van-havana-tot-hollywood-dit-zijn-de-7-spectaculairste-showlocaties-ooit-216798

In een zee van modemerken is opvallen essentieel. Een manier om dat voor elkaar te krijgen? Organiseer een show op een exotische, historische of op een andere manier opvallende locatie. Van het El-Badipaleis in Marrakesh tot pal onder de Eiffeltoren in Parijs, de modegeschiedenis kent inmiddels een flink aantal spectaculaire showlocaties.

Spectaculaire showlocaties

Het zijn met name de cruiseshows van gevestigde modehuizen die voor verbluffende momenten zorgen. Met deze ‘extra’ shows, die buiten de reguliere modeweken vallen, pakken merken groots uit door bijvoorbeeld hun collecties op een bijzondere locatie te presenteren. De shows zijn bigger and better than ever. Waar Chanel onlangs nog Manchester overnam, reisde Gucci af naar Seoul, streek Dior neer in Mexico-Stad en showde Louis Vuitton op het sprookjesachtige Isola Bella voor de kust van het Lago Maggiore.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Door de jaren heen hebben we meer van dit soort show-stopping locaties gezien. Neem bijvoorbeeld de shows van Jacquemus, die altijd een enorm spektakel zijn met bestemmingen als de Provence, Hawaï en de tuinen van Versailles. Of Valentino, die voor bijzondere plekken kiest variëren van een Parijse nachtclub tot de Spaanse Trappen in Rome. Van welke spectaculaire showlocaties onze monden ook van verbazing openvielen? We hebben ze hieronder verzameld.

Spaanse Trappen in Rome, Italië

Voor Pierpaolo Piccioli’s couture herfst/winter 2022-collectie ruilde Valentino modehoofdstad Parijs in voor Rome, de geboorteplaats van het modehuis. De spectaculaire show, die The Beginning heet, vond plaats op de Spaanse Trappen in het hart van de stad. Een voor een liepen meer dan honderd modellen – onder wie topmodel Liya Kebede en de Nederlandse Jill Kortleve – van boven naar beneden in de meest oogverblindende looks.

Valentino's coutureshow op de Spaanse trappen in Rome
©Valentino
1/7
Native Share

Hollywood Boulevard in Los Angeles, Verenigde Staten

Gucci koos voor de beroemde Hollywood Boulevard, met zijn neonlichten en toeristische attracties, als decor voor zijn Love Parade-show. Het hooggeëerde modepubliek streek neer naast de Walk of Fame, waar de modellen van het modehuis liepen in op Hollywood geïnspireerde ontwerpen. Ook zagen we de nodige celebrities op de runway, van Jared Leto tot Macaulay Culkin en Jodie Turner-Smith. De show sloot perfect aan bij de film House of Gucci, die niet veel later op het witte doek verscheen.

Gucci Love Parade in Hollywood
©John Salangsang/Shutterstock/ANP
2/7
Native Share

De lavendelvelden van de Provence, Frankrijk

Als er iemand is die begrijpt hoe je een sensationele show neerzet, dan is het Simon Porte Jacquemus wel. De ontwerper presenteerde zijn recente Jacquemus-collecties op het strand van Hawaï en in de witte zoutbergen van de Franse Camargue. Zijn meest spectaculaire showlocatie tot op de dag van vandaag blijft toch de lavendelvelden van de Provence, waar modellen gekleed in de lente/zomer 2020-collectie de zuurstokroze runway bewandelden.

Jacquemus lente/zomer 2020
©WWD/REX/ANP
3/7
Native Share

El-Badipaleis in Marrakesh, Marokko

Voor de Cruise 2020-collectie reisde Dior af naar Marrakesh. Het is een ode aan Yves Saint Laurent, die in de jaren ’60 aan het roer van het modehuis stond en altijd gefascineerd was door Marokko. Maria Grazia Chiuri presenteerde haar collectie bij het indrukwekkende El-Badipaleis, dat er ’s avonds met honderden kaarsjes drijvend in het water nóg sprookjesachtiger uitziet dan gewoonlijk.

Dior Cruise 2020 in Marrakesh
©ANP
4/7
Native Share

De straten van Havana, Cuba

Chanel mag dan traditiegetrouw in het Grand Palais presenteren (en hóe), voor de Cruise 2017-show vertrok het modehuis naar Havana, Cuba. De show vond plaats op de historische Paseo del Prado. Een vloot van vintage Buicks, Oldsmobiles en Cadillacs pendelde heen en weer om de gasten naar de plaats van bestemming te brengen. Hoewel high fashion de economische ongelijkheid tussen de aanwezigen en de locatie nogal kon benadrukken, was de op de jaren ’50 geïnspireerde collectie een welkom eerbetoon.

Chanel-show in Havana, Cuba
©ANP
5/7
Native Share

Neiterói Contemporary Art Museum in Rio de Janeiro, Brazilië

De Louis Vuitton Cruise 2017-show was er eentje die niet anders beschreven kan worden als out of this world. Letterlijk, aangezien het Neiterói Contemporary Art Museum in Rio de Janeiro, ontworpen door de gevierde architect Oscar Niemeyer, iets weg heeft van een ufo. Ook figuurlijk gesproken lijkt deze plek buitenaards. Zo gaf het kronkelige rode pad waarover de modellen liepen een oneindig uitzicht op de nabijgelegen oceaan. Dat in combinatie met de zonsondergang was niets anders dan magisch.

Louis Vuitton-show in Rio de Janeiro
©ANP
6/7
Native Share

Eiffeltoren in Parijs, Frankrijk

Saint Laurent organiseerde niet een, niet twee, zelfs niet drie, maar talloze keren een show met de Eiffeltoren als backdrop. De toeristische trekpleister in Parijs is namelijk de go-to showlocatie van het Franse modehuis. Er wordt echter wel gevarieerd. Zo hebben Saint Laurent-modellen in de geschiedenis onder, naast en zelfs ín de iconische toren gelopen. En iedere keer is het weer bijzonder.

Saint Laurent-show bij de Eiffeltoren
©ANP
7/7
Native Share