vogues-cultuuragenda-de-mooiste-tentoonstellingen-die-je-wil-bezoeken-299509
©Joods museum, Charlotte Salomon

Het culturele programma zit deze lente vol bewonderenswaardige activiteiten. Dus pak je agenda er maar bij, want deze exposities, tentoonstellingen en culturele events en festivals in Nederland (en daarbuiten) wil je niet missen. De exposities staan op volgorde van nieuw naar oud, dus met de tentoonstellingen die net geopend zijn, of binnenkort openen, bovenaan.

Deze tentoonstellingen in Nederland wil je zien

Richard Avedon: Relationships | 1 juni 2024 t/m 6 oktober 2024

Meer dan 130 beelden van de Amerikaanse modefotograaf Richard Avedon sieren deze zomer de Kunsthal in Rotterdam. De tentoonstelling belicht Avedons baanbrekende bijdrage aan de wereld van de modefotografie en zijn portretfotografie. Door zijn exclusieve inzicht in de modewereld legde Avedon zijn beelden op unieke wijze vast in realistische en dynamische setting. Dit stond in schril contrast met het geposeerde en gepolijste karakter van de modewereld in het midden van de vorige eeuw. ‘Relationships’ viert de innovatieve en creatieve carrière van Avedon en laat zien hoe de fotograaf als geen ander in staat was om de complexiteit en kwetsbaarheid van menselijke relaties vast te leggen in fotografie.

Relationships in de Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341, Rotterdam

Can You Feel It | 20 mei 2024 t/m 20 juli 2024

De Nederlandse ontwerper Ronald van der Kemp presenteert de tentoonstelling Can You Feel It. Met zijn eerste solotentoonstelling vervaagt hij de grenzen tussen kunst en mode, zoals we van de couturier gewend zijn. Elk van zijn werken is uniek en gemaakt van hergebruikte stoffen, zoals deadstock en vintage vondsten; alles wat als onbruikbaar wordt beschouwd, vormt de basis voor Van der Kemps creatieve hersenspinsels en dus ook voor zijn nieuwste tentoonstelling. Zo vertaalt Van der Kemp zijn filosofie naar kunst. Ontdek het werk van de ontwerper zoals je deze nooit eerder hebt gezien vanaf 20 mei in de Rademakers Gallery in Weesp.

Can You Feel It in de Rademakers Gallery, Nijverheidslaan 3A9, Weesp

 

Ronald van der Kemp in Vogue's cultuuragenda
©Ronald van der Kemp

Frankey’s Wildhouse | 24 mei tot en met 29 juni 2024

Stap in de droomwereld van Streetart Frankey. In zijn nieuwste expositie ‘Frankey’s Wildhouse’ word je meegenomen op reis door de wildste dromen van de kunstenaar. Vastberaden om op een dag zijn eigen pretpark te openen, noemt Frank de Ruwe de tentoonstelling een voorproefje hierop. Hedendaagse cultuur en speelse creativiteit staan hier centraal in de vorm van kunst, design, architectuur, stripboek-legendes, stunts en hiphop. Deze smelten hier samen om een instant glimlach de gezichten van bezoekers te toveren.

Frankey’s Wildhouse in Wanrooij Gallery, KNSM-laan 301, Amsterdam

Whispers, by Ola Hassanain | 23 mei tot en met 18 juli 2024 

In dit doorlopende visuele onderzoek gaat Ola Hassanain in op de ruimtelijke implicatie van catastrofe. Door middel van schilderijen neemt de kunstenaar ons mee naar het huis van haar grootmoeder, gelegen in het Gezira-stelsel in Soedan. Het teveel en het slechte beheer van de watertoevoer heeft de kleigrond gedestabiliseerd wat scheuren in de muren en fundering heeft veroorzaakt. In Whispers: Tell the Waters what the Clay kept Secret II onderzoekt Hassanain de diepgaande politieke betrokkenheid en het ritueel van Ruqya waarbij men tegen water praat en erover bidt in een poging het zegen en geluk te laten brengen in plaats van schade.

Whispers, by Ola Hassanain in Buro Stedelijk, Paulus Pottersstraat 13, Amsterdam

State of Fashion: Ties that Bind | 17 mei t/m 30 juni 2024

State of Fashion presenteert in 2024 de nieuwste biënnale genaamd ‘Ties that Bind’. De tentoonstelling zal in het teken staan van creatieve praktijken in mode, textiel en hedendaagse kunst uit het mondiale Zuiden. Hier komen vraagstukken over traditie, kracht, kennis en het politieke potentieel van kleding aan bod: hoe gaan kunstenaars in het mondiale Zuiden om met koloniale erfenissen die zijn verankerd in kleding en stoffen? De tentoonstelling, samengesteld door Louise Bennetts en Rachel Dedman is niet alleen in het Nederlandse Arnhem, maar ook in Nairobi, Bengaluru en São Paulo te zien. Door de expositie tentoon te stellen in meerdere steden in de wereld wordt het verwantschap en de verbondenheid tussen zulke wereldwijde praktijken versterkt.

