koningin-elizabeth-is-overleden-op-96-jarige-leeftijd-222476
©ANP

Hare Majesteit Koningin Elizabeth II is overleden op 96-jarige leeftijd na een vervuld leven volledig toegewijd aan de kroon. Het trieste nieuws is op donderdagavond 8 september bevestigd door Buckingham Palace. Gemeld wordt dat de koningin vredig is gestorven op Balmoral Castle in de Schotse Hooglanden.

Koningin Elizabeth II overleden

Eerder werd bekend dat de gezondheid van koningin Elizabeth verslechterde. Dat liet het Britse koninklijk huis donderdagochtend weten in een persbericht. Sindsdien werd de vorstin onder medisch toezicht gehouden, terwijl ze verbleef op het Schotse kasteel Balmoral. Ook werd de familie ingelicht, wat zou duiden op een zeer ernstige situatie. Op dezelfde avond bracht Buckingham Palace naar buiten dat de koningin in de middag is overleden.

Het overlijden van de koningin markeert het einde van een 70-jarige regeerperiode. Daarmee is ze de langstzittende monarch van het Verenigd Koninkrijk aller tijden. Elizabeth hield vast aan de belofte die ze 75 jaar geleden in haar 21ste verjaardagstoespraak deed: “Ik verklaar ten overstaan van u allen dat mijn hele leven, lang of kort, gewijd zal zijn aan uw dienst en aan de dienst van onze grote koninklijke familie waartoe wij allen behoren.” Eerder dit jaar werd het platinum jubileum van de koningin nog groots gevierd in het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest.

De eerstgeboren zoon van koningin Elizabeth, prins Charles, zal binnenkort een ontmoeting hebben met de Raad voor de Toetreding in St. James’s Palace om zijn moeder op te volgen en formeel tot koning te worden uitgeroepen. Daarna maakt hij een rondreis door het Verenigd Koninkrijk, waarbij hij condoleancebetuigingen ontvangt in Schotland, Noord-Ierland en Wales. Na een periode van nationale rouw worden verdere details over zijn kroning in Westminster Abbey in de komende weken bekendgemaakt.

Het leven van koningin Elizabeth II

Koningin Elizabeth II werd geboren op 21 april 1926 als het eerste kind van prins Albert, later koning George VI, en diens vrouw Elizabeth Bowes-Lyon. Haar vader was de tweede zoon van koning George V en koningin Mary. Daarmee was Elizabeth bij haar geboorte de derde in rij voor troonopvolging, na haar oom Edward VIII – toen nog de prins van Wales – en haar vader. Hoewel het er in eerste instantie op leek dat Elizabeth nooit aanspraak zou maken op de troon, verliep de geschiedenis anders. Zo deed prins Edward afstand van de troon om te kunnen trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson. Het gevolg was dat Elizabeths vader koning werd, en zij automatisch troonopvolger.

De kroning van koningin Elizabeth in 1953.
©ANP
De kroning van koningin Elizabeth in 1953.

Prins Philip, haar grote liefde

Tijdens een bezoek aan Dartmouth College ontmoette Elizabeth de toekomstige liefde van haar leven, prins Philip Mountbatten. De twee werden verliefd en verloofden zich in 1947. In datzelfde jaar, op 20 november 1947, zeiden Elizabeth en Philip elkaar het jawoord in Westminster Abbey in Londen. Het huwelijk duurde 73 jaar, het langste huwelijk binnen het Britse koningshuis, tot de dood van de prins in april 2021. In totaal kregen Elizabeth en Philip vier kinderen (Charles, Anne, Andrew en Edward), acht kleinkinderen en nog eens twaalf achterkleinkinderen.

Volgens ingewijden hadden Elizabeth en Philip een goed huwelijk – al zou de prins naar verluidt overspel hebben gepleegd. Voor Elizabeth was Philip the one and only. “Elizabeth zou nooit naar een andere man hebben omgekeken”, aldus journaliste Sally Bedell Smith in haar meest recente biografie over de koningin. “Ze merkte gelijk dat hij intelligent was, maar ook pittig: daarom past hij goed bij haar. Volgens hun secretaris is Philip de enige die Elizabeth als een gewoon mens kan behandelen en die weleens tegen haar durft te zeggen dat ze haar mond even moet houden.”

Koningin Elizabeth, prins Philip en hun kinderen in 1979.
©ANP
Koningin Elizabeth, prins Philip en hun kinderen in 1979.

Een leven op de troon

Omdat de gezondheid van haar vader verzwakte, nam Elizabeth al geregeld publieke taken van hem over. Tijdens een vakantie van Elizabeth en Philip in Kenia begin 1952 kregen de twee het nieuws dat koning George VI was overleden. Meer dan een jaar later vond haar kroning plaats – op 2 juni 1953 om precies te zijn. Tijdens de regeerperiode van Elizabeth ging het Verenigd Koninkrijk door een groot aantal staatsrechtelijke, politieke en economische veranderingen. Om een beeld te schetsen: de Queen maakte zowel de toetreding tot de toen nog Europese Economische Gemeenschap als de uittreding uit de Europese Unie – de fameuze Brexit – mee.

Koningin Elizabeth groeide in al die jaren uit tot een icoon wereldwijd. Ze was een vast gegeven, een geliefd figuur. “Hare Majesteit is een rots van stabiliteit in een wereld van voortdurende verandering”, zei voormalig premier David Cameron passend in 2015. Haar dood betekent een groot gemis en zal gevoeld worden – niet alleen door de Britten, maar door de hele wereldbevolking.

Prins Philip en koningin Elizabeth in 2007.
©ANP
Prins Philip en koningin Elizabeth in 2007.