5-van-de-meest-betekenisvolle-juwelen-die-prins-philip-aan-zijn-vrouw-the-queen-gaf-210517

Voor een vrouw met misschien wel de grootste persoonlijke collectie juwelen op aarde, zijn er geen zo dierbaar als de sieraden ontworpen en geschonken door haar man prins Philip. De historische collectie van Her Majesty bestaat onder meer uit tientallen tiara’s, honderden broches en bijna elk soort edelsteen. Na het verlies van haar man werden de aandenkens die hij haar schonk – en de herinneringen die ze met zich meedragen – waardevoller dan ooit.

De juwelen van prins Philip

In de loop van hun 73-jarige huwelijk maakt Philip verschillende juwelen voor de koningin. De unieke ontwerpen zijn vaak persoonlijke verwijzingen naar hun relatie. Een van de gelukkigste periodes uit hun leven samen is het tijdelijke verblijf in Malta van 1949 tot 1951. De hertog is dan in dienst van de Koninklijke Marine en Elizabeth’s vader George VI is nog koning. Philip neemt bijvoorbeeld het marine embleem op in een van de stukken die hij voor zijn vrouw  maakt.

Een voorliefde voor design

Net als prins Philip had ook Prins Albert, Philip’s betovergrootvader, een liefde voor het ontwerpen van sieraden. Toen hij getrouwd was met koningin Victoria ontwierp hij een aantal stukken voor haar. Ook had hij talent voor kunst en design. Veel van zijn creaties maken nog steeds deel uit van de koninklijke collectie en staan symbool voor het voortleven van hun liefde.

Bij de kroning van Koningin Elizabeth II in 1953 legt Philip de eed af dat hij haar ‘liege man of life and limb‘ zal zijn. Naar aanleiding van hun gouden huwelijksjubileum in 1997 zegt Elizabeth dat Philip, “simpelweg mijn kracht en steun is geweest al die jaren. Ik, zijn familie en vele anderen zijn hem meer verschuldigd dan hij ooit zal beweren of dan wij ooit zullen weten.”

Ter ere van hun historische liefdesverhaal kijken we naar vijf van de kostbare geschenken die de hertog van Edinburgh tijdens hun huwelijk aan de koningin geeft.

 

Koningin Elizabeth
©Getty Images
1/5
Native Share

Diamanten broche 

Hoewel ze elkaar tijdens familiegelegenheden in de jaren dertig al kort hebben ontmoet, vindt de eerste echte kennismaking tussen prins Philip en prinses Elizabeth plaats in de zomer van 1939. Elizabeth, toen 13 jaar, bezoekt met haar ouders de Britannia Royal Naval College, waar de 18-jarige Philip cadet is. In die tijd ziet Philip haar alleen als een jong meisje, maar voor Elizabeth is het liefde op het eerste gezicht.

Elizabeth’s nanny, Marion Crawford, schrijft destijds dat Elizabeth “haar ogen niet van hem afhield”. Ook haar nicht Margaret Rhodes schrijft over de toekomstig koningin dat ze “echt verliefd was vanaf het begin”. De romance bloeit uiteindelijk op tijdens de oorlog, wanneer Philip verlof heeft in Londen.

Een van zijn eerste geschenken aan haar is deze diamanten broche in de vorm van zijn marine-insigne, gemaakt door Garrard. Philip blijft bij de marine tot Elizabeth koningin wordt. In hun eerste jaren samen draagt zij daarbij trots haar cadeau.

 

Koningin Elizabeth en Prins Philip
©Getty Images
2/5
Native Share

Verlovingsring

De relatie tussen Elizabeth en Philip wordt pas echt serieus na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ze worden regelmatig dansend in Londense nachtclubs gespot en het schijnt dat een van hun favoriete nummers ‘People Will Say We’re in Love’ is, uit de musical Oklahoma.

In de zomer van 1946 vraagt Philip koning George VI om de hand van zijn dochter. De koning geeft zijn toestemming, maar vraagt hen een jaar te wachten met de aankondiging van de verloving tot Elizabeth 21 is. Voor het ontwerpen van de verlovingsring gaat Philip naar de Londense juwelier Philip Antrobus. De ring heeft een 3 karaat diamant, gezet in platina en omringd door een kleinere set diamanten. De koningin draagt de ring voor het eerst op 10 juli 1947, de dag dat de verloving officieel wordt gemaakt.

 

Koningin Elizabeth
©Getty Images
3/5
Native Share

Diamanten armband 

Als de huwelijksdag van het paar wordt vastgelegd, wordt Elizabeth overladen met cadeaus, maar er is één het meest dierbaar. Philip gebruikte overgebleven diamanten van zijn moeders tiara om dit juweel voor zijn nieuwe vrouw te ontwerpen.

Kort na de huwelijksdag schrijft prins Philip: “Lilibet is het enige in de wereld dat voor mij volkomen echt is en het is mijn streven om ons tweeën samen te laten smelten tot een nieuw verenigd bestaan.” Koningin Elizabeth draagt de armband vele malen tijdens haar regeerperiode. In de afgelopen jaren is hij ook een aantal keer geleend door Kate.

 

Koningin Elizabeth
©Getty Images
4/5
Native Share

Gouden armband

Als Elizabeth en Philip vijf jaar getrouwd zijn, is hun leven compleet veranderd. Inmiddels zijn ze ouders van Charles (geboren in 1948) en Anne (geboren in 1950). Koning George VI sterft in februari van dat jaar en Elizabeth is nu koningin. Om de koningin te ondersteunen gaat Philip uit dienst bij de Koninklijke Marine.

Het paar heeft moeite met het vinden van balans tussen hun rol als man en vrouw tegenover koningin en consort, waarover Philip later zegt: “Ik denk dat de belangrijkste les is dat tolerantie het enige essentiële ingrediënt is van elk gelukkig huwelijk… en u kunt van mij aannemen dat de koningin een overvloed aan tolerantie heeft.”

Ter gelegenheid van hun vijfjarige jubileum laat Philip door Boucheron deze gouden armband maken. Op de armband is Philips marine embleem te zien, gemaakt van diamanten en omringd door twee saffieren kruisen, die lijken op de Griekse vlag. Daarnaast is de armband voorzien van een robijnen kruis, met daaromheen twee rozen van York die de eerste titel als Prinses Elizabeth van York representeren. Al deze symbolen zijn met elkaar verbonden door gouden schakels in de vorm van E’s en P’s. Op deze foto draagt de koningin de armband tijdens een dienst in de St Paul’s kathedraal in 2008.

 

Koningin Elizabeth
©Getty Images
5/5
Native Share

Broche met robijnen en diamanten

In 1959 richt Philip de ‘Duke of Edinburgh’s Prize for Elegant Design’ op waarbij hij in de jury zit. De prijs is bedoeld voor het vieren van ontwerpen met kwaliteit en originaliteit. Andrew Grima is de enige die de prijs won. Grima’s sieraden zijn uniek, gedurfd en veranderen de manier waarop men naar sieraden kijkt in de jaren na de oorlog.

Prins Philip erkent Grima voor het verbeteren van de internationale reputatie van Britse juwelen. Philip koopt de Venus-broche van Grima als geschenk voor zijn vrouw. De gouden broche is gemaakt van robijnen en diamanten. De koningin draagt het stuk voor de portretten die worden gemaakt voor haar 70-jarige huwelijksjubileum. Op de foto draagt ze de broche tijdens een bezoek aan Gloucestershire in 2015.

 

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.