vogues-cultuuragenda-de-mooiste-tentoonstellingen-die-je-wil-bezoeken-285228
©2023 Matthew Wong Foundation /c/o Pictoright Amsterdam 2023.

Februari is met haar koude temperaturen de perfecte maand om te ontdekken wat voor moois musea te bieden hebben. En dat is veel. Pak je agenda erbij, want deze exposities, tentoonstellingen en culturele events en festivals in Nederland (en daarbuiten) wil je niet missen. De exposities staan op volgorde van nieuw naar oud, met de tentoonstellingen die net geopend zijn, of binnenkort openen, bovenaan.

Deze tentoonstellingen in Nederland wil je zien

Marina Abramović | 16 maart 2024 t/m 14 juli 2024

De legendarische Marina Abramović komt met haar grootste overzicht in Nederland tot nu toe naar het Stedelijk Museum in Amsterdam. De tentoonstelling zal bestaan uit zestig sleutelwerken en toont sculpturen, foto’s, video’s en viert heruitvoeringen van haar iconische live-uitvoeringen door opgeleiden artiesten. De ontwikkelingen van haar vijftigjarige carrière staan centraal, waaronder haar vroegere werk in Amsterdam tot haar baanbrekende uitvoeringen met partner Ulay. Bezoekers kunnen zelfs deelnemen aan twee werken: Work Relation (werk met Ulay, 1978) en Counting the Rice van de Abramović Methode.

Marina Abramović in Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10, Amsterdam

Marina Abramović, 'Four Crosses: The Good (positive)', 2019 (detail).
©Marina ABRAMOVIĆ
Marina Abramović, 'Four Crosses: The Good (positive)', 2019 (detail).

TEFAF Maastricht | 9 maart 2024 t/m 14 maart 2024

Kunstbeurs TEFAF (The European Fine Art Fair) die jaarlijks te zien is in Maastricht en New York keert voor de 37e editie terug naar de Nederlandse stad. De beurs presenteert ’s werelds meest prestigieuze beeldende kunst, antiek en design. TEFAF biedt onderdak aan zo’n 74000 kunstliefhebbers en 260 kunsthandelaren met meer dan 7000 jaar kunstgeschiedenis. En dat allemaal in Nederland. Niet te missen voor de echte liefhebber.

TEFAF Maastricht in het MECC, Forum 100, Maastricht

Kunst- en antiekbeurs TEFAF Maastricht.
©ANP
TEFAF Maastricht

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Kiekie Art Foundation: Women in Art | 2 maart 2024 t/m 9 maart 2024

Women in Art keert na een succesvol jaar terug. In de expositie staat gendergelijkheid in de kunsten centraal. Het werk van 24 vrouwelijke illustratoren en fotografen treedt hier op de voorgrond. De opdracht voor deze editie: het creëren van een tweeluik geïnspireerd op belangrijke vrouwen in de kunst. De tentoonstelling is gratis te bezoeken, en daarnaast is een deel van de tentoongestelde werken te zien in een buitententoonstelling in Amsterdam van 8 tot 19 maart op het Mercatorplein, en van 19 maart tot 7 april in het Westerpark. Bovendien omvat het publieksprogramma workshops, lezingen, masterclasses en rondleidingen.

Women in Art in De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 18, Amsterdam

Dimples Galore van Jowy Maasdamme
©Jowy Maasdamme

Painting as a Last Resort | 1 maart 2024 t/m 1 september 2024

Painting as a Last Resort toont het unieke werk van Chinees-Canadese kunstenaar Matthew Wong in het licht van de artistieke en persoonlijke connectie tussen Wong en Van Gogh. Beide kunstenaars worstelden met mentale gezondheidsproblemen, wat voor zowel Wong als Van Gogh resulteerde in een tragische, vroegtijdige dood. De dynamische, kleurrijke en expressieve stijl van beide kunstenaars maakt hen aan elkaar gewaagd. De tentoonstelling brengt het werk van Wong in deze omvang voor het eerst naar Europa.

Matthew Wong, Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort in Van Gogh Museum, Museumplein 6, Amsterdam

Matthew Wong, The Kingdom, 2017, Collectie van Liz Lange and David Shapiro
©Matthew Wong Foundation c/o Pictoright Amsterdam 2023
Matthew Wong, The Kingdom, 2017, Collectie van Liz Lange and David Shapiro.

