vogues-tips-voor-museumnacht-amsterdam-2022-228472
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, september 2022

Het jaarlijkse evenement waar kunst- en cultuurliefhebbers steevast naar uitkijken staat weer voor de deur: Museumnacht Amsterdam 2022 vindt plaats op zaterdag 5 november. Voor één avond openen Amsterdamse musea hun deuren tot na middernacht voor een night at the museum. Op veel locaties kun je deelnemen aan workshops, lezingen bijwonen en dansen tussen de kunst. Een planning maken (oftewel: kiezen uit de vele interessante evenementen) valt dan ook niet mee. Welke tentoonstellingen en activiteiten zijn de moeite waard? Wij zetten onze tips voor Museumnacht Amsterdam 2022 voor je op een rij.

Museumnacht Amsterdam 2022

Wie eerder Museumnacht Amsterdam bijwoonde, weet: een planning maken is cruciaal. Door je van tevoren te verdiepen in de deelnemende musea en hun tentoonstellingen en activiteiten, haal je het meeste uit je avond. Deze exposities, workshops en feestjes wil je niet missen.

Tentoonstelling | Love Stories in Hermitage

Beroemdheden fascineren ons. We willen weten wat ze doen en dragen, waar ze van houden én van wie. Nog meer dan celebs zelf, zijn het spraakmakende stellen die onze aandacht trekken. Prins Charles en prinses Diana, David en Victoria Beckham en John Lennon en Yoko Ono: het zijn de beroemdste muzes uit de geschiedenis, wiens (liefdes)verhalen non-fictieve bestsellers zijn. De tentoonstelling Love Stories in Hermitage Amsterdam is een ode aan deze koppels in het bijzonder, en liefde in alle vormen in het algemeen. Van zestiende-eeuwse schilderijen tot hedendaagse fotografie: de spraakmakende stellen worden op uiteenlopende wijzen ’tentoongesteld’ – inclusief de verhalen achter de portretten.

Love Stories in Hermitage
©ANP
John Lennon en Yoko Ono

Activiteit | Upcycle workshop in Fashion for Good Museum

Duurzaamheid speelt in de mode-industrie een belangrijkere rol dan ooit. Steeds meer merken en modehuizen streven een werkwijze na die goed is voor mens en milieu. Maar ook als consument kun je van alles doen om een duurzame garderobe te creëren: van vintage shoppen tot het investeren in items die een leven lang meegaan. Maar het allerduurzaamst is natuurlijk helemaal niets kopen. Wie toch de drang heeft om nieuwe items aan zijn of haar kledingkast toe te voegen, is upcycling op het lijf geschreven.

Dat concept houdt in dat je van een bestaand kledingstuk een nieuw item maakt, en betekent dus net iets anders dan recycling. Voor upcycling heb je enkel een goede dosis creativiteit nodig. De nodige inspiratie kun je opdoen tijdens Museumnacht Amsterdam 2022: in het Fashion for Good Museum volg je van 20.00 uur tot 23.00 uur een upcycleworkshop. Neem tot die tijd vast een kijkje op de Instagrampagina’s van merken als 1/Off Paris en Nelson/Johnson, twee Amsterdamse labels die bewijzen dat upcycling een uiterst geschikte manier is om op duurzame wijze nieuwe, stijlvolle items te creëren.

En als je dan toch al in het Fashion for Good Museum bent, breng dan meteen een bezoekje aan de tijdelijke expositie Knowing Cotton Otherwise, over de geschiedenis en toekomst van katoen.

Tentoonstelling | Blessings from Mousganistan in Foam

Wie de Belgische modefotograaf Mous Lamrabat nog niet kent, doet er goed aan hem en zijn werk te leren kennen tijdens Museumnacht Amsterdam 2022. De tentoonstelling Blessings from Mousganistan in fotografiemuseum Foam, dat het werk van de in Marokko geboren Lamrabat toont, loopt bijna op een einde, maar is een ware must-see. In zijn expositie brengt Lamrabat twee werelden samen – denk aan boerka’s gemixt met logo’s van grote Amerikaanse modemerken. Vogue ging in juni in gesprek met de kunstenaar over zijn tentoonstelling. “Het is mijn taak als fotograaf om onze werelden samen te brengen. En één sterk beeld dringt beter door dan woorden.”

