london-fashion-week-herfst-winter-2022-dit-zijn-de-highlights-206300
©Vickie Flores/ANP

London Fashion Week herfst/winter 2022 is voorbij – tijd om terug te blikken op de hoogtepunten van de Britse modeweek. Zowel op de catwalk als daarbuiten (lees: op straat) barst het elk seizoen van de mode- en beauty-inspiratie, en dat was deze keer niet anders. Ontdek hier de ultieme highlights van de Londense fashion scene die je niet had willen missen.

Dit zijn de highlights van London Fashion Week herfst/winter 2022

Het sprookje dat Simone Rocha heet

Dit seizoen voelt het bij Simone Rocha allemaal wat donkerder aan. Dat komt vooral door de setting en het verhaal achter de show. De bolvormige catwalk en het spel van licht en donker weerspiegelen een meer uit het oude Ierse sprookje The Children of Lir over kinderen die door een boze stiefmoeder in zwanen worden veranderd.

In tegenstelling tot vorige collecties zijn de ontwerpen bijna minimalistisch te noemen. We zien nog altijd de klassieke silhouetten van het Britse modehuis, maar zonder veel franjes of versieringen. In plaats daarvan zijn de beautylooks juist extravagant, met edelstenen, parels en kristallen die delicaat geplaatst zijn rond de ogen van de modellen en verspreid over het lichaam. Een waar sprookje om naar te kijken.

Simone Rocha herfst/winter 2022
©Acielle/Style Du Monde

Celebration of the body 

Gelukkig wordt de modewereld met elk seizoen diverser – niet alleen op het gebied van huidskleur, maar ook qua lichaamstype. Curvy modellen Paloma Elsesser, Precious Lee en Vogue-coverster Jill Kortleve zijn een paar van de meest geboekte modellen van dit seizoen. En ze worden zeker niet meer in bedekte tunieken de catwalk op gestuurd, maar in supersexy, skin revealing looks, zoals bij Supriya Lele en Nensi Dojaka.

Over die laatstgenoemde gesproken: daar liep zelfs het zwangere model Maggie Maurer mee, en wel in een doorschijnende paillettenjurk met split en cut-outs. “Ik denk dat het heel schokkend is – op een goede manier. Het houdt mensen met beide benen op de grond, want echter dan dit wordt het niet”, aldus Maurer tegen de Britse Vogue.

Zwanger model op de catwalk bij Nensi Dojaka herfst/winter 2022
©ANP

Over-de-top bij Richard Quinn

Maximalisme is kenmerkend voor Richard Quinn, en zijn nieuwe herfst/winter 2022-collectie straalt dat wederom uit. Letterlijk, aangezien de ontwerpen, en dan met name de hoeden, van giga formaat zijn. Zo komen de XXL-exemplaren in verschillende vormen en maten, van elegante flaphoeden met gaten voor de ogen tot de grootste bucket hats die je ooit gezien hebt.

De Britse ontwerper koos ‘dark couture‘ als thema van zijn fonkelnieuwe collectie, waarin we coconvormige jurken, fantastische verencreaties en een overvloed aan weelderige bloemenprints zagen. De show van Quinn maakte tevens de tongen los doordat er een in latex gehulde dominatrix met een menselijke hond aan de riem meeliep.

Richard Quinn herfst/winter 2022
©Acielle/Style Du Monde

Irina Shayk als high-fashion Roodkapje

Als je voor de eerste keer in twee jaar weer real-life showt, haal je alles uit de kast. Dat moet Matty Bovan gedacht hebben voor zijn herfst/winter 2022-presentatie. “De collectie belichaamt the American dream, van popcultuur tot high school en Amerikaanse sporten”, aldus de ontwerper. Niemand minder dan topmodel Irina Shayk sierde de catwalk, en wel in een scharlakenrode puffball-jurk, die ons doet denken aan Roodkapje, maar dan de high-fashion versie. Later wisselde Shayk van outfit en sloot ze de show in een volumineuze patchwork/gingham-look.

Irina Shayk op de catwalk bij Matty Bovan
©JONAS GUSTAVSSON/ANP

Glamour to the max

Tijdens de shows in New York, en dan vooral bij Michael Kors, zagen we al een heleboel post-pandemic glamour. Die trend wordt voortgezet in de Londense modeweek. Bij Erdem voert dark glamour de boventoon, terwijl de nieuwe collectie van Halpern – bekend om zijn fonkelende ontwerpen en party dresses – één en al Studio 54 ademt. Nog een hoogtepunt op glamourgebied: de show van David Koma, waar pracht en praal wordt gecombineerd met sportswear.

Ontwerpers besloten unaniem: we hullen ons in 2022 in glamoureuze looks. Pailletten, stenen, parels, glitters, glanzende stoffen… Je kunt het zo gek niet bedenken of het was te zien tijdens London Fashion Week herfst/winter 2022. En nu het nachtleven eindelijk weer op gang komt, hebben we wel zin in een feestje vol glinsterende mensen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vogue Netherlands (@nlvogue)