de-mooiste-tentoonstellingen-en-exposities-bij-jou-in-de-buurt-213378
©ANP

Tijd om te ontdekken wat de Nederlandse musea ons te bieden hebben. En dat is veel. Pak je agenda erbij, want deze exposities en tentoonstellingen in Nederland mag je niet missen.

Deze tentoonstellingen in Nederland willen we zien

Balenciaga – Meesterlijk zwart

“Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen”, zei Christian Dior eens. En hij had geen ongelijk. Cristóbal Balenciaga wordt tot op heden beschouwd als le maître onder de couturiers. De Spaanse modeontwerper gaat de geschiedenisboeken in als een strenge modeontwerper die zijn werk als zijn religie beschouwt. Zijn sculpturale en complexe vormen komen het beste uit in een van zijn favoriete tinten: zwart. Balenciaga – Meesterlijk zwart is een eerbetoon aan zijn oeuvre in zwart. Het is voor het eerst dat zo’n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland wordt getoond.

De tentoonstelling is vanaf 24 september 2022 tot en met 5 maart 2023 te zien.

Kunstmuseum Den Haag, Stadshouderslaan 41, Den Haag

‘From Roots We Grow’ in OSCAM

Vanaf donderdag 26 mei kun je de modeserie ‘From Roots We Grow’ uit Vogue’s nieuwe juninummer op grote schaal bewonderen in het OSCAM. Daarin vormt model Dede Mansro het schitterende middelpunt, gefotografeerd door Kwabena Sekyi Appiah-Nti en gestyled door Vogue’s contributing fashion editor Esmeralda Schipper-Zijp. De editorial story is geïnspireerd op de vormen, kleuren en texturen van de originele bloemen van Ghana, die terug te vinden zijn op vintage postzegels uit de jaren ’70.

De tentoonstelling is van 26 mei t/m 16 juli 2022 te zien.

OSCAM, Bijlmerplein 110-111, Amsterdam

Modeserie 'From Roots We Grow' in Vogue juni 2022
©Kwabena Appiah-Nti, Vogue Nederland, juni 2022

‘Here We Are! Women in Design 1900 – Today

De tentoonstelling Here We Are! Women in Design 1900 Today in Kunsthal Rotterdam presenteert ruim honderd vrouwelijke ontwerpers die een cruciale bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van modern en hedendaags design. Deze pionierende vrouwen boksten op tegen de regels van een door mannen gedomineerde maatschappij. Een van hen was Jeanne Toussaint, creative director van high jewellery bij Cartier. Ze was een van de eerste vrouwen die een prominente positie in de industrie bekleedde. Daarmee was ze een krachtig rolmodel voor de veranderende status van de vrouw.

De tentoonstelling is van 18 juni t/m 22 oktober 2022 te zien.

Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341, Rotterdam

‘Blessings from Mousganistan’ in Foam

Foam kondigt de eerste solotentoonstelling in Nederland van de populaire Belgisch-Marokkaanse fotograaf Mous Lamrabat aan. In ‘Blessings From Mousganistan’ laat de bekende fotograaf zijn liefde voor mode en zijn Belgisch-Marokkaanse nationaliteit zien. Het werk van Mous Lamrabat, wat regelmatig te zien is in magazines als Vogue en Esquire, is vaak licht absurd, soms subtiel provocerend maar altijd kleurrijk en speels. In deze serie probeert de fotograaf een brug te slaan tussen verschillende culturen door onder andere traditionele klederdracht zoals boerka’s met logo’s van bekende merken te combineren. Op deze manier creëert hij een nieuwe wereld.

De tentoonstelling is van 28 mei t/m 16 oktober 2022 te zien.

Foam Fotografiemuseum, Keizersgracht 609, Amsterdam.

Foam
©Mous Lamrabat / Loft Art Gallery

Revolusi! in het Rijksmuseum

Altijd al willen weten hoe gewone burgers de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië ervaarden? Dan moet je bij de tentoonstelling Revolusi! in Rijksmuseum te Amsterdam zijn. Revolusi! biedt namelijk internationaal perspectief op de onafhankelijkheidsstrijd van het Zuidoost-Aziatische land in de jaren 1945-1949. Nog nooit eerder is het verhaal van Indonesië vertelt vanuit het perspectief van de onschuldige kunstenaars, journalisten en andere ooggetuigen. De verhalen worden verteld met behulp van meer dan 200 objecten – van privébezit tot schilderijen uit Indonesische kunstcollecties die we nog nooit in Nederland hebben gehad. De tentoonstelling in het Rijksmuseum loopt tot en met 5 juni 2022.

Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam

Bastiaan Woudt – Twist 

In de solotentoonstelling Twist presenteert Museum Kranenburgh studio-en reisfotografie van fotograaf Bastiaan Woudt. En dat wil je zien. De afgelopen jaren brak hij internationaal door met onder meer zijn iconische en tijdloze zwart-wit portretten. Inspiratie haalt Woudt uit historische voorbeelden en met behulp van moderne digitale technieken roept hij sferen op van de traditionele analoge fotografie. Bastiaan Woudt werd in het British Journal of Photography genoemd als een van ‘the one to watch’, ontving verschillende prijzen en fotografeerde voor onder meer de Britse Vogue, Harper’s Bazaar en New York Magazine.

De tentoonstelling is te zien van zaterdag 16 april tot en met 18 september.

Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen, Noord-Holland.

Bastiaan Woudt
©Rhythm 2020, Bastiaan Woudt
Rythm, 2020 Bastiaan Woudt

‘Fashion Week: A New Era’ in Fashion For Good

Fashion Week wordt grondig onder de loep genomen in de nieuwe pop-up expo van Fashion for Good. Wat is de impact van zo’n internationale modeweek op mens en milieu eigenlijk? Zijn grote shows nog van deze tijd? Kortom: is fashion week dead? We mogen hopen van niet, maar ontdekken het van 20 mei tot een met oktober 2022.

Fashion for Good, Rokin 1, Amsterdam

Ontdek het onderbelichte werk van Keith Haring

Tot en met 25 september 2022 kunnen we genieten van de tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural. De kleurrijke werken van Haring kennen we inmiddels al, maar wat deze tentoonstelling bijzonder maakt is dat het een onderbelichte kant van de Amerikaanse kunstenaar laat zien. Zo maakte hij krijttekeningen in de New Yorkse metro en tekende hij voor de dansvoorstelling Epochal Songs (1982). Zijn werken worden aangevuld met foto’s van de conceptuele fotograaf Tseng Kwong Chi. Maak je klaar om verrast te worden.

SCHUNCK, Bongerd 18, Heerlen

Kleurstof in Het Textielmuseum

Noteer ‘m alvast in je agenda: vanaf 9 april. Kleurstof in het Textielmuseum in Tilburg. De expositie is er een die jij als modeliefhebber met liefde voor duurzaamheid niet mag missen. De expositie richt zich op het dilemma van gekleurd textiel. Sta stil bij vragen als ‘wat maakt mijn spijkerbroek blauw?’ En ontdek de verrassende oorsprong van kleurstoffen in mode. Ook interessant: de impact van textielverf op mens en milieu. Kleurstof is van 9 april 2022 tot 2 oktober 2022 te zien in Het Textielmuseum in Tilburg.

Het Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg