vogues-cultuuragenda-de-mooiste-tentoonstellingen-die-je-wil-bezoeken-256960
©Tyler Mitchell / Het Noordbrabants Museum

Tijd om te ontdekken wat de Nederlandse musea ons te bieden hebben. En dat is veel. Pak je agenda erbij, want deze exposities, tentoonstellingen en culturele festivals in Nederland (en iets daarbuiten) wil je niet missen. De tentoonstellingen staan op volgorde van nieuw naar oud, met de tentoonstellingen die net geopend zijn bovenaan.

Deze tentoonstellingen in Nederland wil je zien

A personal View on High Fashion & Street Style | 10 juni 2023 t/m 3 september 2023

Ruim 240 foto’s nemen je mee naar de droomwereld van mode, van de haute couture tot de wereld van de straatfotografie. Welk verhaal zit er achter de foto’s? En vanuit welk perspectief kijkt de fotograaf zelf naar het beeld? De expositie toont beelden van onder anderen Esther Hase, Peter Lindbergh en Irving Penn. Ook worden de verschillende hoeken van het Nederlandse modeveld belicht door Karim Adduchi, Jeanette CHedda en Sharmila Vooren. Dit alles is vanaf 10 juni te zien in Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch.

A personal View on High Fashion & Street Style in Het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, ‘s-Hertogenbosch

Zendaya gefotografeerd door Tyler Mitchell
©Tyler Mitchell / Het Noordbrabants Museum

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Tussen grenzen | 3 juni 2023 t/m 22 oktober 2023

Museum Arnhem nodigt bezoekers met de tentoonstelling Tussen grenzen uit om zich te verdiepen in persoonlijke verhalen over migratie. De verhalen zijn van kunstenaars, ontwerpers en het publiek zelf, waarbij ervaring, herkenning en inleving van migratie centraal staan.

Tussen grenzen in Museum Arnhem, Utrechtseweg 87, Arnhem

Tussen grenzen in Museum Arnhem in Vogue's Cultuuragenda
©Tussen grenzen

Decay: An Ode to the Impermantent | 26 mei 2023 t/m 25 juli 2023

Buro Stedelijk is een initiatief van het Stedelijk Museum Amsterdam dat jonge en vooruitdenkende kunstenaars een platform geeft. Van 26 mei tot en met 25 juli worden bezoekers uitgenodigd voor de expositie Decay: An Ode tot the Impermanent. In 61 werken laten jonge kunstenaars de schoonheid van het imperfecte en het onwetende zien. De expositie is te vinden in het Stedelijk Museum zelf, en check voor toegang vooral even de website van het museum; op verschillende data is er namelijk gratis toegang.

Decay: An Ode to the Impermanent in Stedelijk Museum, Museumplein 10, Amsterdam

Danseres tijdens de opening van de tentoonstelling
©Buro Stedelijk

S/S 23 | 26 mei 2023 t/m 24 september 2023

Het werk van de in Canada geboren Sara Cwynar zoomt in op het effect van consumentisme – vaak specifiek in relatie tot de vrouw als consument. Onbewust vormt consumentisme onze schoonheidsidealen, schrijft het ons een levensstijl voor en bepaalt het ons zelfbeeld. In de nieuwe tentoonstelling S/S 23 (de zevende editie van haar reeks Next Level) staat dit thema opnieuw centraal. S/S 23 – verwijzend naar spring/summer 2023, oftewel: lente/zomer 2023 – is de gebruikelijke aanduiding voor het nieuwe modeseizoen. Het refereert aan de trends die dit seizoen zullen overheersen, en die ons zullen stimuleren om nieuwe producten te kopen. Met haar werk moedigt Cwynar de toeschouwer aan om verder te kijken dan het kapitalisme, om te ontdekken wat ‘echt’ is.

S/S 23 in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam

S/S 23, de tentoonstelling van Sara Cwynar in Foam
©Sara Cwynar

Realtime | 15 mei 2023 t/m 24 september 2023

De tentoonstelling Realtime brengt kunstenaars, curatoren, academici en het grote publiek samen om grote en open vragen over de toekomst van kunst te onderzoeken. Digitale kunst krijgt een steeds grotere rol binnen de culturele sector, zoals kunstmatige intelligentie. Met behulp van drie digitale kunstwerken verkent Realtime actuele onderzoeken en de sociale impact van toekomstige technologiën. De eerste Realtime-expositie is tot en met september 2023 te zien in museum Nxt.

