new-york-fashion-week-herfst-winter-2022-dit-waren-de-highlights-205939
©JONAS GUSTAVSSON/ANP

New York Fashion Week herfst/winter 2022 zat vol mode- en beauty-inspiratie, zowel op de catwalk als op de straten van Manhattan. We zetten alle highlights en momenten die je écht niet had willen missen, op een rij.

Dit waren de highlights van New York Fashion Week herfst/winter 2022

Julia Fox maakte haar catwalkdebuut

Modeland kan geen genoeg krijgen van Julia Fox. Ze opende de show van de New Yorkse LaQuan Smith, die zijn gehele collectie als een ode aan zijn overleden mentor André Leon Talley presenteerde. ‘This one’s for you, Andre’ hoorde je via een spraakbericht voordat de show begon. Alle ogen ging meteen naar Fox in een zwarte cut-out jurk. De timing was namelijk perfect: Fox liet hiervoor (op Valentijnsdag nota bene) weten geen traan te hebben gelaten om de breuk met Kanye West.

De highlights van New York Fashion Week 2022
©ANGELA WEISS / AFP
Supermodel Beverly Johnson sloot de show van Bibhu Mohapatra.

Supermodel Beverly Johnson stal de show

Een van de oorspronkelijke supermodellen, Beverly Johnson, liep tijdens de modeweek voor ontwerpers Sergio Hudson en Bibhu Mohapatra. De 69-jarige schrijfster, zakenvrouw en inmiddels grootmoeder verscheen in 1974 als het eerste zwarte supermodel op de cover van de Amerikaanse Vogue (een waar icoon dus). Afgelopen dinsdag sloot ze de show van Mohapatra.

©Jonas Gustavsson/Sipa USA
Jill Kortleve op de catwalk bij Altuzarra.

Mermaid beauty bij Altuzarra

Voor dewy skin beauty-inspiratie hoefde je niet verder te kijken dan Joseph Altuzarra’s herfst/winter 2022-show. De collectie is geïnspireerd op de natuur, en vertelt het mythische verhaal van een verleide zeeman die vervolgens getransformeerd wordt in een zeemeermin. De richtlijn voor de beautylooks, volgens skincare-goeroe Tata Harper, was om “een vrouw te creëren die uit de oceaan komt”. Harper gebruikte haar Hydrating Floral Mask voor de huid van de modellen, waarna visagist Dick Page zeemeermin-achtige make-up looks creëerde. Onder die modellen bevond zich onze eigen coverster Jill Kortleve, die er prachtig uitzag op de catwalk van Altuzarra.

De post-pandemic glamour van Michael Kors

De show van Michael Kors gaf ons één ding: zin om weer de deur uit te gaan. “Ik dacht aan het begin van de jaren ’90, toen we op het hoogtepunt van de aids-pandemie waren. We hadden het gevoel dat de wereld verging, maar toch wilden we nog graag uitgaan. En toen gebeurde 9/11… Iedereen zei dat niemand ooit nog in de binnenstad van New York zou wonen. In plaats daarvan zagen we een ongelooflijke explosie van energie en glamour”, vertelde de ontwerper over zijn collectie.

Wie ook één en al post-pandemic glamour uitstraalde bij de Michael Kors-show? Blake Lively in een ijsblauwe look.

Metaverse Fashion Week

De mode-industrie is niet vies van technologische innovatie, en heeft ook deze modeweek een aantal serieuze stappen gezet in de metaverse-ruimte. Op maandag presenteerde New York Fashion Week-ontwerper Jonathan Simkhai zijn herfst/winter 2022 digital wearables-collectie in het kader van de Metaverse Fashion Week (een evenement van Everyrealm en Blueberry Entertainment). Een dag voor zijn fysieke seizoenspresentatie liet hij elf van de looks digitaal zien in de Metaverse.