sarah-neutkens-heeft-een-minimalistische-skincareroutine-zo-min-mogelijk-rotzooi-240394
©Nanda Hagenaars

Elke slaapkamer wordt vrolijk van een (klein) spektakelstuk: een fijn nachtkastje is daarom een must. Vintage, modern, bomvol (mode)boeken, kaarsen of favoriete beautyproducten? Het kleine item naast het bed wordt door iedereen anders gebruikt. Wij willen van deze vrouwen weten hóe en natuurlijk wat erin of op ligt. Deze week het nachtkastje, de boekentips en de skincareroutine van componist, schrijfster, beeldend kunstenaar en model Sarah Neutkens.

Sarah Neutkens’ geheime nachtsnack

Wat voor nachtkastje heb je?

“Een stoel. Een Franse uit de 19e eeuw. Ik verzamel antiek en heb altijd veel boeken, op de stoel – die dus dient als nachtkastje – ligt een grote stapel. Er staat ook een nachtlampje op die mijn moeder ontworpen heeft. Hij is 3D geprint en ziet eruit als een soort zee-egel. Een heel mooi organisch ontwerp, mijn moeder kan echt alles maken.”

Welke boeken liggen er op dit moment?

“Ik heb een bundel van Charles Bukowski naast mijn bed liggen, omdat ik daar voor het slapengaan alles mee kan relativeren. Verder heb ik het boek De filosofie en de kunsten van Plato tot Beuys. Dan nog een boek met alles over Marokkaanse interieurs. Het is heel divers allemaal. Dat moet ook, nooit blindstaren op een ding. Ik ben niet iemand die ’s avonds laat nog op de telefoon zit te kijken, maar ik vind lezen in bed lekker. Daar word ik alleen wel ontzettend wakker van, dus ik moet het niet te vaak doen.”

Ben je een makkelijke slaper?

“De laatste tijd lukt het best goed. Ik weet niet zo goed hoe dat komt. Ik lig wel graag vroeg in bed en hou niet zo van laat uitgaan. Na een kop thee ga ik rond een uur of 22.00 – of 23.00 uur – naar bed. Om vervolgens ’s ochtends om 08.30 uur fris en fruitig naast mijn bed te staan. Ik ben echt een omaatje en heb mijn rust nodig. Als dat niet gebeurt, word ik onrustig en chagrijnig.”

Hoe ziet jouw skincareroutine eruit?

“Die is bij mij ontzettend simpel. Ik draag bijna nooit make-up, alleen als ik modellenwerk heb. Dan komt er wel ineens zo’n flinke laag op mijn gezicht. Na het reinigen van mijn gezicht, doe ik Vitamine E dag- & nachtcrème van De Tuinen op. Ik wil altijd producten met zo min mogelijk zooi erin, want ik heb best last van rosacea. Daar heb ik van dermatologen een speciale crème voor gekregen om het te onderdrukken. Ik moet dus zo min mogelijk doen met mijn huid.

Bij een fotoshoot houden ze daar altijd rekening mee. Er heerst overigens een taboe op merk ik. Dat mensen niet makkelijk vertellen dat ze last hebben van bijvoorbeeld rosacea of eczeem. Terwijl een groot gedeelte van de mensen huidproblemen heeft. Voor de lippen heb ik Elizabeth Arden Eight Hour Cream, die vind ik fantastisch. Verder is Burt’s Bees lippenbalsem top. Echt het allerfijnste. Ook verzorg ik mijn wenkbrauwen en wimpers zo nu en dan met castorolie en gaat er arganolie in mijn haar en op mijn nagels. Ik neem ook elke avond de tijd om mijn haar flink te kammen, altijd met muziek aan.”

Heb je een geheime nachtsnack?

“Zeker, ik eet graag 100 procent chocola, de Lindt Excellence 100 procent Cacao Dark Chocolate Bar. Daar kan je me heel gelukkig mee maken. Ik vind het heerlijk, zo bitter als wat. Dat is echt mijn snack. In de ochtend een espresso en in de avond altijd de Lindt 100 procent puur. Lekker sterk.”

Ik droom nog van…?

“Wat meer solidariteit en verdraagzaamheid. En toch iets meer gelijkwaardigheid in de wereld, ondanks dat het lastig is hiernaar te streven. Als we allemaal een klein steentje bijdragen, open zijn en anderen de ruimte bieden dan denk ik dat we al een eind kunnen komen.”

Benieuwd naar meer nachtkastjes? Bekijk hier die van online contentcreator en presentatrice Anna Nooshin,  model Rose Bertram, actrice en presentatrice Victoria Koblenko en actrice Jolanda van den Berg.