het-eerste-deel-van-the-crown-seizoen-6-is-vanaf-vandaag-te-zien-271863
©Netflix

Het laatste deel van The Crown is na lange tijd eindelijk hier. Het zesde seizoen van de dramaserie speelt zich af aan het einde van de jaren negentig en in de zeroes, en omvat de tragische dood van prinses Diana. Het eerste deel – het zesde seizoen wordt opgesplitst in twee delen – is vanaf donderdag 16 november te bekijken op Netflix. Lees hier alles wat we weten over The Crown seizoen 6.

‘The Crown’ seizoen 6

Het laatste seizoen van The Crown speelt zich af in de laatste jaren van de nineties en de beginjaren van de zeroes. De gebeurtenissen van dat decennium waren oorspronkelijk gepland als één seizoen (seizoen vijf zou het laatste zijn), maar zijn nu verspreid over twee seizoenen om meer in detail te kunnen treden.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Fans vreesden eerder dat het vijfde seizoen het laatste zou zijn, maar de maker van de show, Peter Morgan, kondigde in 2020 aan dat er ook nog een zesde seizoen zou komen. “Toen we de verhaallijnen voor seizoen vijf bespraken, werd het al snel duidelijk dat we, om recht te doen aan de rijkdom en complexiteit van het verhaal, terug moesten naar het oorspronkelijke plan én zes seizoenen”, zei hij. “Voor alle duidelijkheid: seizoen zes brengt ons niet dichter bij het heden. Het stelt ons alleen in staat om dezelfde periode in meer detail te behandelen.”

Na het overlijden van koningin Elizabeth op 8 september 2022 werden de opnames van het zesde seizoen tijdelijk stilgezet. Sinds eind oktober vorig jaar zijn de opnames weer hervat en inmiddels afgerond.

Wie speelt prinses Diana in ‘The Crown’ seizoen 6?

Elizabeth Debicki nam in het vijfde seizoen van The Crown de rol van Diana over van Emma Corrin. “Prinses Diana’s geest, haar woorden en daden leven in de harten van zovelen. Het is echt een voorrecht en een eer om onderdeel uit te maken van deze meesterlijke serie, waaraan ik sinds aflevering één absoluut verslaafd ben”, zei de 33-jarige Australische actrice in een verklaring. In het zesde seizoen zal Debicki terugkeren als Diana. Ook Dominic West keert terug in het laatste seizoen als prins Charles.

Wie vertolken prins William en Kate Middleton?

Begin september bracht Deadline het nieuws dat, na een uitputtend castingproces, The Crown zijn prins William en Kate Middleton heeft gevonden. Twee acteurs zullen de eerstgenoemde spelen terwijl hij opgroeit van tiener tot een jonge universiteitsstudent. Rufus Kampa belichaamt William in zijn tienerjaren, als hij worstelt met de dood van zijn moeder Diana, en Ed McVey beeldt zijn jaren als jongvolwassene uit, toen hij de toekomstige hertogin van Cambridge het hof maakte nadat hij haar had ontmoet op St. Andrews in 2001. Nieuwkomer Meg Bellamy zal de rol van Kate Middleton spelen. De serie is het debuut van alle drie de acteurs op het grote scherm.

Op 17 maart doken de eerste beelden van de set op, waarop zowel McVey als Bellamy in actie te zien zijn – deze vind je onderaan dit artikel. Ook zijn er officiële beelden van de cast vrijgegeven door Netflix. Naast de natuurlijke gelijkenis van de acteurs met hun levensechte tegenhangers, helpt de vroege jaren 2000-styling – vooral in de looks van Kate – de visie tot leven te brengen. De nieuwe beelden tonen een leergierige Kate in een klaslokaal met prins William op de achtergrond, het duo hand in hand en prins William in wat lijkt op een ruimte in een paleis.

The Crown seizoen 6
©Netflix

Hoe ziet de rest van de cast eruit?

Imelda Staunton – vooral bekend van haar rol als Dolores Umbridge in de Harry Potter-films en haar Oscar-genomineerde rol in Vera Drake – volgde Olivia Colman op als koningin Elizabeth voor het vijfde én zesde seizoen. “Ik heb vanaf het begin met veel plezier naar The Crown gekeken”, zei Staunton destijds in een verklaring. “Als acteur is het een genot om te zien hoe zowel Claire Foy als Olivia Colman iets speciaals en unieks aan de scripts van Peter Morgan toevoegen. Ik ben oprecht vereerd dat ik deel mag uitmaken van zo’n uitzonderlijk creatief team en dat ik The Crown naar zijn einde mag brengen.”

