hoe-hebben-prins-william-en-kate-middleton-elkaar-echt-ontmoet-203449
©Getty Images

Twaalf jaar geleden trouwden prins William en Kate Middleton in Westminster Abbey, terwijl de hele wereld toekeek. De Alexander McQueen-jurk, de gotische kerk, de paardenkoetsen, de kus op het balkon van Buckingham Palace. Destijds voelde het als een fantastisch moment in een waar sprookje, maar sprookjes zijn natuurlijk niet echt. Zelfs niet als je het toekomstige koningspaar van Engeland bent. In werkelijkheid hebben William en Kate een lange reis achter de rug voordat ze man en vrouw werden, zoals nu te zien is in het zesde seizoen van The Crown.

Het begin

Afhankelijk van hoe je de wereld bekijkt, was het begin van de romance tussen prins William en Kate Middleton een kwestie van het lot óf van toeval. De twee ontmoetten elkaar namelijk tijdens hun studie aan de universiteit van St. Andrews in Schotland. Toen William op de campus aankwam, kwam daar het nodige circus bij kijken.

Ter illustratie: een groep fotografen klom over elkaar heen om foto’s te maken van hem en zijn vader tijdens een wandeling over het terrein. Daarna gaf de tiener een kort interview aan de pers, dat al snel werd opgepikt door kranten over de hele wereld. Ondertussen was Middleton al stilletjes verhuisd naar het studentenhuis van St. Salvator’s Hall. Het lijkt ondenkbaar, maar in die tijd had de wereld geen idee wie ze was.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het duurde niet lang voordat William haar opmerkte. Hij kwam haar vaak tegen in de gangen of op weg naar de les, want net als hij studeerde Kate kunstgeschiedenis. In de loop van dat semester ontstond er langzaam een vriendschap: ze ontbeten samen met vrienden in de eetzaal en kregen een band, omdat ze allebei zo van skiën hielden. Als William een lezing moest missen, deelde Kate haar aantekeningen. “Toen ik Kate voor het eerst ontmoette, wist ik dat ze iets heel bijzonders had,” herinnert William zich jaren later. “Ik wist dat er mogelijk iets was dat ik wilde onderzoeken.” Maar romantiek zat er voor de twee niet direct in.

Opbloeiende romance

Tijdens hun tweede semester begonnen de vonken echter over te vliegen. Kate, een verlegen girl-next-door type, werd het gesprek van de dag op de campus nadat ze in lingerie over de catwalk van een liefdadigheidsmodeshow liep. William, op de eerste rij, fluisterde naar verluidt tegen hun vriend Fergus Boyd: “Wow Fergus, Kate is hot!”

Het jaar daarna verhuisden William, Kate en twee andere vrienden naar een appartement buiten de campus. In het begin waren ze gewoon vrienden. William, een man die gewend was de aandacht te krijgen die hij wilde, probeerde indruk te maken op Kate, maar slaagde daar niet in. “Ik probeerde chique diners voor haar te koken,” zei hij, “maar dan liet ik weer iets aanbranden, iets overlopen of in de brand vliegen. Zij probeerde dan te helpen en nam de controle over de hele situatie over.”

In de maanden die volgden bloeide er een romance op tussen de twee. Uiteindelijk gaven ze het toe aan hun huisgenoten. “Ik denk dat ze eerst een beetje verbaasd waren,” vertelt William. “Daarna beseften ze pas hoe leuk het was.”

Van campus naar wereldtoneel

De groepssituatie gaf hen een tijdelijke dekking, maar universiteiten zijn klein en roddels verspreiden zich snel. Al snel wist iedereen op St. Andrews van hun relatie, en de geruchten bereikten ook de rest van de wereld. Verslaggevers doken op bij het huis van de Middleton-familie in Bucklebury, Engeland. “We zijn erg geamuseerd door het idee dat we de schoonfamilie van prins William worden, maar ik denk niet dat het gaat gebeuren,” vertelde Kate’s vader, Michael Middleton, destijds.

