vogues-cultuuragenda-de-mooiste-tentoonstellingen-en-exposities-in-nederland-224661

Tijd om te ontdekken wat de Nederlandse musea ons te bieden hebben. En dat is veel. Pak je agenda erbij, want deze exposities, tentoonstellingen en culturele festivals in Nederland mag je niet missen.

Deze tentoonstellingen in Nederland willen we zien

Blessings from Mousganistan | 28 mei t/m 16 oktober 2022

Foam kondigt de eerste solotentoonstelling in Nederland van de populaire Belgisch-Marokkaanse fotograaf Mous Lamrabat aan. In ‘Blessings From Mousganistan’ laat de bekende fotograaf zijn liefde voor mode en zijn Belgisch-Marokkaanse nationaliteit zien. Het werk van Mous Lamrabat, wat regelmatig te zien is in magazines als Vogue en Esquire, is vaak licht absurd, soms subtiel provocerend maar altijd kleurrijk en speels. In deze serie probeert de fotograaf een brug te slaan tussen verschillende culturen door onder andere traditionele klederdracht zoals boerka’s met logo’s van bekende merken te combineren. Op deze manier creëert hij een nieuwe wereld.

Blessings from Mousganistan in Foam Fotografiemuseum, Keizersgracht 609, Amsterdam

Foam
©Mous Lamrabat / Loft Art Gallery
1/12
Native Share

Affordable Art Fair Amsterdam | 26 oktober t/m 30 oktober 2022

De allereerste designertas die je kocht, vergeet je nooit meer. Hetzelfde geldt voor je eerste, echte kunstwerk. Sommigen sparen lang voor het werk van een favoriete kunstenaar, anderen komen pas net kijken in de wereld van kunst en willen eerst graag de nodige inspiratie opdoen. Voor die kunstliefhebbers in de dop opent de Afforable Air Fair haar deuren van woensdag 26 oktober tot en met zondag 30 oktober. Het kunstevenement in de Kromhouthal in Amsterdam biedt beginnelingen (en uiteraard ook ervaren verzamelaars) de kans om bekende en opkomende kunstenaars te ontmoeten, nieuwe perspectieven te ontdekken en betaalbare kunst aan te schaffen. Zo vind je er onder meer een wand met werken ‘onder de 500 euro’ en een wand met werken ‘onder de 1.000 euro’. Wie weet hangt volgende maand wel jouw allereerste kunstwerk aan de muur.

Affordable Art Fair Amsterdam in de Kromhouthal, Gedempt Hamerkanaal 231, Amsterdam

The Gallery Club | 28 oktober t/m 30 oktober

Ooit van The Gallery Club gehoord? Dat is een fotografieplatform dat eens in de zoveel tijd een tentoonstellingsweekend organiseert op bijzondere locaties in Amsterdam, met elke keer weer nieuw fotografietalent in de hoofdrol. De eerstvolgende editie staat gepland voor eind deze maand, in Sotheby’s Amsterdam: van vrijdag 28 oktober (de opening gaat gepaard met een diner tussen de werken) tot en met zonder 30 oktober wordt het niet eerder in Nederland vertoonde werk van de Duitse beeldend kunstenaar Judith Stenneken en de Chileens-Britse fotograaf Luis Lazo tentoongesteld. Het werk van Stenneken bestaat uit landschappen, architectuur en abstracte composities, afgewisseld met portretten, waarvoor ze samenwerkte met asielzoekers uit Syrië en Afghanistan. Lazo legt daarentegen stille en vluchtige momenten vast, waarbij licht, schaduw, natuur en landschappen een belangrijke rol spelen.

The Gallery Club in Sotheby’s, Emmalaan 23, Amsterdam

Vogue's Cultuuragenda
©Judith Stenneken
2/12
Native Share

Here We Are! Women in Design 1900 – Today | 18 juni t/m 30 oktober 2022

Of het nu gaat om meubelontwerp, modeontwerp, industrieel ontwerp of interieurontwerp, vrouwen hebben een cruciale bijdrage geleverd aan de designwereld. Toch worden ze vaak niet vermeld wanneer het gaat over de geschiedenis van design. In de tentoonstelling Here We Are! Women in Design 1900 – Today worden juist de vrouwelijke ontwerpers belicht die normaal worden overgeslagen en de waardevolle bijdrage die hun werk heeft geleverd. Van Eileen Gray en Charlotte Perriand tot Lilly Reich en Jeanne Toussaint. Een verhaal over design verteld tegen de achtergrond van de strijd voor gelijke rechten en erkenning.

Extra leuk: geïnspireerd op de tentoonstelling lanceert Kunsthal Rotterdam de driedelige podcast In my room, in samenwerking met The TittyMag. Elke aflevering bespreekt Cathelijne Blok, founder van het feministisch kunstplatform, een ruimte van het huis met twee speciale gasten. Van de keuken – dat lange tijd als ‘het domein van de vrouw’ werd gezien – tot de woonkamer en de slaapkamer: wat is nou belangrijk in een huis? Je luistert de afleveringen hier.

