dit-is-alles-wat-je-moet-weten-over-the-crown-seizoen-5-210084
©ANP

Netflix is momenteel druk bezig met The Crown seizoen 5. Hieronder lees je alles wat je moet weten over het nieuwe deel, van verhaal tot cast en releasedatum.

In een notendop:

Het volgende seizoen van Netflix’s big-budget en met prijzen overladen serie The Crown staat naar verwachting in het teken van de scheiding van prins Charles en Diana, prinses van Wales. Net als haar tragische dood in 1997.

Lady Di
©Splash News

Wie speelt de Queen in seizoen 5 van ‘The Crown’?

Imelda Staunton – vooral bekend van haar rol als Dolores Umbridge in de Harry Potter-serie – volgt Olivia Colman op voor seizoen 5. “Ik heb vanaf het begin met veel plezier naar The Crown gekeken”, zegt Staunton als haar rol wordt aangekondigd. “Als acteur is het een genot om te zien hoe zowel Claire Foy als Olivia Colman iets speciaals en unieks toevoegen aan de scripts van Peter Morgan, de maker van de serie. Ik ben oprecht vereerd om me bij zo’n uitzonderlijk creatief team te voegen.”

Op 30 juli 2021 brengt Netflix een eerste afbeelding van Staunton, in een ingetogen strikblouse en een parelsnoer. Het eenvoudige onderschrift luidt: ‘Een vroege glimp van onze nieuwe koningin Elizabeth ll, Imelda Staunton.’

Wie is er nog meer te zien in ‘The Crown’ 5?

Elizabeth Debicki, die hoofdrollen had in onder meer The Great Gatsby, Widows en Tenet neemt de rol van Diana, prinses van Wales over van Emma Corrin in seizoen 5. “De spirit van Lady Diana, haar woorden en daden leven voort in de harten van zoveel mensen. Het is echt een voorecht en eer om deel uit te maken van deze meesterlijke serie, waar ik al vanaf aflevering één verslaafd aan ben”, zegt de Australische actrice op de Twitter-pagina van The Crown. Dominic West speelt dit seizoen prins Charles, hij neemt de rol over van Josh O’Connor.

Prins Charles
©Netflix
Netflix

Daarnaast verschijnt Lesley Manville als prinses Margaret, in navolging van Helena Bonham Carter en Vanessa Kirby als de jongste dochter van George VI. “Gelukkiger kun je me niet maken”, deelt ze via Netflix. “Het stokje wordt overgedragen door twee formidabele actrices en ik wil ze echt niet teleurstellen.” Manville is tot nu toe vooral bekend om haar rol in Phantom Thread uit 2018, waarvoor ze zowel een Oscar –als BAFTA-nominatie kreeg.

Jonathan Pryce speelt de laatste hertog van Edinburgh in The Crown. De 74-jarige acteur wint de prijs voor Beste Acteur bij de Academy Awards in 2020 voor zijn rol in The Two Popes. “Mijn positieve ervaring met die rol heeft me het vertrouwen gegeven om de rol van prins Philip aan te pakken”, zegt Pryce. Verder bestaat de cast uit onder andere Olivia Williams als Camilla Parker Bowles, Johnny Lee Miller als John Major en Khalid Abdalla als Diana’s vriend Dodi Fayed.

Zijn prins William en prins Harry te zien in seizoen 5?

Ja! Met Senan West als tiener William. William en Harry zijn respectievelijk 15 en 12 jaar oud als hun moeder overlijdt in 1997. Terwijl Harry grotendeels afgeschermd wordt van de pers op zijn school Ludgrove, heeft William het naar verluidt moeilijk met de berichtgeving van de tabloids over zijn moeder; zij had net een groot interview gegeven. Dit legt een zware druk op de relatie van de tienerprins met zijn moeder.

Prinses Diana
©Netflix

Hoe zien de kostuums eruit in seizoen 5 van ‘The Crown’?

Kostuumontwerper Amy Roberts, die de cast sinds seizoen 3 kleedt, doet dat ook dit seizoen. Foto’s van de set laten Diana zien in een groen zwempak en witte korte broek aan zee, zwaaiend vanaf een jacht met een power-shouldered jurk met bloemen en wandelend door het Spaanse platteland in een kakikleurige two-piece. Net als in de vorige seizoenen zijn veel looks geïnspireerd op de originele outfits van Diana.

Was er een overval op de set van ‘The Crown’?

Yes! Op 24 februari werd gemeld dat dieven voor meer dan 150.000 dollar aan rekwisieten hadden gestolen van de set van the Crown. Onder de meer dan 350 vermiste items zit een replica van een Imperial Coronation Fabergé ei uit 1897, gouden kandelaars, een 10-delige zilveren kaptafel, kristalglaswerk en de wijzerplaat van een William, lV grootvadersklok.

Wat is de controverse rond de verhaallijn van Diana?

Op 6 november 2021 kondigt Jemima Khan, een goede vriendin van Diana, aan dat ze haar banden met The Crown heeft verbroken. Ze is van mening dat Netflix de verhaallijn van Diana niet zo respectvol en medelevend behandelt als ze had gehoopt. Khan beweert dat ze ermee ingestemd had Peter Morgan te ondersteunen bij het schrijven van scripts. “Omdat het erg belangrijk voor me was dat de laatste jaren van het leven van mijn vriendin nauwkeurig en met mededogen worden weergegeven. Zoals in het verleden niet altijd is gebeurd”, zo zegt ze. Als dat in haar ogen niet zo is eist ze dat al haar bijdragen uit de serie worden geschreven.

Netflix zegt daarop: “Khan is sinds seizoen één vriend en fan van The Crown. Ze maakt deel uit van een breed netwerk van goed geïnformeerde bronnen die informatie verstrekken voor onze schrijvers. Schrijfster van de serie is ze nooit geweest.” In het vierde seizoen wordt Diana grotendeels geportretteerd als slachtoffer. We zagen haar gevoel van vervreemding binnen de koninklijke familie en haar worsteling met boulimia. In seizoen 5 zien we waarschijnlijk een meer controversiële kant van Lady Di.

Wanneer komt ‘The Crown’ seizoen 5 uit?

Op 25 september 2021 kondigt Netflix aan dat seizoen 5 in november 2022 verschijnt. Ook wordt een video getoond van Imelda Staunton op de set van de show, zittend aan een bureau met portretten van Claire Foy en Olivia Colman in de rol van koningin Elizabeth ll achter haar. “Ik ben verheugd om de rol van de koningin te erven van twee uitstekende actrices”, zegt ze. “Hopelijk zie ik er kalm uit, beheerst en capabel uit. Mijn maag maakt ondertussen namelijk salto’s.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door The Crown (@thecrownnetflix)

Komt er een seizoen 6 van ‘The Crown’?

Ja, hoewel Morgan eerder aankondigt dat seizoen 5 het laatste deel zou zijn, verandert hij later van gedachten en bevestigt een seizoen 6. “Toen we de verhaallijnen voor serie 5 gingen bespreken, werd al snel duidelijk dat we, om recht te doen aan de rijkdom en complexitieit van het verhaal, terug moesten naar het oorsponkelijke plan en zes seizoenen moesten maken.” En daar hoor je ons uiteraard zeker niet over klagen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.