Realtime in Museum Nxt, Asterweg 22, Amsterdam

Een voorbeeld van de tentoonstelling in Museum Nxt Amsterdam
©Amelia Winger Bearskin / Museum Nxt

The Originals | 13 mei 2023 t/m 17 juni 2023

Net als wij fan van een steengoede magazinecover? Dan moet je deze of volgende maand zeker een bezoekje brengen aan Gallery Madé van Krimpen in Amsterdam. De huidige tentoonstelling The Originals staat volledig in het teken van de kracht van een tijdschriftencover. In de expositie zijn sterke en historische covers te zien; er komen onder meer decenniaoude Vogue-covers voorbij, zoals onderstaande cover uit 1944, door Salvador Dali. De tentoonstelling wordt gepresenteerd in samenwerking met Coverjunkie, een platform dat toonaangevende magazinecovers verzamelt, opgericht door de Nederlandse Jaap Biemans.

The Originals in Gallery Madé van Krimpen, Prinsengracht 615 H, Amsterdam

The Originals in Gallery Madé van Krimpen
©Gallery Madé van Krimpen

Man Ray en mode | 22 april 2023 t/m 13 augustus 2023

Mocht je in Antwerpen zijn, mag je deze expositie over de Amerikaanse modefotograaf Man Ray niet missen. Man Ray en mode behelst de toonaangevendste werken van deze fotograaf, die jarenlang samenwerkte met bladen als Harper’s Bazaar, Vanity Fair en Vogue. Van beelden van ontwerpers als Elsa Schiaparelli en Coco Chanel tot surrealistische modereeksen: met zijn werk innoveerde Man Ray de manier waarop kleding wordt afgebeeld – iets wat tot op de dag van vandaag inspiratie biedt aan veel ontwerpers en fotografen.

Man Ray en mode in MoMu Antwerpen, Nationalestraat 28, Antwerpen

MoMu expositie over Man Ray

HOTCHPOTCH – Duran Lantink & Pennywafelhuis | 22 april 2023 – 29 september 2024

Voor deze tentoonstelling in het Zeeuws Museum in Middelburg werkt internationaal bekend modeontwerper Duran Lantink samen met deelnemers van het Pennywafelhuis. Het Pennywafelhuis is een laagdrempelig sociaal-artistiek project in de Middelburgse wijk Dauwendaele en vormt de thuisbasis voor veelal nieuwe Zeeuwen. De samenwerking tussen Lantink en Pennywafelhuis veroorzaakte een interessant allegaartje (een hotchpotch), waarin de traditionele Zeeuwse streekdracht verweven raakt met creatieven uit diverse culturen en tradities.

HOTCHPOTCH – Duran Lantink & Pennywafelhuis in het Zeeuws Museum, Abdij 3-4, Middelburg

Voorkant Zeeuw Museum waar de tentoonstelling zal worden gehouden
©Pim Top / Zeeuws Museum

Diane von Fürstenberg – Woman Before Fashion | 21 april 2023 t/m 7 januari 2024

Diane von Fürstenberg schreef modegeschiedenis met een inmiddels iconisch ontwerp: de wrap dress. Deze ‘wikkeljurk’ zorgde precies vijftig jaar geleden voor een kleine, maar niet onbelangrijke revolutie in de modewereld. Het werd een van de meest geliefde kledingstukken voor vrouwen in de jaren ’70. Deze jurk had geen rits, was daardoor makkelijk te dragen en stelde vrouwen in staat zich aan te kleden zonder hulp van de man. Wat velen echter niet weten, is dat von Füstenberg – de muze van Andy Warhol en voormalig president van de CFDA – geboren werd in Brussel. In haar thuisstad wordt in april een grote tentoonstelling geopend in het Mode & Kant Museum. Deze tentoonstelling stelt het erfgoed en de invloed van de wikkeljurk – waarvan er meer dan tien miljoen verkocht werden – centraal, en loopt tot maar liefst begin 2024.