State of Fashion: Ties that Bind in het Rembrandt Theater, Velperplein 10, Arnhem

Een ambigu figuur in textiel gehuld en bedolven onder dessins van klaprozen.
©Alia Ali
Alia Ali, Drown in my Eyes of Poppy Fields, from the Poppy series, 2023, pigment prints on Canson Photo Rag, framed in Rajasthani hand-printed cotton, courtesy of the artist.

Janette Beckman – Rebels | 10 mei 2024 t/m 8 september 2024

Ze wordt beschouwd als één van de prominentste fotografen van de Londense punkscene van de jaren zeventig en tachtig, en kwam recentelijker bekend te staan om haar foto’s van de Black Lives Matter-beweging, anti-Trump-protesten en de vredesdemonstraties voor Gaza. Nu heeft het Amsterdamse fotografiemuseum Foam het werk van de Brits-Amerikaanse fotograaf Janette Beckman, dat licht werpt op thema’s als sociale rechtvaardigheid, politiek activisme en jeugdcultuur, centraal gesteld in een nieuwe expositie die de gepaste titels Rebels heeft gekregen. Al legt Beckman niet alleen activistische bewegingen vast, maar schiet ze ook campagnes en series voor tijdschriften en merken, zoals Levi’s, Dior en Gucci.

Janette Beckman – Rebels in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam

De fotografie van Janette Beckman is nu te zien in Foam
©Janette Beckman

Mode * Chapeau | 9 mei 2024 t/m 29 september 2024

Het Centraal Museum in Utrecht onthult dit jaar twee privécollecties vol bijzondere couture, hoeden en accessoires. Ontwerpen van onder anderen Elsa Schiaparelli, Jeanne Lanvin en Christian Dior uit de persoonlijke collecties van Utrechters Hans van Emmerik (collectioneur gespecialiseerd in couture uit 1900 tot 1950) en wijlen Tiny Meihuizen-Wijker (oprichter van het Nederlandse Hoedenmuseum Gossip & Whispering in Utrecht) zijn grotendeels verborgen gebleven – tot nu. In Mode * Chapeau komen opvallende modestukken van topkwaliteit uit de vorige eeuw samen in een unieke tentoonstelling.

Mode * Chapeau in het Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht.

Charlotte Salomon in Close Up | 19 april tot en met 29 september 2024

In de lente en zomer van 2024 transformeert een deel van het Joods Museum in een bioscooptheater uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Charlotte Salomon in close-up toont de invloed van film op Salomons wereldberoemde levenskunstwerk Leven? of Theater? Tijdens de tweede wereldoorlog dook de Joodse Charlotte Salomon onder in Zuid-Frankrijk om te ontsnappen aan de Nazi’s. Hier creëerde ze een bijzonder multimediaal kunstwerk wat na haar overlijden in Auschwitz door haar ouders werd ontdekt en gepubliceerd. Charlotte Salomon in close-up werpt nieuw licht op het werk van Salomon door filmbeelden uit die tijd te combineren met onderdelen uit het kunstwerk.

Charlotte Salomon in Close Up in het Joods Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam

Beeld uit het kunstwerk Leven? of Theater? van Charlotte Salomon
©Joods Museum, Charlotte Salomon

A World in Common | t/m 25 augustus 2024

In het voorjaar van 2024 komt “A World in Common” naar Rotterdam. De tentoonstelling, samengesteld door Tate Modern in Londen en het Wereldmuseum in Rotterdam, biedt plaats aan 22 kunstenaars van verschillende generaties en regio’s om samen te komen en de hedendaagse Afrikaanse fotografie te vieren. Hier zijn beelden van vorstelijke Afrikaanse portretten van koningen en koninginnen tot intieme scènes uit het gezinsleven en confronterende documentaire beelden van postindustriële ruïnes te zien. Sinds de uitvinding van de fotografie in de negentiende eeuw zijn Afrika en haar culturen en tradities grotendeels gedefinieerd en bekeken door een westerse lens. De kunstenaars in ‘A World in Common’ omarmen dit potentieel om nieuwe betekenis te geven aan het heden en de toekomst op hun eigen manier vorm te geven.

