5-dingen-die-je-moet-weten-over-diors-fashion-forward-herfst-winter-2022-show-206967

Na New York, Londen en Milaan strijkt het modepubliek nu neer in Parijs, waar zowel grote modehuizen als beginnende ontwerpers hun laatste collecties tonen. Vandaag is het de beurt aan one of the big guys, Christian Dior. De fonkelnieuwe collectie van het Franse modehuis, ontworpen door creative director Maria Grazia Chiuri, staat in het teken van de relatie tussen het verleden en de toekomst.

Hieronder zetten we de ultieme hoogtepunten van Dior herfst/winter 2022 voor je op een rij, van de technologische elementen tot nieuwe silhouetten, zoals next-level korsetten en maximale high-waisted broeken.

Wat je moet weten over Dior herfst/winter 2022

Tech bij Dior herfst/winter 2022
©ANP
1/5
Native Share

Fashion meets tech

Het verleden en de toekomst gaan hand in hand tijdens de herfst/winter 2022-presentatie van Dior. In de ontwerpen zijn namelijk technische elementen verwerkt, ontwikkeld in samenwerking met innovatief bedrijf D-Air Lab. Naast dat de creaties een lust voor het oog zijn, hebben ze uiteraard ook een functie. Zo zorgt de bodysuit met een netwerk van gekleurde bedrading voor een constante lichaamstemperatuur, en reguleert een nieuwe versie van het iconische Bar-jasje de lichaamsvochtigheid.

Showlocatie van Dior herfst/winter 2022
©ANP
2/5
Native Share

Feministisch decor

Zoals we gewend zijn van Maria Grazia Chiuri, staan al haar collecties voor Dior in het teken van feminisme. Dat thema is niet alleen zichtbaar in de ontwerpen, maar ook in het decor. Voor Dior’s herfst/winter 2022-show creëerde de Italiaanse kunstenares Mariella Bettineschi een dieprode ruimte met muren die volhangen met schilderijen. Niet zomaar schilderijen, maar portretten van vrouwen uit de geschiedenis van de schilderkunst van de 16e tot de 19e eeuw.

Hun ‘verknipte’ en ‘gestapelde’ ogen stellen de veroordelingen ter discussie waar vrouwen vroeger en nog steeds mee te maken hebben. De blikken zijn omgekeerd, wat suggereert dat de kunstgeschiedenis anders bekeken kan worden. Het werk heet The Next Era, wat perfect aansluit bij de technologische elementen in de collectie.

Korset bij Dior herfst/winter 2022
©ANP
3/5
Native Share

Korsetten 2.0

Een hot topic deze modemaand: korsetten. Hoewel de bustier al een tijdje terug is in het modebeeld, neemt het vrouwelijke kledingstuk steeds nieuwe vormen aan. Zo ook bij Dior, waar nieuwe silhouetten gecreëerd worden met leren opengewerkte korsetten en trenchcoats met nauwsluitende lijfjes. Ook de manier waarop de korsetten worden gedragen, is anders dan anders. We zien de leren mode-items gedragen over wollen jassen.

High-waist bij Dior herfst/winter 2022
©ANP
4/5
Native Share

Maximale high-waist 

Hoewel de lage taille op dit moment de scepter zwaait in de modewereld, lijkt de high-waist aankomend najaar weer terug te keren. Als het aan Dior ligt, in ieder geval. Op de catwalk zien we namelijk jeans met een extreem hoge taille en rokken die reiken tot nét onder de borsten. De hoge taille bij Dior neemt zelfs bijna korsetachtige proporties aan, een terugkerend thema in de collectie.

Sportsokken bij Dior herfst/winter 2022
©ANP
5/5
Native Share

Sportsokken but make it fashion

Als onderdeel van de fashion forward collectie zien we modellen op de catwalk in kleurrijke sportsokken – Dior style. De kniehoge sokken komen in felle tinten, zoals paars en blauw, en vormen daarmee een contrast met de rest van de collectie, die uit voornamelijk neutrale nuances bestaat. De ‘sportsokken’ komen in combinatie met lange leren handschoenen, die veel weg hebben van keeperhandschoenen.