Diane von Fürstenberg – Woman Before Fashion in het Mode & Kant Museum, Violettestraat 12, Brussel

Diane von Fürstenberg, 1972
©Mode & Kant Museum – Roger Prigent
Diane von Fürstenberg, 1972

Gluckauf | 18 april 2023 t/m 3 september 2023

Nederlandse fotografe Bertien van Manen wijdde een groot deel van haar leven aan het fotograferen van mijnwerkersgemeenschappen in onder andere de VS, UK, Siberië en Oost-Europa. Hier schoot zij niet zozeer heroïsche beelden, maar legde ze persoonlijke en intieme momenten vast – uit het leven van gezinnen die hier woonden en werkten. De tentoonstelling Gluckauf, te zien in het SCHUNCK Museum in Heerlen, bestaat uit een selectie foto’s uit het oeuvre van Van Manen. Bijzonder aan haar werk is onder meer de ruimte die zij met haar fotografie biedt aan het vrouwelijk perspectief.

Gluckauf in SCHUNCK Museum, Bongerd 18, Heerlen

Bertien van Manen in Vogue's Cultuuragenda
©Bertien van Manen

Wie zegt dat? Samen geschiedenis een plek geven | 7 april 2023 t/m 16 juli 2023

Samen met acht vertellers zet Museum Van Loon een volgende stap in het maatschappelijke gesprek over het koloniale verleden van Nederland. De partijen slaan de handen inéén om meer herkenning te creëren in de publieke ruimte van musea. Een plek waar de erfenissen van het slavernijverleden erg zichtbaar zijn in bijvoorbeeld schilderijen. De tentoonstelling is verspreid over de acht ruimtes van het museum en is zo vormgegeven dat de vaste collectie van het museum letterlijk naar de achtergrond verdwijnt.

Wie zegt dat? Samen geschiedenis een plek geven in Museum Van Loon, Keizersgracht 672, Amsterdam

Poster van museum van loon tentoonstelling 'wie zegt dat?'
©Museum Van Loon

Through Bone and Marrow | 2 april 2023 t/m 25 juni 2023

Through Bone and Marrow is een beetje een ongemakkelijke tentoonstelling, maar wel met een doel: het is een wake-upcall. De tentoonstelling gaat over de stempel die de mensheid op onze wereld drukt. Het werk van twintig gerenommeerde kunstenaars laat op confronterende wijze zien hoe wij verstrikt raken in ons eigen afval, hoe we slaven worden van onze apparatuur en hoe onze zintuigen afstompen. We dreigen de planeet te vernietigen, maar raken wellicht nog voor die tijd onszelf en onze menselijkheid kwijt. “Kunst kan de vinger op de zere plek leggen en zicht bieden op wat gaat komen”, aldus curator Maarten Spruyt. En dat is precies wat deze tentoonstelling doet.

Through Bone and Marrow in BRUTUS, Keileweg 10, Rotterdam

De tentoonstelling Through Bone and Marrow in BRUTUS

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Workwear | 26 maart 2023 t/m 10 september 2023

Wat draag je naar je werk? Tegenwoordig denken we daar heel anders over dan tientallen jaren geleden. Toen werd werkkleding vooral gezien als kleding die geschikt was voor een bepaalde branche, of werknemers kon beschermen. Tegenwoordig associëren we de term werkkleding vrijwel direct met het kantoor – al is een office look anno 2023 al lang niet meer zo formeel als dat-ie ooit was. In het Nieuwe Instituut in Rotterdam brengt de tentoonstelling Workwear een ode aan werkkleding. Curator Eldina Begic selecteerde tientallen vintage klassiekers, actuele looks en futuristische experimenten van over de hele wereld. Ze tonen de schoonheid van functionaliteit, maar laten ook zien dat werkkleding solidariteit en gelijkheid uitstraalt – en als inspiratie diende voor talloze kunstenaars en modeontwerpers wereldwijd.

