iedereen reageert er even goed op (lees: een rode, schilferige en/of trekkerige huid). Maak kennis – voor als je dat nog niet gedaan had – met bakuchiol, het plantaardige alternatief voor retinol. Hieronder lees je alles wat je moet weten over dit natuurlijke ingrediënt en waarom je het wil opnemen in je skincareroutine.

Wat is bakuchiol?

Binnen de wereld van de huidverzorging wordt er constant gezocht naar manieren om huidveroudering tegen te gaan. Omdat er niet zoiets bestaat als een fontein van de eeuwige jeugd (niet dat we weten, in ieder geval), doen experts veel onderzoek naar de werking van verschillende ingrediënten. Het ingrediënt dat het meest in de buurt komt van deze ‘heilige graal’ is retinol. Dit vitamine A-derivaat brengt nieuwe huidcellen sneller naar de oppervlakte en stimuleert de collageenproductie, maar staat ook bekend droogheid, schilfering en roodheid van de huid te veroorzaken. Wil je graag de voordelen van retinol meepakken, maar heb je liever geen mogelijke bijwerkingen? Dan is bakuchiol dé oplossing.

Bakuchiol (uitgesproken als ‘bah-ku-tjie-ol’) is een plantaardig ingrediënt dat wordt gewonnen uit de zaden van de Indiase babchi-plant. Deze plant vindt zijn oorsprong in de Indiase Ayurvedische geneeskunde, waar het nog steeds wordt gebruikt als middel om ontstekingen te verzachten en wonden te genezen. Het staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Een zeer doeltreffend, natuurlijk alternatief voor retinol in skincareproducten, omdat het de elasticiteit van de huid ondersteunt en de celvernieuwing stimuleert – maar zonder de irritatie en gevoeligheid.

Beter dan retinol?

Een onderzoek uit 2018, gepubliceerd in het British Journal of Dermatology, toont aan dat bakuchiol vergelijkbaar is met retinol in zijn vermogen om tekenen van huidveroudering tegen te gaan en dat het beter wordt verdragen. Gedurende 12 weken werd aan 44 patiënten gevraagd om ofwel tweemaal daags 0,5 procent bakuchiolcrème of elke nacht 0,5 procent retinolcrème aan te brengen. De onderzoekers stelden vast dat “bakuchiol en retinol beide het rimpeloppervlak en de hyperpigmentatie aanzienlijk verminderden, zonder statistisch verschil”. Waar de twee ingrediënten echter wél in verschilden? De gebruikers van retinol rapporteerden meer huidschilfering en irritaties.

Doordat bakuchiol een stuk milder is dan retinol, is het geschikt voor elk huidtype – zelfs voor mensen met een gevoelige huid of rosacea. In tegenstelling tot retinol is het ook volledig veilig te gebruiken tijdens een zwangerschap of bij het geven van borstvoeding.

Bakuchiol in je skincareroutine

Bakuchiol past gemakkelijk in iedere skincareroutine en kan ’s ochtends en ’s avonds worden gebruikt. Ook in combinatie met bijvoorbeeld vitamine C, niacinamide en AHA- of BHA-exfolianten. Je kunt het zelfs combineren met retinol, mocht dat al een vaste waarde zijn in je routine. “In combinatie met retinol kan bakuchiol het helpen stabiliseren en het langer werkzaam houden”, bevestigt Paula Begoun, oprichter van Paula’s Choice. “Een ander voordeel is dat de kalmerende eigenschappen van bakuchiol ervoor kunnen zorgen dat de huid retinol in grotere hoeveelheden kan verdragen.”

Bakuchiol komt in de vorm van serums, maskers, oliën en gezichtscrèmes. Hieronder vind je een selectie van onze favoriete producten met het ‘wonderingrediënt’.

Paula’s Choice Clinical 0,3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment

Paula's Choice Bakuchiol Treatment
©De Bijenkorf

Treatment, € 66

Björk & Berries Raspberry + Bakuchiol

Björk & Berries Firming Face Oil
©Douglas

Oh K Age Defence Hand Mask

Oh K Age Defence Hand Mask
©Douglas

Handmasker, € 6,50

Rituals Bakuchiol Natural Booster

Rituals Bakuchiol Natural Booster
©Rituals

Serum, € 19,90

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.