A World in Common in het Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 25, Rotterdam

Beeld van Adut en Bigoa.
©Atong Atem, Studio Series, Adut and Bigoa, 2016, © Atong Atem klein
Atong Atem, Studio Series, Adut and Bigoa, 2016, © Atong Atem klein

Sari/Statement | 12 april 2024 t/m 2 november 2024

In april komt de reizende expositie Sari/Statement van het Design Museum in Londen naar het Wereldmuseum in Nederland. De tentoonstelling laat zestig baanbrekende sari’s zien van verschillende internationale modeontwerpers. De collectie toont onder andere sari’s gedragen door Lady Gaga en koningin Máxima. In de mode-expositie zie je hoe ontwerpers en dragers van het traditionele kostuum op hun eigen manier betekenis geven aan, en een statement maken met, de sari.

Sari/Statement in het Wereldmuseum Amsterdam, Linnaeusstraat 2, Amsterdam

Beelden van de Sari/Statement tentoonstelling
©Wereldmuseum

Fabrique des Lumières | vanaf 22 maart 2024

Immersief kunstcentrum Fabrique des Lumières opent in Amsterdam twee nieuwe digitale en bewegende exposities waarin de werken van verschillende wereldberoemde kunstenaars van Nederlandse bodem in de schijnwerpers staan. Een unieke kans om de werken van deze schilders op één plek samen te zien. Niet alleen Van Vermeer tot van Gogh: Hollandse Meesters, maar ook de expositie Mondriaan, een overdaad aan kleur wordt hier getoond. Een bijzondere ervaring die al je zintuigen prikkelt.

Van Vermeer tot Van Gogh: Hollandse Meesters en Mondriaan, een overdaad aan kleur in Fabrique des Lumières, Pazzanistraat 37, Amsterdam

Installatie met schilderijen van Van Gogh, geprojecteerd tijdens de expositie in Fabriques des Lumières.
©Fabriques des Lumières

Marina Abramović | 16 maart 2024 t/m 14 juli 2024

De legendarische Marina Abramović komt met haar grootste overzicht in Nederland tot nu toe naar het Stedelijk Museum in Amsterdam. De tentoonstelling zal bestaan uit zestig sleutelwerken. Het toont sculpturen, foto’s, video’s en viert heruitvoeringen van haar iconische live-uitvoeringen door opgeleiden artiesten. De ontwikkelingen van haar vijftigjarige carrière staan centraal, waaronder haar vroegere werk in Amsterdam tot haar baanbrekende uitvoeringen met partner Ulay. Bezoekers kunnen zelfs deelnemen aan twee werken: Work Relation (werk met Ulay, 1978) en Counting the Rice van de Abramović Methode.

Marina Abramović in Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10, Amsterdam

Marina Abramović, 'Four Crosses: The Good (positive)', 2019 (detail).
©Marina ABRAMOVIĆ
Marina Abramović, 'Four Crosses: The Good (positive)', 2019 (detail).

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

 

The Porcelain Body | 14 februari 2024 t/m 16 juni 2024

Wanneer is een zoektocht naar schoonheid een bevrijdende vorm van zelfexpressie en wanneer slaat het om naar een vorm van onderdrukking? Dit vraagstuk staat centraal in de eerste solotentoonstelling van Japans-Nederlandse modeontwerper en kunstenaar Lisa Konno in museum JAN. In haar tentoonstelling, bestaande uit een serie objecten en een video-installatie, treden culturele identiteit en ambacht op de voorgrond. Konno behandelt zowel Nederlandse als Japanse schoonheidsidealen, en gaat aan de haal met clichés.

The Porcelain Body in museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen

The Porcelain Body in museum JAN
©Lisa Konno

Barbie 65 Years, Always A Doll Moment | 27 januari 2024 t/m 8 september 2024

Barbie-lovers opgelet: Ooit al eens 1200 Barbiepoppen bij elkaar willen zien? Ter gelegenheid van de vijfenzestigste verjaardag van deze veelzijdige vrouw organiseert het Stedelijk Museum Almelo de grootste Barbie-expositie in Nederland tot nu toe. De evolutie van de pop wordt in kaart gebracht door middel van haar kleding door de jaren heen, maar ook gerelateerde objecten zoals auto’s en huizen. De Barbiepoppen in deze expositie zijn afkomstig van ’s werelds grootste Barbie-verzamelaar Bettina Dorfmann.

Barbie 65 Years, Always A Doll Moment in Stedelijk Museum Almelo, Prinsenstraat 13, Almelo

HOTCHPOTCH – Duran Lantink & Pennywafelhuis | 22 april 2023 t/m 29 september 2024

Voor deze tentoonstelling in het Zeeuws Museum in Middelburg werkt internationaal bekend modeontwerper Duran Lantink samen met deelnemers van het Pennywafelhuis. Dit is een laagdrempelig sociaal-artistiek project in de Middelburgse wijk Dauwendaele en vormt de thuisbasis voor veelal nieuwe Zeeuwen. De samenwerking tussen Lantink en Pennywafelhuis veroorzaakte een interessant allegaartje (een hotchpotch). De traditionele Zeeuwse streekdracht raakte verweven met creatieven uit diverse culturen en tradities.

