paris-fashion-week-wat-je-moet-weten-over-de-belangrijkste-herfst-winter-2023-collecties-244457
©Getty Images

Na de herfst/winter 2023-collecties in New York, Londen en Milaan is het tijd voor fashion week in Parijs. Vooral dit seizoen zijn er veel collecties en shows om niet te missen. Zo zijn er natuurlijk de altijd aanwezige presentaties van nieuwe jonge ontwerpers, maar kijken we zeker ook uit naar het debuut van Ludovic de Saint Sernin bij het Belgische Ann Demeulemeester en de terugkomst van modehuizen naar de lichtstad. Hier alles wat we kunnen verwachten van dit spannende nieuwe seizoen.

Jonge ontwerpers

De nieuwe golf van opkomend talent in de modewereld doet de officiële kalender van Paris Fashion Week opnieuw schudden. Dit seizoen barst het van jong talent, allemaal vastbesloten de toekomst van mode vorm te geven. Onder hen bevinden zich Germanier, met grillige en onconventionele mode en Ester Manas, die alle lichaamstypes in haar collecties laat zien. Weinsanto, Vaquera, Maitrepierre, Rokh, Atlein en zelfs het Berlijnse collectief GmbH kiezen er dit seizoen voor de catwalks in te ruilen voor een speciale presentatie. We kunnen niet wachten om te zien wat ze voor ons in petto hebben.

collectie van jonge ontwerper in tijden Parijs fashion week
©Getty Images

 

Debuutshows

Hier kijken modejournalisten misschien wel het meest naar uit: debuutshows van de nieuwe artistic directors. Dit seizoen zijn er genoeg. Ludovic de Saint Sernin, bekend om de nadruk op erotiek in de mode, onthult dit seizoen zijn eerste collectie voor Ann Demeulemeester, terwijl de opkomende Londense avant-garde ster Harris Reed zijn eerste silhouetten voor het legendarische Franse modehuis Nina Ricci showt. Schiaparelli, onder leiding van Daniel Roseberry, presenteert zijn eerste prêt-à-porter show.

Leren broek van het merk van Ludovic
©Getty Images

Victoria Beckham en Alexander McQueen terug naar Parijs

Victoria Beckham onthulde in september 2022 al haar allereerste modeshow in Parijs. Dit deed ze in het klooster van de kerk van Val-de-Grâce, een ambitieuze onderneming. Tot grote vreugde van de gasten keert de voormalige Spice Girl terug naar de herfst/winter 2023-shows om haar nieuwste collectie te tonen. Deze modeweek zien we ook modehuis Alexander McQueen. Sinds de dood van McQueen in 2010 keert het merk onder leiding van Sarah Burton terug op de Parijse modeweek, nu al een van de shows waar het meest naar uitgekeken wordt. Ook The Row, van de Olsen zusjes, is een welkome aanvulling. Zij presenteren hun derde collectie in Parijs.

Naomi Campbell loopt voor Alexander McQueen show in Parijs
©Getty Images

Eerbetoon aan Vivienne Westwood

Vivienne Westwood, queen of punk, is op 29 december 2022 overleden en laat een veertig jaar oud, provocerend en baanbrekend mode-imperium achter. Haar man en medeontwerper, Andreas Kronthaler, blijft het huis leiden. Hij presenteert de eerste collectie van het huis sinds het overlijden van de ontwerper. Dit zal ongetwijfeld een emotionele gelegenheid worden.

Vivienne krijgt zoen van haar man
©Getty Images

Creativiteit en innovatie

De Britse ontwerper Jonathan Anderson, die zijn collectie voor Loewe onthult, en ontwerpster Amina Muaddi ontvangen de prestigieuze Neiman Marcus Awards. Deze prijs krijgt een ontwerper voor creativiteit en innovatie in het kader van Paris Fashion Week – volgens ons een welverdiende onderscheiding.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.