Workwear in het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam

De tentoonstelling Workwear in Rotterdam
©Nieuwe Instituut

Piet Paris e.a. – Illustraties, glaskunst, mode | 8 maart 2023 t/m 18 juni 2023

Pieter ’t Hoen – alias Piet Paris – studeerde in 1988 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. In 1998 was hij een van de medeoprichters van de masteropleiding Fashion Institute Arnhem aan de ArteZ. Maar, je kent ‘m waarschijnlijk vooral van zijn illustraties met karakteristieke lijnen, felle kleuren en vrouwelijke figuren met slanke silhouetten, die al 25 jaar lang gepubliceerd worden in nationale en internationale kranten en tijdschriften – zoals Vogue en Elle. Museum JAN toont vanaf 8 maart 2023 nieuw werk van Piet Paris, waarmee hij op de unieke glaskunstcollectie van het museum reflecteert. Hij plaatst zijn tekeningen in dialoog met modedesigns van toonaangevende modeontwerpers, zoals Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers & Spijkers en Benchellal.

Piet Paris e.a. – Illustraties, glaskunst, mode in Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen

Piet Paris Valentina 2022

Out of this world | Sanja Marušić – fotografie, kunst, kostuums | 18 februari 2023 t/m 18 juni 2023

Buitenaards; dat lijken de beelden uit de tentoonstelling Out of this world inderdaad. Op een goede manier. De Nederlands-Kroatische Sanja Marušić maakt fotografische werken die soms bijna geschilderd lijken. In vervreemde, verlaten landschappen maakt ze compleet nieuwe werelden. Met behulp van allerlei analoge en digitale technieken voegt ze vormen, kleuren en lagen aan haar foto’s toe, waardoor het soms schilderwerken lijken.

Tegelijkertijd is haar werk ook persoonlijk. Zo zien we in Before You (2020) een zwangere Marušić, in Sasha and Sanja (ongoing) haar kind en in de serie Eutierria (2019, hieronder) haar wittebroodsweken. Marušić is met haar eigenzinnige werk al jaren een veelbelovend talent in de fotowereld. Zo werd ze genomineerd voor de Paul Huf Award 2020 en dong ze mee naar de Picto Prix de La Mode. Haar werk is ook wel modisch te noemen; niet voor niets toont deze expo ook de kostuums en props – naast video’s en schetsen – die Marušić gebruikt voor haar kunst.

Out of this world | Sanja Marušić  in het Nederlands Fotomuseum, Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam

Sanja Marušić Eutierria

Continue This Thread – Karim Adduchi x Tess van Zalinge | 17 februari 2023 t/m 3 september 2023

De Amsterdamse modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge kregen in de afgelopen jaren veel naamsbekendheid met hun ontwerpen geïnspireerd op historische en streekgebonden handwerktechnieken. Beide modeontwerpers hebben een duurzame en innovatieve visie op mode. Zo creëerde Van Zalinge de jurk die je op de onderstaande foto ziet “uit een behoefte aan ambacht in deze onzekere tijden, en vanuit de fascinatie voor Nederlands erfgoed”. “Ik heb de drang om te vernieuwen en te experimenteren”, aldus de ontwerper. Het Amsterdam Museum komt nu samen met Adduchi en Van Zalinge als gastcuratoren met een nieuwe tentoonstelling, genaamd Continue This Thread, waarin ruim honderd textielobjecten de kracht van handwerken tonen.

Continue This Thread – Karim Adduchi x Tess van Zalinge in Het Amsterdam Museum, Amstel 51, Amsterdam

Een handgemaakte jurk, te zien in Continue This Thread – Karim Adduchi x Tess van Zalinge
©Tess van Zalinge, 2020, te zien in Het Amsterdam Museum

FAMOUS | 4 februari 2023 t/m 10 september 2023

In het rijtje invloedrijkste (portret)fotografen van de afgelopen zestig jaar prijkt de naam van de Britse fotograaf Terry O’Neill ongetwijfeld ergens bovenaan. Voor zijn lens poseerden talloze A-listers, royals en politici – de lijst met namen is indrukwekkend, van Audrey Hepburn, David Bowie en Brigitte Bardot tot Elizabeth Taylor, Faye Dunaway en Kate Moss. Met zijn ongedwongen, intieme fotostijl liet O’Neill, die in 2019 overleed, de menselijke kant van beroemdheden zien. De tentoonstelling FAMOUS toont nu meer dan 125 portretten naar de hand van O’Neill, die je zeker wilt bewonderen als je in Maastricht bent.

FAMOUS in Fotomuseum aan het Vrijthof, Vrijthof 18, Maastricht

Famous expositie van Terry O'Neill
©Terry O`Neill