vogues-cultuuragenda-de-mooiste-tentoonstellingen-en-exposities-in-nederland-224661

Tijd om te ontdekken wat de Nederlandse musea ons te bieden hebben. En dat is veel. Pak je agenda erbij, want deze exposities, tentoonstellingen en culturele festivals in Nederland mag je niet missen.

Deze tentoonstellingen in Nederland willen we zien

FASHION by Paul Kooiker | 9 december 2022 t/m 12 februari 2023

Paul Kooiker is op dit moment een veelgevraagd fotograaf voor toonaangevende modetijdschriften en campagnes van bekende modehuizen. De fotograaf staat vooral bekend om zijn stijl: moeiteloos treedt hij buiten de kaders van heersende schoonheidsidealen. Kooiker creëert een schoonheid die niet aan de oppervlakte ligt, maar die – op haast Freudiaanse wijze – ingaat op duistere verlangens, fetisjisme en dromen uit het onderbewuste. Voor zijn nieuwe tentoonstelling in fotografiemuseum Foam in Amsterdam vervaardigde Kooiker alle beelden met een iPhone; in een tijd waarin iedereen met een smartphone fotografeert, zet de fotograaf juist dit middel in om een parallelle wereld te creëren.

FASHION by Paul Kooiker in Foam, keizersgracht 609, Amsterdam

FASHION by Paul Kooiker is nu te zien in Foam
©Paul Kooiker
1/7
Native Share

Haute Photographie Rotterdam 2023 | 8 februari 2023 t/m 12 februari 2023

De achtste editie van de internationale fotografiebeurs Haute Photographie vindt van 8 tot en met 12 februari plaats in het Keilepand in Rotterdam. Het vijfdaagse evenement is dé ontmoetingsplek voor liefhebbers van fotografie. Zo kun je het werk van vijftig internationale fotografen bekijken, van nieuw werk van Neeltje de Vries tot werk van Gouden Kalf-winnaar Kevin Osepa. Fotograaf en kunstenaar YANi staat met een speciale belevingskamer op de beurs: in de met fotografie ingerichte ruimte beweegt het geluid al lopend met je mee.

Haute Photographie Rotterdam 2023 in het Keilepand, Keilestraat 9f, Rotterdam

Werk van Neeltje de Vries tijdens Haute Photographie Rotterdam 2023
©Neeltje de Vries
2/7
Native Share

MIRROR MIRROR – Mode & de psyche | 8 oktober 2022 t/m 26 februari 2023

Hoewel we in dit lijstje eigenlijk enkel focussen op tentoonstellingen in Nederland, maken we voor één keer een uitzondering voor het MoMu in Antwerpen – voor de Nederlanders in het zuiden van ons land is Antwerpen bovendien dichterbij dan Groningen. Daarnaast is de huidige tentoonstelling MIRROR MIRROR – Mode & de psyche zeker een bezoekje waard; de expositie schijnt een interessant licht op de tijdsgeest in relatie tot mode. In de tentoonstelling staat de connectie tussen mode, psychologie, zelfbeeld en identiteit centraal. Hoe dagen hedendaagse ontwerpers schoonheidsidealen uit? En kan kleding ons mentaal kracht geven? Vind je zulke vragen interessant? Op naar het MoMu, dan. (P.S. we hebben ook nog enkele tips voor héle fijne winkels in de Belgische stad.)

MIRROR MIRROR – Mode & de psyche in MoMu Antwerpen, Nationalestraat 28, Antwerpen

Tentoonstelling MIRROR MIRROR - mode & de psyche in het MoMu Antwerpen
©MoMu Antwerpen
3/7
Native Share

Balenciaga – Meesterlijk Zwart | 24 september 2022 t/m 5 maart 2023

“Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen”, zei Christian Dior eens. En hij had geen ongelijk. Cristóbal Balenciaga wordt tot op heden beschouwd als le maître onder de couturiers. De Spaanse modeontwerper gaat de geschiedenisboeken in als een strenge modeontwerper die zijn werk als zijn religie beschouwt. Zijn sculpturale en complexe vormen komen het beste uit in een van zijn favoriete tinten: zwart. Balenciaga – Meesterlijk Zwart is een eerbetoon aan zijn oeuvre in zwart. Het is voor het eerst dat zo’n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland wordt getoond.

