actrice-jolanda-van-den-berg-zweert-bij-creme-met-retinol-ben-heel-goed-in-geloven-dat-het-helpt-238344
©Apituley & De Schepper

Elke slaapkamer wordt vrolijk van een (klein) spektakelstuk: een fijn nachtkastje is daarom een must. Vintage, modern, bomvol (mode)boeken, kaarsen of favoriete beautyproducten? Het kleine item naast het bed wordt door iedereen anders gebruikt. Wij willen van deze vrouwen weten hóe en natuurlijk wat erin of op ligt. Deze week het nachtkastje, de boekentips en de skincareroutine van actrice Jolanda van den Berg.

Actrice Jolanda van den Berg zweert bij crème met retinol

Wat voor nachtkastje heb je?

“Aan mijn kant van het bed ligt een stapel boeken – momenteel een stuk of zes – die dient als nachtkastje. En aan de kant van mijn partner staat een heel mooi houten kastje van COCO-MAT. Ik heb er dus geen. Aan de achterkant van ons bed staat een mooi oud vintage kastje. Dat deed dienst als commode en kledingkast van onze jongste. Mijn lippenbalsem van Rosebud ligt erop, maar ook een oude houten puzzel van de kinderen. En meestal mijn telefoon, als ik degene ben die de wekker niet zet.”

Ben je een makkelijke slaper?

“Ik was het wel. En ik was ook iemand die graag lang sliep, maar na het krijgen van mijn kinderen ben ik een soort van in opperste staat van alertheid. Er hoeft maar een deur dicht te vallen, of ik hoor de kleinste hoesten, en ik ben wakker. Als ik echt moe ben val ik overigens wel snel in slaap en als ik eenmaal weg ben, slaap ik ook vaak door. Voor het slapengaan lees ik graag, een boek of het nieuws op mijn telefoon. Iets wat niet heel bevorderlijk is voor de slaap natuurlijk. Ik las laatst ergens dat je na 23.00 uur in de avond niet meer op een scherm moet kijken, daar schijn je depressief van te kunnen worden.”

Hoe ziet jouw skincareroutine eruit

“Ik zweer bij het afhalen van mijn make-up met Bioderma. Dat is iets wat ik écht moet hebben. Als iemand die ik ken in Frankrijk is, vraag ik deze make-up remover mee te nemen. Voor zover ik weet is het namelijk niet in Nederland verkrijgbaar. Voor mij is het een ritueel geworden; elke keer als ik in Frankrijk ben, koop ik het.

Voor de rest gebruik ik bijna alles wat los en vast zit van Paula’s Choice. Ik was al fan voordat iedereen het ging gebruiken. Je kon het toen alleen nog maar online bestellen. Ik zweer met name bij de Clinical Ceramide-Enriched oogcrème met retinol. Ik ben heel goed in geloven dat het helpt. Daarnaast gebruik ik dagelijks de Resist Anti-Aging Intensive Repair nachtcrème. Verder heb ik jarenlang als nachtcrème Lancôme Nutrix gebruikt, maar die werd uit de handel genomen. Volgens mij is hij sinds kort weer geherintroduceerd, dus misschien ga ik binnenkort nog een keer vreemd. Kijken hoe dat bevalt.

Het schoonmaken van mijn gezicht voordat ik naar bed ga is heilig. Ik ben ooit een keer opgemaakt door House of Orange voor een event – ik kreeg smokey eyes van de bekende John Kattenberg – en heb toen na ‘het vieren van mijn make-up in de club’ mijn gezicht niet schoongemaakt. Nou, dat heb ik geweten. De pigmenten waren zo in m’n huid getrokken, dat het er niet meer afging. Sindsdien heb ik een gouden regel: hoe moe of aangeschoten ik ook ben, mijn make-up haal ik eraf. Verder gebruik ik regelmatig een guasha steen, die heb ik ooit van een vriendin gekregen. Zij vertelde me dat dit de opbouw van je collageen stimuleert.”

Snoozer of showtime?

“Dat wisselt. Als het mij uitkomt een snoozer, maar als ik echt ergens op tijd moet zijn, ben ik als de wekker gaat meteen de show pony die naast het bed staat. Meestal ben ik overigens vaak voor de wekker wakker.”

Ik droom nog van…?

“Ik droom op dit moment van een nieuw bed, maar dat vind ik echt een monsteruitgave. Verder ben ik al met mijn droom bezig: een eigen voorstelling. Daar stop ik nu al mijn energie en creativiteit in. Meer eigen producties – kan theater of film zijn – en eigen werk maken. Dat staat voor nu op mijn dromenlijstje.”