HOTCHPOTCH – Duran Lantink & Pennywafelhuis in het Zeeuws Museum, Abdij 3-4, Middelburg Voorkant Zeeuw Museum waar de tentoonstelling zal worden gehouden Pim Top / Zeeuws Museum

Tentoonstellingen buiten Nederland

Fragile Beauty: Photographs from the Sir Elton John and David Furnish Collection | 18 mei 2024 t/m 25 januari 2025

Het Victoria & Albert Museum presenteert in samenwerking met Gucci een buitengewone privécollectie van Sir Elton John en David Furnish, bestaande uit maar liefst driehonderd zeldzame afdrukken en meer dan honderdveertig foto’s die ze de afgelopen dertig jaar hebben verzameld. De afbeeldingen in kwestie omvatten de periode van 1950 tot nu en brengen een selectie van de grootste namen in de fotografie samen, onder wie Robert Mapplethorpe, Ai Weiwei en Cindy Sherman. De tentoonstelling, die dertig jaar verzamelen viert, is een eerbetoon aan John en Furnish’s passie voor fotografie en weerspiegelt hun persoonlijke smaak en unieke oog als verzamelaars.

Fragile Beauty: Photographs from the Sir Elton John and David Furnish Collection in het Victoria & Albert museum, Cromwell road, London

Sleeping Beauties: Reawakening Fashion | 10 mei t/m 2 september 2024

Vanaf mei is de nieuwste tentoonstelling van het Costume Institute te bewonderen in het Met Museum in New York. Het thema van dit jaar ‘Sleeping Beauties: Reawakening Fashion’, blaast nieuw leven in mode uit de afgelopen vier eeuwen die te kwetsbaar zijn om vandaag de dag nog te dragen. Ongeveer 250 items uit de permanente collectie van het Costume Institute worden hier tentoongesteld, waaronder stukken die niet of nauwelijks eerder zijn gezien. Met behulp van de nieuwste technologieën zoals AI en videoanimatie speelt de expositie in op het gevoel wat je ervaart om zulke fragiele stukken te dragen. Zo creëert het Costume Institute een diepere waardering voor de integriteit, schoonheid en artistieke creativiteit van de tentoongestelde stukken.

Sleeping Beauties: Reawakening Fashion in The Metropolitain Museum of Art, 1000 5th avenue, New York City

Jurk van Alexander McQueen, lente 2011.
©METROPOLITAN MUSEUM OF ART
Jurk van Alexander McQueen, lente 2011.

From The Heart To The Hands: Dolce & Gabbana | 7 april 2024 t/m 31 juli 2024

Voor het eerst komen de unieke creaties van Dolce & Gabbana samen in één expositie. De tentoonstelling is een liefdesbrief aan de Italiaanse cultuur als de blijvende inspiratie achter het modehuis. Hier worden de ideeën van ontwerpers Domenico Dolce en Stefano Gabbana van het hart tot de realisatie met de hand in kaart gebracht. Kunst, architectuur, kunstzinnige ambacht, topografie, muziek, dans, theater en natuurlijk la dolce vita vormen de inspiratie die je hier kunt bewonderen.

From The Heart To The Hands: Dolce & Gabbana in Palazzo Reale, P.za del Duomo, 12, 20122 Milaan, Italië

Beelden uit de tentoonstelling van 'From the Heart to the Hands: Dolce & Gabbana'
©Dolce & Gabbana

Viktor&Rolf Fashion Statements – Kunsthalle München | 23 februari 2024 t/m 6 oktober 2024

De Kunsthalle München presenteert de eerste grote tentoonstelling van het Nederlandse modeduo Viktor&Rolf in Duitsland. Al meer dan dertig jaar maken Viktor Horsting en Rolf Snoeren kunst in de wereld van haute couture. Ze worden geroemd om hun onconventionele benadering van design en hun creaties worden omarmd door artiesten als Madonna, Lady Gaga en Doja Cat. Daarnaast werden ze ook opgevoerd in verschillende balletten en in een opera, geregisseerd door Robert Wilson. De tentoonstelling toont honderd gedurfde creaties van het duo, samen met talloze video’s, schetsen en poppen gekleed in de iconische creaties van de ontwerpers en werken van bekende kunstenaars zoals Andreas Gursky en Cindy Sherman. De tentoonstelling laat nog even op zich wachten, maar is de moeite waard voor een plekje in je agenda van volgend jaar.

Viktor&Rolf Fashion Statements in Kunsthalle München, Theatinerstraße 8, 80333 München, Duitsland

Tentoonstelling Viktor en Rolf in Kunsthalle Munchen
©KUNSTHALLE MÜNCHEN, VIKTOR&ROLF FASHION STATEMENTS