Foam Talent | 23 februari 2024 t/m 22 mei 2024

Is er iets – in de mode, maar ook in de kunst – leuker dan nieuw talent? Wie nieuwsgierig is naar een veelbelovende nieuwe generatie kunstenaars, wil de Foam Talent-expositie een bezoekje brengen: deze maand presenteert het fotografiemuseum het werk van twintig visionaire kunstenaars. De tentoonstelling toont werk in een nieuwe en gedurfde richting binnen de wereld van fotografie. De kunstenaars zijn geselecteerd via de tweejaarlijkse Foam Talent Call, waar maar liefst 2.500 fotografen uit 106 landen hun werk voor hebben ingezonden. Dat belooft dus veel goeds.

Foam Talent in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam

Foam Talent in Vogue's Cultuuragenda
©Thero Makepe

Frans Hals | 16 februari 2024 t/m 9 juni 2024

Ontdek de geniale streken van schilder Frans Hals in het Rijksmuseum met een tentoonstelling van zo’n vijftig werken uit nationale en internationale topcollecties. Met zijn losse en levendige stijl schilderde Hals het ‘burgerlijk realisme’ in het zeventiende-eeuwse Haarlem. De tentoonstelling geeft zo een uniek inkijkje in de leefwereld van Hals, zijn opdrachtgevers en normen, waarden en tradities van zijn tijd. Tevens wist het Rijksmuseum Absolutely Fabulous-actrice én Frans Hals-fan Joanna Lumley te strikken als verteller van de Engelstalige audiotour. Mocht je liever voor de Nederlandse tour kiezen, dan zal niemand minder dan actrice Eva van der Gucht je audiotief rondleiden.

Frans Hals in het Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam

Frans Hals, Luitspeler, 1623
©Rijksmuseum
Frans Hals, Luitspeler, 1623.

Manifestations #23: TRUTH | 15 februari 2024 t/m 31 maart

Performancekunstenaar en beeldhouwer Miles Greenberg verhuist in februari zijn nieuwe video en installatiewerk van New York naar Buro Stedelijk in Amsterdam. Hiermee is de nieuwste versie van zijn succesvolle expositie voor het eerst te zien in Europa. Beschilderd in zwarte olie en omsloten in projecties, duelleren acht performers met zwaarden in rood-oranjekleurig, ondiep water. Als toeschouwer word je uitgenodigd om dit bad te betreden en onderdeel te worden van de ervaring. Hiermee wil Greenberg het lichaam van de kijker betrekken in de expositie, en de grenzen tussen performancekunst, sculptuur en installatiekunst uitdagen.

Manifestations #23: TRUTH in Buro Stedelijk, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam

Beelden van de expositie Manifestations #23: TRUTH door Miles Greenberg.
©Miles Greenberg
Manifestations #23: TRUTH.

The Porcelain Body | 14 februari 2024 t/m 16 juni 2024

Wanneer is een zoektocht naar schoonheid een bevrijdende vorm van zelfexpressie en wanneer slaat het om naar een vorm van onderdrukking? Dit vraagstuk staat centraal in de eerste solotentoonstelling van Japans-Nederlandse modeontwerper en kunstenaar Lisa Konno in museum JAN. In haar tentoonstelling, bestaande uit een serie objecten en een video-installatie, treden culturele identiteit en ambacht op de voorgrond. Konno behandelt zowel Nederlandse als Japanse schoonheidsidealen, en gaat aan de haal met clichés.

The Porcelain Body in museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen

The Porcelain Body in museum JAN
©Lisa Konno

Barbie 65 Years, Always A Doll Moment | 27 januari 2024 t/m 8 september 2024

Barbie-lovers opgelet: Ooit al eens 1200 Barbiepoppen bij elkaar willen zien? Ter gelegenheid van de vijfenzestigste verjaardag van deze veelzijdige vrouw organiseert het Stedelijk Museum Almelo de grootste Barbie-expositie in Nederland tot nu toe. De evolutie van de pop wordt in kaart gebracht door middel van haar kleding door de jaren heen, maar ook gerelateerde objecten zoals auto’s en huizen. De Barbiepoppen in deze expositie zijn afkomstig van ’s werelds grootste Barbie-verzamelaar Bettina Dorfmann.