Acteur Luther Ford vertolkt in het zesde seizoen de rol van prins Harry. Verder zien we wederom Lesley Manville als prinses Margaret en Jonathan Pryce als prins Philip, evenals Olivia Williams als Camilla Parker Bowles, Khalid Abdalla als Dodi Fayed, Salim Daw als Mohamed Al-Fayed en Bertie Carvel en Lydia Leonard als Tony en Cherie Blair.

Welke periode covert het zesde seizoen?

Het vijfde seizoen van The Crown eindigde in 1997, toen prinses Diana werd uitgenodigd om met Mohamed Al-Fayed in Saint-Tropez op vakantie te gaan (ze zou later dat jaar, in augustus, omkomen). Seizoen zes zou verder gaan waar het ophield, en zich uitstrekken tot minstens 2001 (toen William en Kate elkaar ontmoetten), zo niet later. Hoewel er veel werd gespeculeerd over de verschijning van prins Harry en Meghan Markle, wordt het liefdesverhaal van de twee niet verteld. De verhaallijn van de serie eindigt namelijk begin 21e eeuw.

Komt de dood van prinses Diana aan bod?

Ja. Vorig jaar oktober meldde Deadline dat de cast en de crew van The Crown zich klaarmaken om scènes te filmen die de aanloop tonen naar de dood van prinses Diana, samen met haar vriend Dodi Fayed, in een auto-ongeluk in Parijs op 31 augustus 1997. Morgan maakte duidelijk dat het ongeluk zelf niet in beeld komt. In plaats daarvan zullen we waarschijnlijk “de auto zien die na middernacht The Ritz verlaat met paparazzi in de achtervolging, de nasleep met de Britse ambassadeur in Frankrijk die in actie komt met het ministerie van Buitenlandse Zaken en dan de daaropvolgende constitutionele nasleep”, aldus een bron over de productie. “We hebben gevreesd voor dit punt. Terwijl we rustig doorgaan, is het eerlijk om te erkennen dat er een zekere angst is – een merkbaar gevoel van op scherp staan. Ik bedoel, er heerst veel gevoeligheid rondom de gebeurtenis.”

Ook in beeld gebracht? Prins Charles die in Parijs landt om Diana’s lichaam naar Londen te brengen, en Mohamed Al-Fayed die geconfronteerd wordt met racisme van de Franse autoriteiten bij het in ontvangst nemen van de kist van zijn zoon.

Ook doken er meer foto’s op van de set, met Debicki in een badpak met dierenprint. Bijna een exacte replica van het badpak dat prinses Diana aantrok tijdens haar vakantie met Dodi Fayed in de Middellandse Zee, enkele weken voor haar dood. Het suggereert dat Diana’s wervelende laatste zomer ook in seizoen zes centraal zal staan.

Is er al een trailer van het toekomstige seizoen?

Op 9 oktober deelde Netflix eerst een teaser waarin verschillende versies van de koningin, gespeeld door Claire Foy, Olivia Colman en Imelda Staunton, door Buckingham Palace lopen. De video onthult ook dat het laatste seizoen in twee delen wordt uitgebracht, bijna een maand na elkaar. Bekijk de teaser hieronder.

Vervolgens onthulde Netflix op 26 oktober de officiële trailer. Hierin zien we dat het eerste deel van seizoen 6 van The Crown in het teken staat van de laatste weken van het leven van Prinses Diana. Bekijk de trailer hieronder.

Wat is de releasedatum van ‘The Crown’ seizoen 6?

Netflix maakte met de komst van de trailer ook de releasedatum van het zesde en laatste seizoen bekend. Het seizoen bestaat uit twee delen. Het eerste deel van The Crown seizoen 6 is vanaf vandaag, 16 november, te zien, en het tweede deel verschijnt op 14 december. Bekijk hieronder de eerste beelden van het slotseizoen van de populaire dramaserie.

The Crown seizoen 6
©Netflix
The Crown seizoen 6
©Netflix
The Crown seizoen 6
©Netflix
Prins William uit The Crown seizoen 6
©Netflix
The Crown seizoen 6
©Getty Images
The Crown seizoen 6
©Getty Images
Kate Middleton uit The Crown seizoen 6
©Netflix

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.