Here We Are! Women in Design 1900 – Today in Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam

De handen van Jeanne Toussaint
©François Kollar
3/12
Native Share

June | 7 oktober t/m 27 november 2022

Onverwachte combinaties van foto’s en verf: daaruit bestaat de nieuwe tentoonstelling June van kunstenaarspaar Annemarieke van Drimmelen (modefotograaf) en Jasper Krabbé (schilder). De werken, voor het grootste deel gemaakt op het Griekse eiland Hydra, geven een nieuwe kijk op de blik van een kind die een onbevangen beeld van de wereld heeft. Het stel draagt de tentoonstelling dan ook op aan hun driejarige dochter June. Van Drimmelen maakte foto’s van de dingen die hun dochter tijdens de wandelingen over het eiland opviel – zoals een stukje metaaldraad dat ze op het strand vonden, waarin een dierlijke vorm schuilging. Deze foto’s werden vervolgens door Krabbé beschilderd, om een tweede, poëtische laag toe te voegen.

June in Huis Vasari, Herengracht 366, Amsterdam

Vogue's Cultuuragenda
©Annemarieke van Drimmelen en Jasper Krabbé
4/12
Native Share

SILHOUETTEN by Yasmina Ajbilou | 27 augustus t/m 27 november 2022

Modeontwerpster Yasmina Ajbilou richtte in 2018 House of Useless op, een label waarin ze haar visie op duurzaamheid, schoonheid en kracht vertaalt naar mode. Maar die eigentijdse visie is nu ook te bewonderen in het Centraal Museum in Utrecht. Voor haar allereerste solotentoonstelling ontwierp Ajbilou kleurrijk gedecoreerde kaftans, waarmee ze reflecteert op de tradities en technieken die ze kent vanuit haar Marrokkaanse achtergrond. De kaftans van Ajbilou zijn rijk versierd: de kleurrijke elementen vormen kunstwerken op zich en weerspiegelen persoonlijke verhalen. Dat licht de Ajbilou toe: “Ik verweef persoonlijke verhalen in mijn ontwerpen. Zo vertel ik over mijn achtergrond, mijn opvoeding en over wie ik nu ben. Alles is samengebracht in een drieluik van silhouetten waartussen je kunt ronddwalen.”

SILHOUETTEN by Yasmina Ajbilou in Utrecht Lokaal van het Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht

House of Useless
©House of Useless
5/12
Native Share
Een van de drie kaftans van Ajbilou

Home is where the Art is | 10 september t/m 11 december 2022

Kunsthal Rotterdam heeft vanaf 10 september nog een noemenswaardige expositie op het programma staan. De tentoonstelling Home is where the Art is laat zien hoe kunst in huis je leven kan verrijken. Verzamelaars Johan Poort en Manon Visser nodigen het publiek in de Kunsthal (als het ware) uit om binnen te treden in hun eigen huis, waar ze te midden van hun gezamenlijke kunstcollectie leven. Abstracte werken van Bram Bogart en de Rotterdammer Ton van Os worden afgewisseld met levendige, figuratieve kunst van Marlene Dumas, Yoshitomo Nara, Sungi Mlengeya, Pat Andrea en Diederick Kraaijeveld. Klinkt veelbelovend, maar hoe zorg je er in huis voor dat kunst tot leven komt? En van een huis, een thuis maakt? Poort en Visser tonen het vanaf 10 september in Kunsthal Rotterdam.

Home is where the Art is in Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam

Jeff Koons - Puppy Vase
©Jeff Koons – Puppy Vase
6/12
Native Share

Gustav Klimt, Goud en kleurrijk | 22 april t/m 31 december 2022

Kunst wordt deze zomer en dit najaar tot leven gebracht in het grootste immersieve kunstcentrum in Nederland, Fabrique des Lumières. Gelegen in de voormalige Westergasfabriek in Amsterdam, wordt op de tientallen meters hoge muren het werk van iconische kunstenaars weergegeven in combinatie met bewegend beeld en geluid. Het resultaat is 3.800 m2 aan unieke videokunst. De eerste openingsexpositie toont werken van de befaamde kunstenaar Gustav Klimt.

Gustav Klimt, Goud en kleurrijk in Fabrique des Lumières, Pazzanistraat 37, Amsterdam

Gustav Klimt - Goud en Kleurrijk
©Culturespaces / Eric Spiller
7/12
Native Share

Golden Boy Gustav Klimt | 7 oktober t/m 8 januari 2023

Nog meer Gustav Klimt in Nederland. Dit najaar komt Van Gogh Museum met de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse… over Klimt en zijn vele inspiratiebronnen. De kunstenaar is wereldberoemd vanwege zijn gouden en decoratieve schilderijen en sterke vrouwenportretten, maar wie was deze golden boy en wat is het verhaal achter zijn talent? Voor zijn veelzijdige kunst putte Klimt rijkelijk uit het werk van onder anderen Van Gogh, Rodin, Toulouse-Lautrec, Monet en Matisse. Deze bijzondere tentoonstelling toont wereldberoemde werken van Klimt naast schilderijen van zijn favoriete kunstenaars.

