van-minicircus-tot-zingende-kelly-tassen-hermes-creeert-sprookjesachtig-spektakel-in-parijs-228431
©Benjamin Schmuck

Dat Hermès veel meer is dan hun iconische sjaals en Birkin-tassen, valt niet te betwisten. Het Franse modehuis prikkelt graag alle zintuigen, en doet dat geregeld met samenwerkingen die de grenzen tussen mode en kunst doen vervagen. Zo ook Hermès’ nieuwste project, genaamd La Fabrique de la Légèreté, dat het publiek uitnodigt voor een reis naar een denkbeeldig universum. Vogue ging naar Parijs om het schouwspel te bewonderen.

‘La Fabrique de la Légèreté’ van Hermès

Voor La Fabrique de la Légèreté, dat ‘de fabriek van de lichtheid’ betekent, slaat Hermès de handen ineen met de Belgische regisseur Jaco Van Dormael en choreografe Michèle Anne De Mey, met medewerking van het dansgezelschap Astragales. Het resultaat is een zevendelige poëtische en cinematografische voorstelling over de zeven veulens van Pegasus, het gevleugelde paard uit de Griekse mythologie. Daarvoor wordt de Grande Halle de La Villette in Parijs omgetoverd tot een gigantische bioscoopzaal slash theater met zeven schermen waarbij elk scherm een deel van het verhaal vertelt.

La Fabrique de la Légèreté
©Benjamin Schmuck

“Deze creatie illustreert metaforisch de lichtheid die alomtegenwoordig is bij Hermès – in de delicate handen van onze ambachtslieden die met twee naalden tegelijk naaien, in de elegantie van de materialen of in de subtiele nuances van een parfum. Het is een ervaring die de verbeelding prikkelt, gecreëerd door droomkunstenaars”, zegt Pierre-Alexis Dumas, artistiek directeur van Hermès, over het discipline-overstijgende project.

Van minicircus tot zingende Kelly-tassen

Wat opvalt zijn de mini-installaties die voor elk scherm opgesteld staan. Zodra de eerste scène begint, wordt het duidelijk waar die voor dienen: ze zijn het decor van de getoonde films, want als toeschouwer zie je de opnames vlak voor je neus gebeuren. Nadat Van Dormael “action” roept, komen de installaties met sierlijke Hermès-beeldjes en -objecten tot leven. In elke scène zien we een vrolijk sprookje zich voltrekken dat dans, (object)theater, muziek en film combineert.

La Fabrique de la Légèreté
©Benjamin Schmuck

Welk deel er uitspringt? Alle zeven, om eerlijk te zijn. Waar het ene verhaal over omgekeerde zwaartekracht gaat met een wereld die letterlijk op zijn kop staat, neemt een ander verhaal je mee in een vlucht van gekleurde handschoenen over allerlei soorten betoverende landschappen. Ook is er een scène waarin twee grote paardenhoofden voor een optische illusie zorgen, zien we twee geliefden die meegenomen worden door de wind en spelen Van Dormael en De May met tijd door een choreografie met zand terug te spoelen.

Niet alleen wonderlijk om naar te kijken, maar ook erg vermakelijk. Zo verschijnt er bij het aanwezige publiek een brede glimlach op het gezicht als een showpaard (belichaamd door een hand) de piste van een minicircus betreedt om zijn kunsten te laten zien. Het vermaak bereikt een hoogtepunt bij een humoristische opera uitgevoerd door een vierkoppig koor van Hermès Kelly-tassen. Ooit eerder designertassen horen zingen? Wij ook niet.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hermès (@hermes)

La Fabrique de la Légèreté is van 21 t/m 28 oktober te zien in de Grande Halle de La Villette in Parijs. Helaas zijn inmiddels alle tijdsloten al volgeboekt, maar wees niet getreurd: het spektakel reist binnenkort door naar andere landen.