pure-nostalgie-hoe-de-stijl-van-kate-middleton-een-knipoog-is-naar-prinses-diana-209944
©Getty Images

Er is nostalgie en er is koninklijke nostalgie. Voor leden van de monarchie is er niets dat de royal fever zo aanwakkert als flashbacks naar het verleden. Dat weet Kate Middleton maar al te goed. Haar stijlkeuzes worden vaak vergeleken met die van haar wijlen schoonmoeder, prinses Diana. Hoewel de hertogin haar nooit heeft ontmoet, brengt ze regelmatig een eerbetoon aan Lady Di.

Kate Middleton vs. prinses Diana

Het begon op het koninklijk huwelijk in april 2011. Toen Kate Middleton met prins William trouwde in Alexander McQueen, bracht ze een ode aan de vrouw die haar voorging. Net als Diana had Kate een kleine blauwe strik in haar op Grace Kelly geïnspireerde bruidsjurk laten naaien.

Kate’s elegante ontwerp van Sarah Burton zag er misschien ingetogen uit in vergelijking met Diana’s sprookjesachtige Emanuel-jurk, maar haar meterslange sleep had tevens een showstopping effect. Net als die van haar voorgangster bleef Kate’s elegante trouwlook tot het laatste moment geheim. Voordat ze op haar trouwdag uit de koets stapte, wisten koninklijke fans alleen hoe haar verlovingsring eruitzag. Een ring met een 12-karaats Ceylon saffier omringd door 14 ronde diamanten, die Diana na het aanzoek van prins Charles had uitgekozen en die William vervolgens aan Kate schonk.

Diana stelt prins William voor aan de wereld in 1982; Kate draagt Jenny Packham in 2013, terwijl ze haar nieuwe zoon, prins George, in haar armen draagt
©Getty Images
Diana stelt prins William voor aan de wereld in 1982; Kate draagt Jenny Packham in 2013, terwijl ze haar nieuwe zoon, prins George, in haar armen draagt.

 

 

 

 

 

 

 

 

New mom looks

Vanaf die sprookjesachtige dag in het voorjaar van 2011 zijn de parallellen tussen de twee duidelijk zichtbaar. Belangrijke momenten, zoals de geboorte van William en Kate’s kinderen, waren voer voor de pers, die elke krantenkop voorzag van een flinke dosis sentimentaliteit. In 2013 was Kate het evenbeeld van haar schoonmoeder. Ze stond voor het St Mary’s Hospital in een babyblauwe jurk met stippen van Jenny Packham en een pasgeboren prins George in haar armen. Vijf jaar later verwelkomde Kate prins Louis in een jurk met rode kraag, wederom een ontwerp van Packham. Ze deed denken aan Diana’s preppy look uit 1984 toen ze de pasgeboren prins Harry mee naar huis nam. Sindsdien valt de naam van Diana telkens als de hertogin polkadots en kragen draagt.

Prinses Diana zet de toon op het gebied van moderne avondkleding in 1991; Kate ziet er net zo geweldig uit in McQueen in 2019
©Getty Images
Prinses Diana zet de toon op het gebied van moderne avondkleding in 1991; Kate ziet er net zo geweldig uit in McQueen in 2019.

 

 

Op koninklijke tournee

Hetzelfde geldt voor haar royal tour-looks. Het lijkt misschien overdreven om elke outfit met polkadots van Kate Middleton te beschouwen als een knipoog naar prinses Diana. Toch heeft de hertogin voor haar overzeese looks ongetwijfeld Diana’s succesvolle tourgarderobe als blauwdruk gebruikt. Naast de intense publieke controle wordt niets aan het toeval overgelaten wanneer diplomatieke relaties op het spel staan. Neem bijvoorbeeld de diamanten jubileumtournee van de Cambridges door het Verre Oosten in 2012. Kate was te zien in een ivoorkleurige look met hoofddoek, vergelijkbaar met Diana’s verschijning tijdens haar reis naar Pakistan in 1996. Toen Kate in 2019 zelf een bezoek aan het land bracht, gaf ze Catherine Walker (een Diana-favoriet) de opdracht een salwar kameez te maken. Die was rechtstreeks geïnspireerd op de traditionele jurk die Diana droeg tijdens haar eerste solotournee door de regio in 1991.

Prinses Diana in Pakistan in 1996; Kate draagt een op Diana geïnspireerde look tijdens de diamanten jubileumtournee door het Verre Oosten in 2012
©Getty Images
Prinses Diana in Pakistan in 1996; Kate draagt een op Diana geïnspireerde look tijdens de diamanten jubileumtournee door het Verre Oosten in 2012.

 

Stijlvol in de schijnwerpers

De momenten op de rode loper – dé gelegenheid om een beetje af te wijken van het strikte koninklijke protocol – hebben meer opmerkelijke parallellen opgeleverd tussen de twee vrouwen. De engelachtige witte one-shoulder McQueen-jurk die Kate droeg naar de BAFTA’s in 2019 lijkt sprekend op een look van haar schoonmoeder in Rio de Janeiro in 1991. Aan de andere kant van het spectrum riep de zwarte strapless McQueen-jurk die Kate droeg tijdens The Sun Military Awards in 2011 herinneringen op aan de zwarte satijnen Emanuel-jurk die Diana droeg voor haar eerste publieke optreden met prins Charles (en die haar stijl voorgoed veranderde). Als de prinses van Wales nog in leven was geweest om te zien hoe Erdem en Emilia Wickstead – twee van de meest geliefde merken van de hertogin – een hoge vlucht namen in de modewereld, dan was ze vast ook erg gecharmeerd geweest van hun unieke romantische designs.

Diana, thuis gefotografeerd in 1985; Kate draagt Prada op de 70e verjaardagsportretten van prins Charles in 2018
©Getty Images
Diana, thuis gefotografeerd in 1985; Kate draagt Prada op de 70e verjaardagsportretten van prins Charles in 2018.

Karaktervol en klassiek

Gelijkenissen tussen de looks van Trooping the Colour en de Royal Ascot lijken onvermijdelijk door de traditionele kledingvoorschriften. Toch zijn de meest ontroerende odes aan Diana in Kate’s garderobe misschien wel de schijnbaar spontane. Haar favoriete rok van Emilia Wickstead wordt vaak vergeleken met de voorliefde van de overleden prinses voor ruiten, maar is ook gewoon een kenmerk van de karaktervolle, maar toch klassieke stijl die beide garderobes heeft bepaald. Van de fantasierijke tule jurken tot de onberispelijk getailleerde stukken, Kate is slechts het nieuwste boegbeeld van royal fashion.

Diana in een paars geruite rok, een jaar voor haar huwelijk met prins Charles; Kate in een feestelijke rok van Emilia Wickstead in 2018
©Getty Images
Diana in een paars geruite rok, een jaar voor haar huwelijk met prins Charles; Kate in een feestelijke rok van Emilia Wickstead in 2018.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.co.uk.