dior-viert-de-mexicaanse-cultuur-met-cruise-2024-show-255143
©Vogue Runway

De locatie voor de Dior Cruise 2024-show was museum Colegio San Ildefonso, hartje Mexico-Stad. Deze keuze was uiteraard niet zomaar; kunstenaarskoppel Frida Kahlo (inspiratiebron voor de collectie) en Diego Rivera ontmoetten elkaar hier in de jaren twintig. Chiuri koos voor de Mexicaanse hoofdstad na haar laatste pre-fall 2023 in Mumbai. “Een verzameling van plekken die emoties oproept: dat is wat Mexico is voor Maria Grazia Chiuri”, aldus het Franse modehuis.

Dior Cruise 2024-show: een viering van de Mexicaanse cultuur

Als we één ding konden verwachten van de artistiek directeur van Dior, dan was het een collectie vol feministische symboliek. Vrouwen als Frida Kahlo, Leonora Carrington, Graciela Iturbide en vele anderen leidden het creatieve universum van Chiuri voor deze collectie.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De vlinder, symbool van transformatie

Chiuri liet zich inspireren door wat de vlinder in verschillende culturen voorstelt, de metamorfose en de evolutionaire betekenis ervan. In Mexico is de monarchvlinder een krachtig symbool dankzij de trektocht die hij elk jaar maakt. In de hele collectie was de vlinder aanwezig in borduursels, kettingen, korsetten en prints.

Drie looks uit de Dior Cruise 2024 waar de vlinder centraal staat
©Vogue Runway

Feminisme bij Dior

Onder leiding van Chiuri heeft het Franse huis een duidelijk feministisch standpunt ingenomen. Dit deed ze met een  verscheidenheid aan details, van knipogen naar personages als Frida Kahlo en Leonora Carrington tot een sterke boodschap die de problemen van Mexico en Latijns-Amerika met geweld benadrukte.

Ook toonde ze een set witte jurken met feministische teksten, waaronder boodschappen van activisten tegen feminicide in Mexico. De uiteindelijke presentatie kwam tot stand in samenwerking met kunstenares en feministisch activiste Elina Chauvet. Het lied Sin Miedo van Vivir Quintanac sloot de parade af.

Twee looks uit de Dior Cruise 2024 waar femicide centraal staat
©Vogue Runway

Frida Kahlo als leidraad

Kahlo’s visie op pijn en verzet was de leidraad voor de hele collectie. “Ik vond het geweldig dat ik de kans kreeg om Frida Kahlo’s geest opnieuw te interpreteren vanuit een hedendaags perspectief”, aldus Chiuri. Zo komen vlinders, flora en fauna zoals papegaaien, apen en paradijsvogels te vinden in Frida Kahlo’s kunstwerken, terug in de ontwerpen van Dior.

Net als haar beroemde zelfportret met doornenketting en kolibrie en de stillevens die zij zo vaak schilderde. De verschillende textieltechnieken vieren het mixen van culturen en het werk van Kahlo. Zo is een roze jurk geïnspireerd op een van de zelfportretten van de schilderes.

Drie looks uit de Dior Cruise 2024 waar Frida Kahlo centraal staat
©Vogue Runway

 

Ode aan Latijns-Amerikaanse modellen

Naast Canción Sin Miedo werd de show ondergedompeld in Mexicaanse muziek. Denk aan muziek als Te mereces un amor de Vivir Quintana en Sabor a mí de Mina. Daarnaast werd de avond begeleid door een vrouwelijke mariachiband.

In samenwerking met ambachtslieden en vrouwen werkte de ontwerper aan kledingstukken die een eerbetoon zijn aan de textielrijkdom van Mexico. Lange rokken contrasteerden met tunieken en tegenstukken, katoen, hennep en zijden veters als symbool van broosheid. Tot slot werd het technische karakter van de textieltraditie weerspiegeld in de borduurwerken die voor deze collectie zijn gemaakt.

De Mexicaanse cultuur werd ook gevierd met de aanwezigheid van Latijns-Amerikaanse modellen. Denk aan Krini Hernandez, Liz De Aza, Marsella Rea, Licett Morillo Hiandra Martinez, Lineisy Montero, Sculy Mejia, Tindi Mar, America Gonzalez, Celic Dorig en vele anderen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue Mexico