Balenciaga – Meesterlijk Zwart in Kunstmuseum Den Haag, Stadshouderslaan 41, Den Haag

Balenciaga - Meesterlijk Zwart
©Vogue, september 1967, Condé Nast
4/7
Native Share

Judith Joy Ross – portretten van Amerika | 26 november 2022 t/m 26 maart 2023

Fotomuseum Den Haag wijdt dit najaar een tentoonstelling aan één van de grootste portretfotografen van Amerika: Judith Joy Ross. Je kent haar misschien van haar reeks indringende portretten die ze maakte in 1983 en 1984, van rouwende bezoekers bij het Vietnam Veterans Memorial in Washington D.C., die momenteel in het Museum of Modern Art in New York prijken. Ross focust met haar fotografie op de arbeidersklasse. Ze werkt niet in een studio, maar fotografeert mensen op straat, in parken en andere openbare ruimtes. Zodra Ross haar camera op iemand richt, verdwijnt alles wat met maatschappelijke status te maken heeft. De expositie toont een selectie van meer dan 150 vintage prints uit haar archief uit de afgelopen vijftig jaar.

Judith Joy Ross – portretten van Amerika in Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43, Den Haag

Judith Joy Ross in Fotomuseum Den Haag
©Judith Joy Ross
5/7
Native Share

De eeuw van Juliana | 15 oktober 2022 t/m 9 april 2023

We zitten gekluisterd aan de buis wanneer er een nieuw seizoen van The Crown verschijnt, maar ons eigen koningshuis kent ook een interessante geschiedenis met eigenzinnige staatshoofden. Je daarin onderdompelen doe je overigens niet vanaf de bank: van 15 oktober 2022 t/m 9 april 2023 bezoek je in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een tentoonstelling over koningin Juliana, die van 1948 tot 1980 op de Nederlandse troon zat. 75 jaar na haar inhuldiging blikt De Nieuwe Kerk terug op het veelbewogen leven van de koningin, die vooral geliefd was om haar eenvoud en menselijkheid. De tentoonstelling vertelt haar verhaal met behulp van honderden objecten, waaruit ook haar persoonlijk stijl spreekt: van haar iconische inhuldigingsjurk tot persoonlijk bezittingen, haar bekende avondjaponnen en typerende Juliana-brillen. Een kans voor royal-fans, want De Nieuwe Kerk pakt maar één keer in de tien jaar uit met een koninklijke tentoonstelling.

De eeuw van Juliana in De Nieuwe Kerk Amsterdam, op de Dam, Amsterdam

Vogue's Cultuuragenda, De Eeuw van Juliana
©Bettmann/Getty Images
6/7
Native Share
Koningin Juliana en Prins Bernhard op vakantie in Porto Ercole, Italië, 1968

Gianni Versace Retrospective | 2 december 2022 t/m 7 mei 2023

Wat maakte de ontwerpen van de Italiaanse modeontwerper Gianni Versace zo uitzonderlijk? Die vraag staat centraal in de tentoonstelling Gianni Versace Retrospective in het Groninger Museum. De exhibitie geeft een inkijkje in het extravagante leven van de Italiaanse pionier in de modewereld aan de hand van zijn tekeningen, ontwerpen, legendarische shows en interieurdesigns, waarin mode, pop en design samenkomen. Alle objecten in de tentoonstelling zijn originele stukken uit zijn glorietijd van 1989 tot 1997, en komen uit internationale particuliere verzamelingen.

Gianni Versace Retrospective in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen

©Gianni Versace x Groninger Museum
7/7
Native Share