Activiteit | Keramiek workshops in het Rijksmuseum en de Fatih Moskee

Wie influencers als Romy Boomsma en Anouk Yve op Instagram volgt, heeft gegarandeerd regelmatig de drang om een carrièreswitch te maken tot keramist – al dan niet keramieken om te dopen tot nieuwe hobby. Wie zich desondanks toch nog niet inschreef voor een introductiecursus tot de beeldende kunst, kan z’n hart ophalen tijdens Museumnacht. Niet één, maar twee musea bieden deze avond een workshop aan waarbij je los kan gaan op klei. Waar je in het Rijksmuseum een heus insectenhotel kunt kleien, volg je in de Fatih Moskee een spoedcursus keramiek glazuren. Dus: laat deze avond de creatieveling in je los – op keramiek.

Tentoonstelling | Anne Imhof in het Stedelijk Museum

Hoor je Anne Imhof, dan denk je misschien meteen terug aan de lente/zomer 2021-show van Burberry. De Duitse kunstenares sloeg toen de handen ineen met creative director Riccardo Tisci om een interactieve show te creëren. Dat Tisci groot fan is van Imhof, werd kort daarna wederom bevestigd: de tentoonstelling Natures Mortes in het Palais de Tokyo in Parijs, de eerste solo-tentoonstelling van de kunstenares in Frankrijk, werd door Burberry gefinancierd.

Benieuwd wat Tisci zo fascineert aan het werk van Imhof? Je kan het tijdens Museumnacht in het Stedelijk Museum zelf aanschouwen. Dit najaar heeft de Duitse kunstenares de volledige vrijheid gekregen om de grote kelderzaal van het Stedelijk Museum (die in totaal 1100 vierkante meter telt) naar haar hand te zetten. Wat je kunt verwachten? Een mix van kunst, architectuur en licht. Imhof wordt gezien als de artistieke stem van een nieuwe generatie – haar tentoonstelling in het Stedelijk heet Youth – en speelt op een bijzondere manier met grenzen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Stedelijk Museum (@stedelijkmuseum)

Tentoonstelling | Golden Boy Gustav Klimt in het Van Gogh Museum

Een tentoonstelling die ook in onze cultuuragenda prijkt – en dus sowieso een dikke tip is, Museumnacht of niet – is Golden Boy Gustav Klimt in het Van Gogh Museum. Gustav Klimt is wereldberoemd vanwege zijn gouden en decoratieve schilderijen en sterke vrouwenportretten. Hij putte inspiratie uit het werk van Rodin, Matisse en, jawel, Van Gogh. Tevens de reden waarom het werk van Klimt nu in het Van Gogh Museum tentoon wordt gesteld. De expositie toont de wereldberoemde werken van Klimt naast schilderijen van zijn favoriete kunstenaars, waardoor het Van Gogh Museum wordt omgetoverd tot een walhalla van klassiekers die je gewoon gezien wil hebben.

Muziek | Unruly Phoenix in het Tropenmuseum

Geen geslaagde Museumnacht zonder een feestelijke afsluiter. Daarvoor moet je tijdens de 2022-editie in het Tropenmuseum zijn. Wie van amapiano houdt (een elektronische muziekstijl uit Zuid-Afrikaanse, red.) kent Unruly Phoenix ongetwijfeld. Maar ook voor iedereen die nog niet eerder met de muziekstijl in aanmerking kwam, heeft haar naam wellicht voorbij zien komen. De dj stond dit jaar onder meer op Lowlands en Down The Rabbit Hole, en zal aan dat rijtje in november ook Museumnacht toevoegen. Unruly Phoenix is een van de upcoming artiesten die het tevens upcoming muziekgenre in ons land tot leven brengt. Van 00.00 uur tot 02.00 uur sluit ze Museumnacht 2022 in het Tropenmuseum af met een feestje waar je bij wil zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Starseed 𓂀 (@unruly.phoenix)