Een jaar later barstte de bom. In maart 2004 legden paparazzi de twee vast terwijl ze samen gingen skiën in de Zwitserse Alpen. The Sun verspreidde het nieuws op de voorpagina van 1 april: “Eindelijk… Wills krijgt een meisje,” luidde de kop. “Prins en Kate close in Klosters.” Kate Middleton verscheen in de schijnwerpers en is er nooit meer uit gegaan.

Mediastorm

In juni 2005 studeerden William en Kate af aan St. Andrews. Kate’s vader nam een foto van hen samen, in een innige omhelzing. De twee zien er jong, stralend en gelukkig uit, maar de universiteit was een soort bubbel voor het stel. De Britse pers had ingestemd met een ‘black-out’ zolang William op de universiteit zat, waardoor William en Kate (enigszins) privé konden daten. Nu was het tijd voor de echte wereld, waar hun bubbel uit elkaar zou spatten.

Kate’s niet-aristocratische achtergrond was voer voor de Britse roddelpers. Ze noemden haar familie ‘de Middletons uit de middenklasse’. Kate en haar zus Pippa werden ‘de blauweregen zusters’ genoemd (om hoe snel ze konden klimmen). Er werden ook vraagtekens gezet bij Kate’s werkethiek; in die tijd was ze inkoper voor modeketen Jigsaw. In 2006, toen ze Williams diploma-uitreiking aan de militaire academie Sandhurst bijwoonde, werd Kate’s moeder Carole op de vingers getikt omdat ze kauwgom kauwde.

Na regen komt zonneschijn

In 2007 liep de relatie op de klippen. William was bij de Household Cavalry in Windsor gaan werken en had weinig tijd om Kate te bezoeken. Ondertussen verschenen foto’s van hem feestend in de tabloids. In het voorjaar gingen ze officieel uit elkaar. “Op dat moment was ik er niet blij mee, maar eigenlijk heeft het me een sterker mens gemaakt”, zei Kate over de breuk.

Maar zoals dat gaat met koppels die al lang samen zijn, vonden ze hun weg terug naar elkaar. In oktober 2010 vroeg prins William Kate Middleton ten huwelijk met de ring van zijn moeder aan de voet van Mount Kenya. Drie weken later maakten ze het nieuws bekend aan de wereld. “Ik ben bereid om snel te leren en hard te werken,” zei Middleton tegen verslaggever Tom Bradby tijdens hun officiële verlovingsinterview. William was het daarmee eens: “Ze zal het heel goed doen.” De rest is geschiedenis.

Kate Middleton en prins William op het Cheltenham Horse Racing Festival op 13 maart 2007.
©Getty Images
Kate Middleton en prins William op het Cheltenham Horse Racing Festival op 13 maart 2007. Ze zouden snel uit elkaar gaan, maar niet voorgoed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prins William en Kate Middleton in Klosters, Zwitserland, tijdens hun skireisje in maart 2008
©Getty Images
Prins William en Kate Middleton in Klosters, Zwitserland, tijdens hun skireisje in maart 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prins William en Kate Middleton bevestigen hun verloving op 16 november 2010
©Getty Images
Prins William en Kate Middleton bevestigen hun verloving op 16 november 2010.

 

 

 

William en Kate bij de plechtigheid van de reddingsboot 'Hereford Endeavour' van Atlantic 85 op 24 februari 2011
©Getty Images
William en Kate bij de plechtigheid van de reddingsboot 'Hereford Endeavour' van Atlantic 85 op 24 februari 2011.

 

 

Prins William en Kate Middleton glimlachen tijdens hun bezoek aan de Universiteit van St Andrews op 25 februari 2011
©Getty Images
Prins William en Kate Middleton glimlachen tijdens hun bezoek aan de Universiteit van St Andrews op 25 februari 2011, enkele jaren nadat ze elkaar voor het eerst op de campus ontmoetten.

 

 

 

De kersverse hertog en hertogin van Cambridge verlaten Westminster Abbey op 29 april 2011 in Londen, Engeland
©Getty Images
De kersverse hertog en hertogin van Cambridge verlaten Westminster Abbey op 29 april 2011 in Londen, Engeland.