Een hapje eten voor of na de tentoonstelling? Als goede buren brengt Taiko Cuisine & Bar in Het Conservatorium Hotel van 7 tot 23 oktober een driedelig culinair eerbetoon aan deze fascinerende schilder. Geniet van culinaire en artistieke hoogstandjes in de geest van Klimt.

Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse… in Van Gogh Museum, Museumplein 6, Amsterdam

Gustav Klimt Golden Boy
©Gustav Klimt
8/12
Native Share

Tim Walker: Wonderful Things | 24 september t/m 29 januari 2023

Fans van modefotografie kunnen dit najaar hun hart ophalen in de Kunsthal Rotterdam. Daar vindt tot en met 29 januari 2023 de grootste tentoonstelling ooit over de wereldberoemde modefotograaf Tim Walker plaats. De tentoonstelling viert de rijke verbeeldingskracht van Walker, die met groots uitgewerkte en vaak surreële sets de kijker meeneemt naar sprookjesachtige werelden. Tilda Swinton, Grace Jones, Grayson Perry en vele andere muzen en modellen zijn te zien in de tentoonstelling, net als 150 nieuwe werken van de Britse fotograaf.

Tim Walker: Wonderful Things in Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam

Vogue's Cultuuragenda, tentoonstelling Tim walker
©Tim Walker Studio
9/12
Native Share
Tilda Swinton voor de lens van Tim Walker

Balenciaga – Meesterlijk Zwart | 24 september 2022 t/m 5 maart 2023

“Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen”, zei Christian Dior eens. En hij had geen ongelijk. Cristóbal Balenciaga wordt tot op heden beschouwd als le maître onder de couturiers. De Spaanse modeontwerper gaat de geschiedenisboeken in als een strenge modeontwerper die zijn werk als zijn religie beschouwt. Zijn sculpturale en complexe vormen komen het beste uit in een van zijn favoriete tinten: zwart. Balenciaga – Meesterlijk Zwart is een eerbetoon aan zijn oeuvre in zwart. Het is voor het eerst dat zo’n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland wordt getoond.

Balenciaga – Meesterlijk Zwart in Kunstmuseum Den Haag, Stadshouderslaan 41, Den Haag

Balenciaga - Meesterlijk Zwart
©Vogue, september 1967, Condé Nast
10/12
Native Share

De eeuw van Juliana | 15 oktober 2022 t/m 9 april 2023

We zitten gekluisterd aan de buis wanneer er een nieuw seizoen van The Crown verschijnt, maar ons eigen koningshuis kent ook een interessante geschiedenis met eigenzinnige staatshoofden. Je daarin onderdompelen doe je overigens niet vanaf de bank: van 15 oktober 2022 t/m 9 april 2023 bezoek je in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een tentoonstelling over koningin Juliana, die van 1948 tot 1980 op de Nederlandse troon zat. 75 jaar na haar inhuldiging blikt De Nieuwe Kerk terug op het veelbewogen leven van de koningin, die vooral geliefd was om haar eenvoud en menselijkheid. De tentoonstelling vertelt haar verhaal met behulp van honderden objecten, waaruit ook haar persoonlijk stijl spreekt: van haar iconische inhuldigingsjurk tot persoonlijk bezittingen, haar bekende avondjaponnen en typerende Juliana-brillen. Een kans voor royal-fans, want De Nieuwe Kerk pakt maar één keer in de tien jaar uit met een koninklijke tentoonstelling.

De eeuw van Juliana in De Nieuwe Kerk Amsterdam, op de Dam, Amsterdam

Vogue's Cultuuragenda, De Eeuw van Juliana
©Bettmann/Getty Images
11/12
Native Share
Koningin Juliana en Prins Bernhard op vakantie in Porto Ercole, Italië, 1968

Gianni Versace Retrospective | 2 december 2022 t/m 7 mei 2023

Wat maakte de ontwerpen van de Italiaanse modeontwerper Gianni Versace zo uitzonderlijk? Die vraag staat centraal in de tentoonstelling Gianni Versace Retrospective in het Groninger Museum. De exhibitie geeft een inkijkje in het extravagante leven van de Italiaanse pionier in de modewereld aan de hand van zijn tekeningen, ontwerpen, legendarische shows en interieurdesigns, waarin mode, pop en design samenkomen. Alle objecten in de tentoonstelling zijn originele stukken uit zijn glorietijd van 1989 tot 1997, en komen uit internationale particuliere verzamelingen.

Gianni Versace Retrospective in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen

©Gianni Versace x Groninger Museum
12/12
Native Share