Barbie 65 Years, Always A Doll Moment in Stedelijk Museum Almelo, Prinsenstraat 13, Almelo

Dialect | 26 januari 2024 t/m 1 mei 2024

Dialect, de nieuwste tentoonstelling in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam, toont beelden van een groep jongvolwassenen die illegaal de zeegrens tussen Marokko en Spanje zijn overgestoken en in een migratiecentrum in Sevilla wachten op duidelijkheid over hun migratiestatus. Het werk van de Colombiaanse fotograaf Romero Beltrán kenmerkt zich door een sterke, bijna filmische compositie. Met zijn werk werpt hij onder meer licht op sociale ongelijkheid. Op donderdagavond 25 januari opent de tentoonstelling in het Amsterdamse museum in het bijzijn van de fotograaf zelf – waar je gratis bij kunt zijn.

Dialect in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam

De tentoonstelling Dialect in Foam
©Romero Beltrán

What Comes Around Goes Around | 25 januari 2024 t/m 25 juni 2024

Fashion For Good Museum opent met de tentoonstelling What Comes Around Goes Around voor de laatste keer haar deuren voor het publiek. De speciale afsluiting van het museum staat in het teken van duurzaamheid in de modewereld, en is daarmee een laatste oproep tot collectieve actie. Door middel van installaties ontdekken bezoekers hoe een circulaire mode-industrie eruit zou zien. De tentoonstelling is een ode aan de ontwerpers die het tegenwoordige take-make-waste-model van de mode-industrie willen veranderen.

What Comes Around Goes Around in Fashion For Good Museum, Rokin 102, Amsterdam

Anton Corbijn – MOØDe | 22 december 2023 t/m 12 mei 2024

Ontdek de modewereld door de lens van Anton Corbijn. De toonaangevende portretfotograaf, die regelmatig een uitstapje maakt naar de modewereld, toont zijn omvangrijke oeuvre in MOØDe; een combinatie tussen ‘mood’ en ‘mode’. Ik fotografeer vooral persoonlijkheden, maar mode hoort er steeds meer bij”, legt Corbijn uit. Zo’n 200 van zijn succesvolste foto’s zijn te zien in de tentoonstelling, waaronder portretten van Kate Moss, Alexander McQueen en Naomi Campbell. Vogue sprak Corbijn voor het december/januari nummer over zijn tentoonstelling MOØDe.

MOØDe in het Cobra museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1, Amstelveen

Foto van Anton Corbijn
©SUPREME New York 2017 © Anton Corbijn

Ai Weiwei – In Search of Humanity 30 september 2023 t/m 2 maart 2024

De grootste overzichtstentoonstelling ooit in Nederland van het werk van de wereldberoemde kunstenaar Ai Weiwei is te zien in de Kunsthal in Rotterdam. De tentoonstelling, met maar liefst 120 werken, belicht alle fasen van Ai Weiwei’s carrière. Zo zijn er kunstwerken die herinneren aan zijn jeugd in China, maar ook politieke werken die bedoeld zijn als kritiek op de Chinese overheid. Zijn kunstwerken weerspiegelen het verlies van traditioneel Chinees vakmanschap en dienen als een monument voor nutteloze dingen, wat in tijden van democratische druk waardevolle reflectie biedt. In Search of Humanity toont de kracht van kunst als middel om de verbeelding te stimuleren, juist in een tijd waarin dit cruciaal is.

Ai Wei Wei – In Search of Humanity in Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam

Ai Weiwei, detail of S.A.C.R.E.D. (Supper)
©Ai Wei Wei

Life in a Different Resolution | 27 september 2023 t/m 30 juni 2024

De tentoonstelling Life in a Different Resolution van kunstenaarsduo Random International, gecureerd door Bogomir Doringer, is nu te zien in het NXT museum. De tentoonstelling is een verkenning van grenzen tussen mens en technologie, met innovatieve kunstwerken van het duo. Een van de hoogtepunten? Het monumentale kunstwerk Living Room, dat op een interactieve wijze de fysieke en digitale werelden samenbrengt. Nog leerzaam ook, dus.

