van-xl-lichtinstallatie-tot-muzes-als-edith-piaf-5-hoogtepunten-van-dior-herfst-winter-2023-244485

Je weet dat Paris Fashion Week is begonnen als het tijd is voor de show van Dior. Op dinsdag kwam het modepubliek – met sterren als Charlize Theron, Blackpinks Jisoo en Gal Gadot op de eerste rij – bijeen om de nieuwste collectie van creative director Maria Grazia Chiuri te bewonderen, die traditiegetrouw werd getoond in de Parijse Jardin des Tuileries. Dit zijn de hoogtepunten van Dior herfst/winter 2023.

Hoogtepunten Dior herfst/winter 2023

Van een grootschalige lichtinstallatie ontworpen door de Portugese kunstenares Joana Vasconcelos, tot iconische Franse vrouwen als Edith Piaf als de ultieme muzes en de jaren 50-invloeden, ontdek hier de vijf belangrijkste punten die ons zijn bijgebleven van Dior herfst/winter 2023.

Magisch showdecor

Voordat de show begon, kon het publiek zich alvast vergapen aan het indrukwekkende decor. Dior sloeg de handen ineen met de Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos, die bekendstaat om haar grootschalige lichtinstallaties. Voor de herfst/winter 2023-show van het Franse modehuis creëerde zij een magische setting, genaamd ‘Valkyrie Miss Dior’, bestaande uit kleurrijke bolvormige objecten met duizenden lichtjes verdeeld over de gehele ruimte. Het spektakel deed denken aan de Droomvlucht in de Efteling, maar dan met een hoog high fashion-gehalte.

Het decor van de Dior-show
©Spotlight
1/5
Native Share

Geïnspireerd op iconische Franse vrouwen

Je ne regrette rien, lezen we op verschillende T-shirts en tops gedragen door de modellen op de catwalk. Wanneer het tijd is voor de finale, klinkt het beroemde nummer van de Franse zangeres Edith Piaf tevens door de showruimte. Piaf is een van de inspiratiebronnen van Chiuri’s herfst/winter 2023-collectie, evenals twee andere iconische Franse vrouwen: zangeres Juliette Gréco en Catherine Dior, de zus van Christian Dior die een grote inspiratiebron was voor hem en op wie het beroemde Miss Dior-parfum is geïnspireerd.

Deze drie buitengewone vrouwen hadden elk hun eigen invloed op de Franse stijl. Zij “deelden een onafhankelijke geest die hun keuzes leidde. Als unieke protagonisten wisten zij door hun levensstijl de vrouwelijke stereotypen, die deel uitmaakten van de naoorlogse mentaliteit, te ondermijnen”, aldus het persbericht van Dior over de show. Catherine Dior deed dit door bloemen te kweken en te verkopen (er waren niet voor niets veel bloemenprints te zien in de collectie, maar daarover later meer), en Edith Piaf en Juliette Gréco door hun podiumprésence met beiden een kenmerkende garderobe.

Dior herfst/winter 2023
©Spotlight
2/5
Native Share

Jaren 50-invloeden

Met de focus op deze drie Franse figuren wordt duidelijk dat de jaren 50 centraal staan in de collectie. Op deze manier herontdekt Maria Grazia Chiuri de geschiedenis van de Franse stijl. Neem bijvoorbeeld de rokken, afgeleid van de New Look die na de Tweede Wereldoorlog ontworpen werd door Christian Dior. De jaren 50 waren de tijd dat mode en luxe langzaamaan weer een bestaan konden vormen. Met weinig stof en middelen lukte het Dior om in de wederopbouw luxeproducten te creëren. De volumineuze rokken maakten daar een belangrijk onderdeel van uit, en daar lijkt deze collectie naar te knipogen.

Dior herfst/winter 2023
©Spotlight
3/5
Native Share

Feest van prints

Luipaard-, bloemen- en ruitenprints vormen de kern van Diors herfst/winter 2023-collectie. Ook hierin verwijst het modehuis naar de drie Franse vrouwen. Zo is bijvoorbeeld de bloemenprint een overduidelijke hint naar Catherine Dior, die, zoals eerder benoemd, bloemen kweekte en verkocht. De luipaardprint verwijst naar zowel Edith Piaf als Juliette Gréco: Piaf maakte het nummer Leopard Lady en Gréco droeg de print vaak op het podium en daarbuiten.

Dior herfst/winter 2023
©Spotlight
4/5
Native Share

Belle van het bal

Naast de vele kenmerkende Dior-silhouetten en de verscheidenheid aan betekenisvolle prints, zagen we ook een reeks fonkelende ontwerpen die perfect pasten bij de lichtinstallatie van Joana Vasconcelos. Zo waren er wijd uitlopende ‘baljurken’ die schitterden in het licht, en van iedere vrouw de belle van het bal zullen maken. De niet-glinsterende, strapless varianten met levendige prints hebben ongetwijfeld hetzelfde effect.

Dior herfst/winter 2023
©Spotlight
5/5
Native Share