alles-wat-je-wil-weten-over-de-louis-vuitton-lente-zomer-2023-show-226150

Dinsdagavond werd Paris Fashion Week – en daarmee fashion month – officieel afgesloten met de show van Louis Vuitton. Bij het Cour Carrée van het Louvre toonde ontwerper Nicolas Ghesquière traditiegetrouw zijn collectie voor het Franse modehuis. Deze iconische en historische locatie in hartje Parijs kreeg echter een volledige make-over. Kunstenaar Philippe Parreno creëerde het decor van de show in de vorm van een soort ruimteschip, tevens de inspiratie voor de collectie. En net als het decor stelde ook de collectie niet teleur: alle ontwerpen en accessoires werden uitvergroot, wat zorgde voor bijzondere looks.

Louis Vuitton lente/zomer 2023

Nicolas Ghesquière creëerde met zijn nieuwe collectie voor Louis Vuitton een bepaalde vorm van hyperrealisme. Ontwerpen namen vervormde en uitvergrote proporties aan waardoor de details op de voorgrond traden. Op de jaren 60 geïnspireerde mini-jurkjes en kniehoge laarzen verschenen alsof de maker door een vergrootglas keek. Het resultaat? Een vernieuwende kijk op de meest iconische ontwerpen van het Franse modehuis.

Van het bijzondere decor tot de unieke ontwerpen: dit wil je weten over de Louis Vuitton lente/zomer 2023-show.

Kunstenaar Philippe Parreno creëerde de set

Kunstenaar Philippe Parreno creëerde de monumentale scenografie van de modeshow. De collectie was een verlengde van dit buitenproportionele decor. “Het is de eerste keer dat ik een collectie heb ontworpen in dialoog met een andere kunstenaar”, vertelde Ghesquière aan Vogue. De ontwerper stelde dat Parreno’s beeld in feite “een soort bloem” was. Het decor leek inderdaad op een reusachtige bloeiende waterlelie die tegelijkertijd het idee van een ufo opwekte. Samen met James Chinlund, een productieontwerper uit Los Angeles, toverde hij een spectaculair decor tevoorschijn om de nieuwe lente/zomer 2023-collectie te tonen.

Louis Vuitton ss23
©ANP
1/3
Native Share

Een nadruk op grote proporties

De enorme set werd de inspiratie voor de collectie: de silhouetten waren groter en kolossaler dan ooit. Alles in de bewonderenswaardige collectie lijkt te zijn ingezoomd: van enorme drukknopen en sluitingen tot oversized riemen en ritsen. Ghesquière stelde dat zijn ritsen de grootste zijn die ooit zijn gemaakt. “Ik zoom op een bepaalde manier in op de details van een kledingstuk dat vrouwen interesseert en dat ze zo goed kennen. Je zou kunnen zeggen dat ik hypervrouwelijkheid in de meest letterlijke zin heb benaderd door het te benadrukken. Een veranderd spel van verhoudingen, waardoor een nieuw soort evenwicht ontstaat”, stelde de ontwerper in een statement.

Louis Vuitton ss23
©Giovanni Giannoni
2/3
Native Share

Humor in mode 

De supersized collectie stelde tegelijkertijd een bepaalde mate van humor centraal. Juist door zo te spelen met proporties, kreeg de collectie iets geks en onverwachts. De items werden bijna een soort kleutertekeningen, waar verhoudingen ook geen regels kennen. Nicolas Ghesquière heeft altijd het vermogen gehad om iets bekends een vernieuwende vorm te geven, om met een nieuwe visie te kijken naar de ontwerpen die we zo goed kennen. Op die manier wordt mode vernieuwend, zonder dat het zijn tijdloosheid kwijtraakt.

Louis Vuitton ss23
©Giovanni Giannoni
3/3
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue France.