parels-en-prachtig-borduurwerk-5-hoogtepunten-van-dior-pre-fall-2023-in-mumbai-248687

Met haar Destination Cruise-shows voor Dior huldigt Maria Grazia Chiuri vakmanschap van ambachtslieden en traditionele ateliers over de hele wereld, van Sevilla tot Athene. Ook dit seizoen kunnen liefhebbers van Dior en oogverblindend handwerk hun hart ophalen. In Mumbai werd namelijk de pre-fallcollectie van het modehuis getoond. De show was een viering van de kwaliteit van India op het gebied van borduurwerk, versieringen en textiel. We zetten 5 details voor je op een rij.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Dior pre-fall 2023

De show werd gehouden in Mumbai, India

De relatie tussen India en Dior gaat terug tot de tijd van de oprichter van het Parijse maison. Zo werd in 1955 de asymmetrische sari-geïnspireerde Soirée de Lahore-jurk ontwierp, versierd met metaaldraad en diamanté-kristallen. Ook was India al meerdere keren de locatie van een Dior-show, zowel in Mumbai als in Delhi.

Chiuri presenteerde de nieuwste collectie buiten in de zachte avondhitte bij de Gateway of India, een ceremonieel monument gebouwd in het begin van de twintigste eeuw, maar in de stijl van de zestiende eeuwse Gujarati-architectuur. De catwalk werd bedekt met tapijten van levendige goudsbloemen en de modellen liepen door een eigen miniatuurboog versierd met een lappendeken van stoffen. Deze boog diende als een knipoog naar Toran, een decoratieve traditie om wandkleden op te hangen bij de ingang van Indiase huizen.

De poort tijdens de pre-fall show van Dior
©Getty Images
1/5
Native Share

Dior werkte samen met lokale vrouwelijke pioniers

Voor de pre-fallcollectie ging Dior een samenwerking aan met de Chanakya School of Craft. Dit is een in Byculla gevestigde non-profitorganisatie, opgericht door Monica Shah en Karishma Swali in 2016. Meer dan zevenhonderd vrouwen schreven zich hier in voor een borduuropleiding dat meer dan honderd soorten borduurwerk omvat. De organisatie maakt deel uit van het borduurhuis Chanakya Atelier, waarmee Chiuri al twee decennia een samenwerking mee heeft.

Voorafgaand aan de show kregen gasten een rondleiding door de ateliers van de Chanakya School of Craft. Studenten en vakliederen demonstreerden hier hun vaardigheden in haakwerk, metaalbewerking, kralen, blokschilderen en borduren.

Goudversierde jasjes tijdens de pre-fall 2023 show van Dior
©Getty Images
2/5
Native Share
dior-pre-fall-mumbai-03

De collectie vierde Indiase tradities

Tijdens de show werden de artistieke tradities en visuele landschappen van India gevierd. De collectie bevatte ontspannen dag- en avondkleding, die ook op de front row werd gedragen door Indiase A-sterren. “Het idee was om in een strakke lijn te werken”, verklaarde Chiuri backstage.

Diors Toile de Jouy-stof werd omgevormd met een tropisch Indiaas landschap. En de opvallende kleur roze (die een mix lijkt tussen fuchsia en neon) deed denken aan Bollywood-filmposters.

Een wit jasje met gedecoreerde achterkant
©Getty Images
3/5
Native Share

Beroemdheden op de front-row

Een groot aantal A-listers zat op de eerste rij bij de Dior-show: van Sonam Kapoor tot Naomi Ackie, Jessie Buckley, Laetitia Casta en Cara Delevingne.

Groep van modellen loopt op de catwalk tijdens de Dior Pre-Fall 2023 show
©Getty Images
4/5
Native Share

Parels zijn je beste vriend

Net als de stad Jaipur heeft Mumbai een rijke geschiedenis op het gebied van sieraden en diamanthandel. Toch pleitte Chiuri voor deze collectie voor een halsketting die bestaat uit meerdere parelsnoeren. De ketting werd zowel gedragen bij de elegante avondkleding als bij een casual wit overhemd.

Sommige looks waren vergezeld met parelkettingen tijdens de Dior Pre-Fall 2023 show
©Getty Images
5/5
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK