belgische-modeontwerper-raf-simons-stopt-met-eigen-modelabel-231948
©Victor VIRGILE/Getty Images

Verbazingwekkend nieuws: Raf Simons kondigt op het officiële Instagramaccount van zijn gelijknamige merk aan dat de lentecollectie van 2023 het laatste seizoen was. De show, die gehouden werd tijdens de Frieze Art Fair in Londen, veranderde in een rave nadat het laatste model de catwalk opkwam.

Modelabel Raf Simons

Raf Simons lanceerde zijn merk in 1995 nadat hij als meubelontwerper werkte en stage liep bij de ontwerpstudio van landgenoot Walter Van Beirendonck. Hij bereikte al snel een cultstatus voor op jongeren gerichte collecties. Voor zijn ontwerpen haalde Simons inspiratie uit de underground kunst- en muziekwereld. Dit wist hij om te zetten tot bij uitstek herkenbare minimalistische silhouetten.

Zijn voorjaarscollectie bevatte werken van wijlen kunstenaar Philippe Vandenberg. Hoewel we het toen niet wisten, bleken ze profetisch. “Het zijn wrede woorden, zoals ‘Dood ze allemaal en dans’. Maar het was niet zijn bedoeling om mensen te vermoorden”, vertelde de ontwerper destijds aan Sarah Mower. “Hij bedoelde dingen die je creatief doet te doden om verder te gaan en verder te verkennen.”

Bericht op Instagram

In zijn bericht op Instagram schrijft Simons: ‘Ik heb geen woorden om te delen hoe trots ik ben op alles wat we hebben bereikt. Ik ben dankbaar voor de ongelooflijke steun. Van mijn team, van mijn medewerkers, van de pers en kopers, van mijn vrienden en familie en van onze toegewijde fans en trouwe volgers. Bedankt allemaal, voor het geloof in onze visie en voor het geloof in mij.’

De pr-afdeling van Simons zegt dat het statement op Instagram de enige officiële communicatie over deze stap is. Bovenaan zijn post vermeldt hij het jaar 1995, toen zijn label debuteerde, en de namen van zijn ouders, Alda en Jacques. Meer cryptisch zijn de uitdrukkingen die Simons erbij schrijft. Memory wear is waarschijnlijk een verwijzing naar zijn lente 2015-collectie – die kledingcollages uit zijn jeugd bevatte (een kitten, achtbaan, astronaut) en afbeeldingen van zijn ouders toen ze aan het daten waren.

Station to Station is een album en nummer van David Bowie uit 1976 dat een prominente rol speelde in Christiane F. Deze film is favoriet van de ontwerper (in 2018 lanceerde hij een capsulecollectie geïnspireerd op de film). Ook is Bowie al lang een inspiratie voor Simons: in zijn eerste collectie waren T-shirts gezeefdrukt met afbeeldingen van het album Aladdin Sane en zijn debuutshow bij Calvin Klein opende met Bowies nummer This Is Not America.

De volgende keer dat we Simons zien, is in januari tijdens Prada’s menswear modeshow in Milaan. Sinds begin 2020 is hij co-creative director van het Italiaanse modehuis.