elizabeth-debicki-draagt-prinses-dianas-revenge-dress-in-eerste-trailer-the-crown-seizoen-5-227579
©Netflix

Nog even en we duiken weer volledig in de Britse royal geschiedenis tijdens een nieuwe seizoen van The Crown. Om ons alvast in koninklijke sferen te brengen, onthult Netflix de langverwachte eerste beelden en trailer van seizoen 5.

‘The Crown’ seizoen 5

Het volgende seizoen van Netflix’s big-budget en met prijzen overladen serie The Crown staat in het teken van een turbulente periode voor de royals: de jaren 90. In dit decennium scheidden prins Charles en Diana, prinses van Wales. En in 1997 stierf Lady Di in een verkeersongeluk, nadat ze achtervolgd werd door de pers.

Deze turbulente periode voor de Britse koninklijke familie is goed gedocumenteerd en geanalyseerd door journalisten, biografen en historici. En dat komt goed van pas voor de makers van The Crown. Elizabeth Debicki, die de rol van prinses Diana in deze periode speelt, vertelt: “Van alle seizoenen van The Crown hebben we van deze periode het meeste beeldmateriaal van de Britse koninklijke familie. Dit maakt het fantastisch om deze personen te mogen spelen. De jaren 90 was het begin van de 24/7 nieuwscyclus en er werd steeds meer op video vastgelegd, dat heeft ongelooflijk veel materiaal opgeleverd waar we nu uit kunnen putten.”

Nieuwe cast

Voor het nieuwe seizoen van The Crown is de serie opnieuw van cast gewisseld. Dominic West speelt in seizoen 5 prins Charles. Over de keuze van nieuwe acteurs vertelt hij: “Ik denk dat mensen heel goed begrijpen waarom de cast om de twee seizoenen moeten worden gewisseld. Dit gaat niet om een imitatie, maar om de ontwikkeling van een karakter.”

Een nieuwe cast betekent ook een nieuwe koningin Elizabeth II. Imelda Staunton zal in de voetsporen treden van Olivia Colman, die Claire Foy opvolgde. Net als haar karakter, hoopt Staunton dat zij met haar vertolking haar plicht aan het publiek heeft gedaan: “Wat heel fijn is, is dat mensen zeggen: ‘Ik kijk er echt naar uit om haar in de rol van the Queen te zien.’ Nu de release dichterbij komt, hoop ik dat het aan de verwachtingen van het publiek voldoet.”

Trailer

Nu is de eerste trailer van het nieuwe seizoen hier. Het begint met een schot van Windsor Castle in vlammen – een brand verwoestte de koninklijke residentie van de koningin in 1992. Vervolgens zien we koningin Elizabeth in de overblijfselen staan. Ook zien we een ijzige ontmoeting tussen prinses Diana, prins Charles en de koningin, waarin de kroonprins geconfronteerd wordt met zijn voortdurende affaire met Camilla Parker Bowles. Diana bereikt schijnbaar een breekpunt en doet haar beroemde verlovingsring van saffier en diamant af. Vervolgens zien we haar in de beroemde revenge dress. “Er komt een uitbarsting aan”, fluistert Britse premier John Major.

Bekijk de trailer en eerste beelden hier:

The Crown seizoen 5 netflix
©Netflix
The Crown seizoen 5
©Netflix
the crown seizoen 5
©Netflix
the crown seizoen 5
©Netflix