xxl-ritsen-brede-riemen-en-giga-zakken-volgend-seizoen-gaan-we-voor-uitvergrote-details-226649
©Gorunway.com

Waar je normaal gesproken moeite moet doen om de vernuftige details van ontwerpers te spotten tijdens shows, was dat bij Louis Vuitton wel anders. Creative director Nicolas Ghesquière stuurde ontwerpen de catwalk op waarbij het, zeg, onnodig was om een bril op te zetten. Zo zagen we enorme ritsen en knopen, evenals extreem brede riemen en grote zichtbare zakken. Beloven uitvergrote details en accessoires aankomend voorjaar een trend van vergelijkbare proporties te worden?

Uitvergrote details en accessoires bij Louis Vuitton

Nicolas Ghesquière creëerde met zijn nieuwe collectie voor Louis Vuitton een bepaalde vorm van hyperrealisme. Dat deed hij niet alleen door middel van het kolossale, ruimteschip-achtige showdecor op het Cour Carrée van het Louvre (het werk van kunstenaar Philippe Parreno), maar ook door vervormde en uitvergrote ontwerpen op de catwalk te presenteren. Alles in de lente/zomer 2023-collectie van het Franse modehuis lijkt te zijn ingezoomd: van enorme drukknopen en sluitingen tot oversized riemen en ritsen. Ook de normaal gesproken kleine portemonnees en bagagelabels van Vuitton kregen een XXL-versie.

Uitvergrote details en accessoires bij Louis Vuitton
©Gorunway.com
Gigantische details bij Louis Vuitton.

Ghesquière stelde dat zijn ritsen de grootste zijn die ooit zijn gemaakt. “Ik zoom op een bepaalde manier in op de details van een kledingstuk dat vrouwen interesseert en dat ze zo goed kennen. Je zou kunnen zeggen dat ik hypervrouwelijkheid in de meest letterlijke zin heb benaderd door het te benadrukken. Een veranderd spel van verhoudingen, waardoor een nieuw soort evenwicht ontstaat”, vertelde de ontwerper over de collectie.

Maatje XXL

Hoewel Ghesquière’s oversized creaties uniek zijn, was hij niet de enige die uitvergrote details en accessoires in zijn lente/zomer 2023-collectie presenteerde. Ook bij andere grote namen zagen we XXL-toevoegingen, zoals bij Balenciaga, Miu Miu en Acne Studios. Balenciaga’s Demna Gvasalia toonde een collectie die ‘door de mens gemaakte ideeën van het onjuiste en buitenproportionele viert’. Riemen en de elastische banden van logo-ondergoed werden uitvergroot. De slotlook van de show – een leren maxi-jurk met lange leren handschoenen – bestond zelfs enkel uit de populaire Le Cagole-tassen van het modehuis.

Brede riemen en ruime zakken bij Balenciaga en Miu Miu
©Gorunway.com
Brede riemen bij Balenciaga (links) en ruime zakken bij Miu Miu (rechts).

Waar ook het buitenproportionele werd gevierd, was bij Miu Miu – zij het een stuk subtieler. Het meest opvallende element uit de collectie, naast de nu al beruchte teenslipperlaarzen? De gigantische en opzichtige zakken die op de rokken en broeken waren aangebracht (zeer welkom in een modewereld waarin praktische ruime zakken voor vrouwen nog altijd zeldzaam zijn). Bij Vuitton kwamen tevens jurken en jassen met grote zakken voorbij. Nog even en tassen zijn volledig overbodig.

Niet alleen werden ritsen, riemen, knopen en zakken uitvergroot. Acne Studios en Area focusten zich op een sierlijker detail: strikken. Bij beide modelabels zagen we ze in de vorm van volledige – en nietsverhullende – outfits. Waar Acne Studios romantische looks met strikken de catwalk op stuurde, gaf Area een feestelijke draai aan de strik door fonkelende mini-jurken te showen. Het mag duidelijk zijn: details en accessoires spelen een (letterlijk) grote rol aankomend voorjaar.

Grote strikken bij Area en Acne Studio
©Gorunway.com
Uitvergrote strikken bij Area (links) en Acne Studios (rechts).