ludovic-de-saint-sernin-is-benoemd-tot-de-nieuwe-creative-director-van-ann-demeulemeester-233122
©Fotograaf: Willy Vanderperre, Stylist: Olivier Rizzo

Het zijn een paar drukke weken geweest voor de mode. Na het vertrek van Alessandro Michele bij Gucci, de sluiting van Raf Simons’ gelijknamige label en de overeenkomst van Estée Lauder om het modehuis Tom Ford te kopen, is er vandaag nóg meer modenieuws. En wel bij Ann Demeulemeester: het Belgische modehuis maakt bekend dat de Belgisch-Franse ontwerper Ludovic de Saint Sernin de nieuwe creative director wordt van het label. Dit moet je daarover weten.

Ludovic de Saint Sernin naar Ann Demeulemeester

De Saint Sernin’s benoeming betekent een creatieve verandering voor het bedrijf. Antonioli, die de New Guards Group mede oprichtte, kocht Ann Demeulemeester in 2020. Sindsdien wordt het label geleid door een naamloos designteam. Hoewel Demeulemeester zich bijna tien jaar geleden terugtrok uit haar gelijknamige label, is ze er zelf al die jaren wel bij betrokken geweest.

Net als Demeulemeester is ook De Saint Sernin geboren in België. De in Parijs opgegroeide ontwerper studeerde aan de l’ESAA Duperré en lanceerde zijn gelijknamige label in 2017. Hij viel al snel op door zijn hedonistische stijl gevormd door een binaire benadering van mode. De Saint Sernin is een voorstander van toegankelijke mode. Hij plaatst alle genders in cleane pakken, kristallen mesh tanktops en strakke breisels. Door zijn unieke stijl heeft de ontwerper een grote fanbase bestaande uit onder anderen Dua Lipa, Hailey Bieber, Bad Bunny en Troye Sivan.

De sex positive-glamour van zijn collecties komt voort uit de authentieke stijl van de ontwerper zelf en zorgt voor veel aandacht. Zo zal hij net zo snel als Hailey Bieber een van zijn transparante stretchy tanktops dragen. “De manier waarop ik ontwerp voor het merk is als een dagboek. Het is echt autobiografisch”, zo vertelde hij onlangs aan de Amerikaanse Vogue.

Stijl en individualiteit 

De foto’s die het bedrijf vrijgeeft, suggereren dat De Saint Sernin een soortgelijke aanpak zal hanteren in zijn nieuwe functie. Op de beelden, geschoten door Willy Vanderperre, zien we de ontwerper in archiefstukken van Ann Demeulemeester: van een zwarte wollen kraag en een pak met één rij knopen tot een doorschijnende top en een cut-out zijden maxirok. De persverklaring luidt: “Auteurschap en autobiografie komen centraal te staan, waarin Ludovic de Saint Sernin de kenmerken van Ann Demeulemeester vormgeeft rond zijn visie, stijl en individualiteit. Het wordt een collectie vanuit zijn visie in connectie met het publiek die daaruit voortvloeit.”

In haar tijd bouwde Demeulemeester haar eigen cultstatus op. Geliefd waren haar poëtische shows vol vloeiend geconstrueerde ontwerpen, van slouchy shirts tot cut out-jurken en haar kenmerkende mix van leer en veren. Tot haar beroemde muzen behoorden onder anderen Robert Mapplethorpe en Patti Smith. In een interview met Laird Borrelli-Persson van Vogue Runway sprak Demeulemeester eerder over haar kijk op mode. “Ik ben geïnteresseerd in de spanning tussen mannelijk en vrouwelijk, maar ook in de spanning tussen mannelijk en vrouwelijk binnen één persoon. Dat is wat elke persoon interessant maakt voor mij omdat iedereen uniek is.” En dat is een gevoel dat zij en De Saint Sernin met elkaar gemeen hebben.

Ludovic de Saint Sernin’s eerste collectie voor Ann Demeulemeester wordt volgend jaar maart tijdens Paris Fashion Week onthuld.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.