 

 

 

William en Kate kussen op het balkon van Buckingham Palace op hun trouwdag, 29 april 2011
©Getty Images
William en Kate kussen op het balkon van Buckingham Palace op hun trouwdag, 29 april 2011.

 

De hertog en hertogin van Cambridge verlaten Buckingham Palace in de Aston Martin DB6 Volante uit 1969 van prins Charles, versierd met vlaggen, linten en ballonnen
©Getty Images
De hertog en hertogin van Cambridge verlaten Buckingham Palace in de Aston Martin DB6 Volante uit 1969 van prins Charles, versierd met vlaggen, linten en ballonnen.

 

William en Kate lopen hand in hand van Buckingham Palace naar een helikopter om te vertrekken naar een geheime huwelijksreislocatie op 30 april, 2011
©Getty Images
William en Kate lopen hand in hand van Buckingham Palace naar een helikopter om te vertrekken naar hun geheime huwelijksreislocatie op 30 april, 2011.

 

William en Kate bij een stierrijdenevenement in Calgary, juli 2011
©Getty Images
William en Kate bij een stierrijdenevenement in Calgary, juli 2011.

 

De hertog en hertogin van Cambridge wonen op 9 juni 2011 een gala in Londen bij
©Getty Images
De hertog en hertogin van Cambridge wonen op 9 juni 2011 een gala in Londen bij.

 

William en Kate tijdens de Olympische Spelen 2012 in Londen, 2 augustus 2012
©Getty Images
William en Kate tijdens de Olympische Spelen 2012 in Londen, 2 augustus 2012.

 

De hertog en hertogin van Cambridge poseren met hun eerste kind prins George buiten het ziekenhuis op 23 juli 2013
©Getty Images
De hertog en hertogin van Cambridge poseren met hun eerste kind prins George buiten het ziekenhuis op 23 juli 2013.

 

William en Kate genieten van een korte skivakantie op 3 maart 2016 in de Franse Alpen
©Getty Images
William en Kate genieten van een korte skivakantie op 3 maart 2016 in de Franse Alpen.

 

William en Kate genieten van een ritje door Kaziranga National Park, 13 april 2016
©Getty Images
William en Kate genieten van een ritje door Kaziranga National Park, 13 april 2016.

 

William en Kate bootsen het beroemde Taj Mahal-portret van prinses Diana uit 1992 na op 16 april 2016
©Getty Images
William en Kate bootsen het beroemde Taj Mahal-portret van prinses Diana uit 1992 na op 16 april 2016.

 

William en Kate racen tegen elkaar tijdens een trainingsdag van de Londen Marathon, 5 februari 2017
©Getty Images
William en Kate racen tegen elkaar tijdens een trainingsdag van de Londen Marathon, 5 februari 2017.

 

Kate Middleton lacht liefkozend naar prins William tijdens hun royal tour door Duitsland in 2017
©Getty Images
Kate Middleton lacht liefkozend naar prins William tijdens hun royal tour door Duitsland in 2017.

 

Kate en William samen met hun kinderen bij de jaarlijkse Trooping the Colour in 2017
©Getty Images
Kate en William samen met hun kinderen bij de jaarlijkse Trooping the Colour in 2017.

 

De familie Cambridge bij de doop van prins Louis
©Getty Images
De familie Cambridge bij de doop van prins Louis.

 

Kate en William tijdens de Royal Ascot in 2019
©Getty Images
Kate en William tijdens de Royal Ascot in 2019.

 

Prins William en Kate Middleton bij Kensington Palace op een portret uitgebracht ter gelegenheid van hun 10-jarig huwelijk in 2021
©Chris Floyd/Kensington Royal
Prins William en Kate Middleton bij Kensington Palace op een portret uitgebracht ter gelegenheid van hun 10-jarig huwelijk in 2021.

 

De hertog en hertogin van Cambridge bij de première van 'No Time to Die' in Londen in 2021
©Alex Bramall/Kensington Royal
De hertog en hertogin van Cambridge bij de première van 'No Time to Die' in Londen in 2021.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.com.