haider-ackermann-is-de-nieuwe-gastontwerper-van-jean-paul-gaultier-couture-dit-kun-je-verwachten-233091
©ANP

Haider Ackermann is de nieuwe ontwerper die een eenmalige couturecollectie voor Jean Paul Gaultier zal maken. Ackermann volgt hiermee Y/Project- en Diesel-ontwerper Glenn Martens, Balmains creative director Olivier Rousteing en Sacai’s Chitose Abe op. Maar wie is Haider Ackermann en wat kunnen we verwachten van zijn Gaultier-collectie?

Haider Ackerman voor Jean Paul Gaultier Couture

Jean Paul Gaultier nam in 2020 na ruim vijftig jaar officieel afscheid van de couturecatwalk. Al snel werd echter duidelijk dat zijn couturecollecties zouden voortleven door de ontwerpen van andere designers. Na bovengenoemde ontwerpers is het nu de beurt aan Haider Ackermann om zijn twist te geven aan Gaultier Couture. “Ik ben zo enorm opgewonden om de nieuwe gastontwerper te zijn van Jean Paul Gaultier Haute Couture”, stelt Ackermann op zijn Instagrampagina na de aankondiging.

In een interview met WWD vertelde de ontwerper eerder hoezeer hij opkijkt naar Jean Paul Gaultier. “Als je de mode volgt, volg je Jean Paul Gaultier”, aldus Ackermann. “Ik heb enorm veel respect voor hoe progressief en avant-gardistisch zijn werk altijd is geweest. Hij heeft de grenzen verlegd in de cultuur en in de samenleving als geheel, boven en buiten de mode. Het is een immense eer om nu te gast zijn bij zijn haute couturehuis.” Ook Gaultier zelf is enthousiast over de samenwerking. “Ik heb altijd van het werk van Haider gehouden, vooral op het gebied van tailoring“, aldus Gaultier. “Ik ben er zeker van dat zijn couture opmerkelijk zal zijn, en ik kan niet wachten om de collectie te ontdekken die hij zal presenteren.”

Over Haider Ackermann

Maar wie is Haider Ackermann eigenlijk? Afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, richtte Ackermann in 2003 zijn gelijknamige modehuis op. Van 2016 tot 2018 was hij creative director bij Berluti, en tot het najaar van 2020 toonde hij zijn eigen collecties op de catwalk. Hij werd door velen ook wel “de nieuwe Yves Saint Laurent” genoemd. De ontwerper staat bij het grote publiek echter vooral bekend om zijn langdurige samenwerking met acteurs Tilda Swinton en Timothée Chalamet. De sterren zijn vaak gehuld in zijn ontwerpen op de rode loper tijdens grote events zoals de Oscars en de filmfestivals van Venetië en Cannes.

De couturecollectie van Ackermann wordt onthuld tijdens Paris Couture Week in januari 2023. Wat kunnen we precies verwachten? De in Colombia geboren, Franse ontwerper staat bekend om zijn strakke silhouetten waarin wordt gespeeld met vernieuwende vormen en moderne tailoring. In tegenstelling tot Rousteing en Martens, kunnen we in Ackermanns collectie zeker een iets meer ingetogen stijl verwachten. We kunnen in ieder geval niet wachten om Tilda Swinton en Timothée Chalamet de ontwerpen te zien dragen.