Random International – Life in a Different Resolution in het NXT museum, Asterweg 22, Amsterdam

Living Room kunstwerk in het NXT museum van duo Random International
©ESTEBAN SCHUNEMANN

HOTCHPOTCH – Duran Lantink & Pennywafelhuis | 22 april 2023 t/m 29 september 2024

Voor deze tentoonstelling in het Zeeuws Museum in Middelburg werkt internationaal bekend modeontwerper Duran Lantink samen met deelnemers van het Pennywafelhuis. Dit is een laagdrempelig sociaal-artistiek project in de Middelburgse wijk Dauwendaele en vormt de thuisbasis voor veelal nieuwe Zeeuwen. De samenwerking tussen Lantink en Pennywafelhuis veroorzaakte een interessant allegaartje (een hotchpotch). De traditionele Zeeuwse streekdracht raakte verweven met creatieven uit diverse culturen en tradities.

HOTCHPOTCH – Duran Lantink & Pennywafelhuis in het Zeeuws Museum, Abdij 3-4, Middelburg

Voorkant Zeeuw Museum waar de tentoonstelling zal worden gehouden
©Pim Top / Zeeuws Museum

Tentoonstellingen in Europa

Viktor&Rolf Fashion Statements – Kunsthalle München | 23 februari 2024 t/m 6 oktober 2024

De Kunsthalle München presenteert de eerste grote tentoonstelling van het Nederlandse modeduo Viktor&Rolf in Duitsland. Al meer dan dertig jaar maken Viktor Horsting en Rolf Snoeren kunst in de wereld van haute couture. Ze worden geroemd om hun onconventionele benadering van design en hun creaties worden omarmd door artiesten als Madonna, Lady Gaga en Doja Cat. Daarnaast werden ze ook opgevoerd in verschillende balletten en in een opera, geregisseerd door Robert Wilson. De tentoonstelling toont honderd gedurfde creaties van het duo, samen met talloze video’s, schetsen en poppen gekleed in de iconische creaties van de ontwerpers en werken van bekende kunstenaars zoals Andreas Gursky en Cindy Sherman. De tentoonstelling laat nog even op zich wachten, maar is de moeite waard voor een plekje in je agenda van volgend jaar.

Viktor&Rolf Fashion Statements in Kunsthalle München, Theatinerstraße 8, 80333 München, Duitsland

Tentoonstelling Viktor en Rolf in Kunsthalle Munchen
©KUNSTHALLE MÜNCHEN, VIKTOR&ROLF FASHION STATEMENTS

Iris van Herpen – Sculpting The Senses | 29 november 2023 t/m 27 april 2024

Groot talent van Hollandse bodem wordt dit jaar in het Parijse Musée des Arts Décoratifs tentoongesteld. Meer dan honderd couturestukken van de Nederlandse Iris van Herpen, gecomplimenteerd met moderne kunststukken van verschillende kunstenaars, zijn te zien in de expositie Sculpting the Senses. Haar onderzoek naar innovatieve materialen en futuristische ontwerpen staan hierin centraal. Ook wordt de relatie tussen lichaam en ruimte, kleding en omgeving, en de toekomst in een snel veranderende wereld bevraagd. Afgelopen november opende van Herpen de tentoonstelling met naast haar zijde niemand minder dan koningin Máxima en Franse first lady Brigitte Macron.

Sculpting the Senses in Musée des Arts Décoratifs, 107 Rue de Rivoli, 75001, Parijs, Frankrijk

Koningin Máxima, Iris van Herpen en Brigitte Macron bij de tentoonstelling in Parijs
©Getty Images

Mark Rothko – Foundation Louis Vuitton | 19 oktober 2023 t/m 2 april 2024

Christopher Rothko, zoon van schilder Mark Rothko, reed in 2021 op en neer langs de kust van Californië. Samen met zijn zus Kate Rothko Prizel werd hij bewaker van zijn vaders nalatenschap en daardoor druk bezig om veel van zijn minder getoonde schilderijen samen te brengen voor een grote tentoonstelling. Broer en zus staken er veel tijd en moeite in en dit najaar werpt het harde werken zijn vruchten af: het werk van Mark Rothko en zijn co-curator Suzanne Pagé is te zien in de Fondation Louis Vuitton in Parijs. Hier brengt het museum ongeveer 115 werken bij elkaar. “Het tentoonstellen van zo’n brede, grondige en representatieve reeks werken is de vervulling van een lang gekoesterde persoonlijke wens”, deelt Bernard Arnault, voorzitter en CEO van LVMH.

Mark Rothko in Fondation Louis Vuitton, 8 Av. du Mahatma Gandhi, 75116 Parijs, Frankrijk

Mark Rotho zelfportret 'Oil on canvas' 1936
©Mark Rothko zelfportret, Oil on canvas, 1936