na-balenciaga-zet-ook-adidas-samenwerking-met-ye-stop-228406
©ABACAPRESS.COM via ANP

Update: nadat modehuis Balenciaga vorige week bekendmaakte niet langer samen te werken met Ye, gaat Adidas ook geen collecties meer uitbrengen met de rapper.

Adidas zet samenwerking stop

In een statement laat het Duitse sportmerk weten: ‘Adidas tolereert geen antisemitisme en elke andere vorm van haatzaaien. De recente opmerkingen en acties van Ye waren onaanvaardbaar, hatelijk en gevaarlijk. Ze schenden de bedrijfswaarden van diversiteit en inclusie, wederzijds respect en eerlijkheid. Na een grondige evaluatie heeft het bedrijf de beslissing genomen om de samenwerking met Ye onmiddellijk te beëindigen.’

Ook zegt het statement dat de productie van Yeezy-producten worden beëindigd en dat Ye niet meer betaald zal worden. Eerder hing de collaboratie al aan een zijden draadje: het sportmerk liet begin oktober weten dat de samenwerking met Yeezy onderzocht werd. De afgelopen week kwam er veel druk te staan op het merk om de banden te verbreken. In een korte video van de podcast Drink Champs zei Ye: “Ik kan antisemitische dingen zeggen en Adidas kan me niet laten vallen. Wat nu? Wat nu?” Deze video werd later van Instagram verwijderd.

Ye en Balenciaga

Sinds de aanstelling van creatief directeur Demna Gvasalia heeft Ye nauwe banden met Balenciaga. Eerder dit jaar lanceerde Ye en Demna hun Yeezy Gap Engineered by Balenciaga-lijn. En recent opende Kanye West nog de zomer 2023-show tijdens Paris Fashion Week. Bovendien werd de rapper/ontwerper regelmatig gezien in de (gezichtsverhullende) ontwerpen van Balenciaga.

Toch lijkt Ye nu person non grata voor het modehuis. De afbeelding waarop hij te zien is met een gebitsbeschermer met het merknaam erop, is inmiddels verwijderd van de website van Balenciaga. Na de publicatie van de derdekwartaalresultaten liet moederbedrijf Kering aan WWD weten: “Balenciaga heeft geen relatie meer en ook geen plannen voor toekomstige projecten met betrekking tot deze artiest.”

Controversie

De afgelopen weken is er veel controversie rondom Ye. Zo droeg hij een shirt met de tekst ‘White Lives Matter’ tijdens zijn Yeezy-show en deelde hij antisemetische bedreigingen op sociale media. Deze uitspattingen zorgden er al voor dat Ye werd verbannen van sociale mediaplatforms Instagram en Twitter. De rapper besloot vervolgens om sociale medium Parler te kopen. Dit alternatief op Twitter zou zich opwerpen als ‘platform voor vrije meningsuiting’ en is met name populair onder rechtsextremisten.