het-nachtkastje-van-victoria-koblenko-qua-skincare-heb-ik-een-gigantisch-ritueel-206258
©Bastiaan Woudt Fotografie

Elke slaapkamer wordt vrolijk van een (klein) spektakelstuk: een fijn nachtkastje is daarom een must. Vintage, modern, bomvol (mode)boeken, kaarsen of favoriete beautyproducten? Het kleine item naast het bed wordt door iedereen ánders gebruikt. Wij willen van deze vrouwen weten hóe, en natuurlijk wat erin of op ligt.

Deze week het nachtkastje van actrice Victoria Koblenko.

Wat voor nachtkastje heb je?

“Ons interieur is vrij minimalistisch industrieel, zeker in de slaapkamer moet er weinig in het zicht liggen. Er staat een stenen doosje waar ik al mijn ritueeltjes in verberg voor het slapen gaan. Denk aan kristallen en stenen waar ik etherische olie op druppel. In het zicht laat ik een bloem staan en de keramische letters LOVE.”

Heb je een bepaald bedritueel?

“Heb je even. Ik heb een apotheek vol producten in mijn slaapkamer/badkamer. Dat is bij ons namelijk één ruimte. Het verschilt per seizoen en dag wat mijn ritueel is. Ik wissel een aantal keer per jaar van merk, maar er zijn wel producten die blijven.

Ik gebruik bijvoorbeeld de lippenbalsem van dr. PawPaw, een populair product onder visagisten. De balsem is gebaseerd op avocado-olie waardoor je lippen niet droog worden. Maar ik gebruik soms ook de Egyptian Magic Cream. Dan is er nog de Repairing All Purpose Cream van Naïf, iets wat ik smeer op mijn ellebogen, knieën en handen.

Voordat ik naar bed ga pak ik zo’n drie à vier keer per week de IMAGE Skincare Ageless Total Facial Cleanser, daar zit een zuurtje in. Daarna heb je een stralende huid. Verder zijn de producten van het high end skinmerk Vinoble Cosmetics – een Oostenrijks vegan merk – fijn. Daarvan gebruik ik een face pack en een rijke nachtcrème.

Maar mijn favoriete merk op dit moment is DERMACOSMETICS, dat is een relatief nieuwe lijn van een Duitse dermatoloog. In die producten zit iets wat ik tot nu toe alleen maar in een supplement gebruikte: l-carnosine. In het kort komt het erop neer dat het huidveroudering tegengaat. Toen ik wist dat er een merk op de markt is wat dit middel ook in een beautyroutine heeft, heb ik het gekocht. Qua skincare heb ik een gigantisch ritueel.

Ik heb ook La Mer in de kast, maar dat gebruik ik niet wekelijks. Mijn historie met het merk gaat terug naar toen ik een brandwond opliep door een krultang bij een fotoshoot. Het zag er ernstig uit. De plastisch chirurg gaf het advies La Mer te gebruiken. En dat werkte.”

Snoozen of showtime?

“Ik word wakker door het geluid van de douche. Mijn man heeft intussen gezwommen in het ijskoude water van het IJ en probeert van een ijspegel weer een mens te worden. Daarom is dit niet het moment van de dag dat ik trots op mezelf ben, hoe overtref je dat? Soms dip ik een minuut mee, maar het liefst wil ik zo lang mogelijk blijven liggen.

Bastiaan Woudt
©Bastiaan Woudt
Stichting DON_st Tropez_20180313_High Res_© Bastiaan Woudt_www.bastiaanwoudt

Ik heb onlangs een slaapsessie gedaan met een slaapcoach die al onze olympische sporters traint. Heel fijn voor mensen met slaapproblemen die in vijf uur slaap dezelfde kwaliteit willen als in negen uur. Hij heeft een bril met oranje glazen ontwikkeld die je moet dragen voor het slapengaan. In de ochtend gebruik je blauwe glazen. Het is een intens lelijke bril, maar ik heb hem nu vier dagen achter elkaar gebruikt en het werkt. Ik slaap beter.”

Slaap je in stijl?

“Ik heb gigantisch veel kasjmier gekocht de laatste tijd, in alle kleuren, soorten en merken. Dan moet je denken aan korte broeken, truitjes met korte mouwen en ook bh’s. Ik vind het lekker om warm te slapen. In tegenstelling tot mijn man. Kasjmier voelt super chic – als a million bucks, maar ziet er niet per se zo uit. Ik heb veel van het Franse merk NOTSHY.”

Waar lig je wakker van? “Bijna nergens van. Ik ben heel bewust bezig met de laatste twee uur voor het slapengaan: ik kijk geen tv en probeer een boek te luisteren of te lezen. Dus niet op een scherm, maar een echt boek. Idealiter zou ik een uur voor het slapengaan niks willen doen met mijn zintuigen. Verder mediteer ik in bed met de app Synctuition. Ook gebruik ik een slaapmasker en hebben we sinds kort verduisterende gordijnen met het oog op beter slapen.

Maar sinds 24 februari lig ik wakker van de oorlog in Oekraïne. Ik zit ineens midden in een surrealistische film, een media marathon en hulpacties. Mijn slaap is ontwricht, ik vergeet te eten en merk hoe emotioneel wankel je kunt raken in slechts een paar dagen. De quote die ik voor de oorlog gaf is de stip op de horizon die ik wil maken om zelfs in deze zware tijden een punt van innerlijke geaardheid te blijven opzoeken.”

Benieuwd naar meer nachtkastjes? Hier lees je over dat van Danielle van Grondelle.

Bastiaan Woudt Fotografie