op-een-rij-alle-babynamen-van-britse-royals-en-hun-betekenis-203240
©Getty Images

Als het gaat om royal babynamen, verwacht dan geen trendy of ongebruikelijke varianten (populaire Britse namen als Noah en Liam zijn bijvoorbeeld uit den boze). De Windsors vinden één factor het belangrijkst: de geschiedenis van hun eigen stamboom.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat koninklijke babynamen altijd een betekenis hebben. Veel koninklijke baby’s zijn vernoemd naar vorsten uit het verleden. Zo is prins George de zevende royal die de naam draagt. De naam van zijn vader, prins William, gaat zelfs helemaal terug tot de 11e-eeuwse Willem de Veroveraar.

Royal babynamen en hun betekenis

Ook worden de namen van de (klein)kinderen van koningin Victoria regelmatig gerecycled, zoals Helena, Beatrice en Louise. Zelfs als de Windsors besluiten om met de traditie te breken, zijn hun royal babynamen nog steeds klassiek van aard. Harrison, de tweede naam van prins Harry en Meghan Markle’s zoon Archie, betekent bijvoorbeeld ‘zoon van Harry’. De naam van hun dochter Lilibet is een ode aan Harry’s grootmoeder, koningin Elizabeth.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hieronder een lijst van Britse royal babynamen en hun betekenis. Wie weet, misschien vind je wel inspiratie voor je eigen kroost.

Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi

Ouders: Prinses Beatrice van York en Edoardo Mapelli Mozzi

Geboortejaar: 2021

Oorsprong: Elizabeth is een verwijzing naar de Britse monarch en Beatrice’s grootmoeder. Daarnaast is Sienna een Italiaanse naam, een knipoog naar Edoardo’s afkomst.

Lilibet ‘Lili’ Diana

Ouders: Prins Harry en Meghan Markle, hertog en hertogin van Sussex

Geboortejaar: 2021

Oorsprong: Een woordvoerder van Harry en Meghan legt in een recente verklaring de diepere betekenis achter de naam van hun tweede kind uit. “Lili is vernoemd naar haar overgrootmoeder, Hare Majesteit de Koningin, wier familiebijnaam Lilibet is. Haar tweede naam, Diana, is gekozen ter ere van haar overleden grootmoeder, de prinses van Wales.”

August Philip Hawke

Ouders: Prinses Eugenie van York en Jack Brooksbank

Geboortejaar: 2021

Oorsprong: Eugenie legde de naam van haar zoontje duidelijk uit op haar Instagram stories. “Hij is vernoemd naar zijn voorvaderen,” schreef ze. August is de doopnaam van prins Albert, de echtgenoot van koningin Victoria. Philip is een knipoog naar de wijlen prins en echtgenoot van koningin Elizabeth. Tot slot is Hawke een familienaam van Jacks kant.

Archie Harrison

Ouders: Prins Harry en Meghan Markle, hertog en hertogin van Sussex

Geboortejaar: 2019

Oorsprong: Prins Harry en Meghan Markle hebben zich laten inspireren door ‘arche’, het oude Griekse woord voor ‘kracht’ en ‘wijsheid’. Harrison betekent ‘zoon van Harry’.

Louis Arthur Charles

Ouders: Prins William en Kate Middleton, hertog en hertogin van Cambridge

Geboortejaar: 2019

Oorsprong: Louis, uitgesproken met een stille ‘s’, is een eerbetoon aan de geliefde overgrootoom van prins William. Dit was Louis Mountbatten, die in 1979 door de IRA werd vermoord. Arthur is een van de namen van William, terwijl Charles een duidelijke verwijzing is naar Louis’ overgrootvader.

Charlotte Elizabeth Diana

Ouders: Prins William en Kate Middleton, hertog en hertogin van Cambridge

Geboortejaar: 2015

Oorsprong: Toen Kensington Palace de namen van het tweede kind van prins William en Kate Middleton bekendmaakte, zei een woordvoerder dat ze “voor zichzelf spraken”. Charlotte is een verwijzing naar koningin Charlotte, de vrouw van koning George III, maar ook een vrouwelijke versie van Charles. Elizabeth is natuurlijk een eerbetoon aan de huidige koningin. Tot slot is Diana een verwijzing naar de overleden moeder van William.

kate middleton tijdens de doop van prins george
©Getty Images
Kate Middleton met prins George in haar armen tijdens zijn doop.

George Alexander Louis

Ouders: Prins William en Kate Middleton, hertog en hertogin van Cambridge

Geboortejaar: 2013

Oorsprong: George is een koninklijke naam als geen ander. Zo zijn er in de geschiedenis van de Britse monarchie zes koningen George geweest. De laatste was koning George VI, de vader van koningin Elizabeth en een geliefde historische figuur. Hij zat op de troon tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd geprezen om zijn stoïcijnse en standvastige aanwezigheid. Alexander is geen naam van een historische Britse monarch, maar is de mannelijke versie van de tweede naam van George’s grootmoeder, Alexandra.

James Alexander Philip Theo

Ouders: Prins Edward en Sophie Rhys-Jones, graaf en gravin van Wessex

Geboortejaar: 2007

Oorsprong: Koning James I is een belangrijke figuur in de Britse geschiedenis, omdat hij in 1603 de eerste monarch was die zowel over Engeland als Schotland regeerde. Technisch gezien was hij dus de eerste koning van Groot-Brittannië. Sindsdien is het een veelgebruikte familienaam.

Louise Alice Elizabeth

Ouders: Prins Edward en Sophie Rhys-Jones, graaf en gravin van Wessex

Geboortejaar: 2003

Oorsprong: Louise is de naam van de vierde dochter van koningin Victoria. Alice is afkomstig van de tweede dochter van diezelfde Victoria. Elizabeth is weer een duidelijke knipoog naar haar iconische grootmoeder.

Maar hoe zit het met ‘Theo’? Dat is een lieve knipoog naar de grootvader van de gravin van Wessex, die dezelfde naam droeg.

sarah ferguson met dochter prinses eugenie
©Getty Images
Sarah Ferguson met haar eerste dochter, prinses Eugenie.

Eugenie Victoria Helena

Ouders: Prins Andrew en Sarah Ferguson, de hertog en hertogin van York

Geboortejaar: 1990

Oorsprong: Eugenie is afgeleid van het oude Griekse woord ‘eugenia’, dat ‘adel’ betekent. Hoewel de naam Eugenie bij de aankondiging als ongebruikelijk werd beschouwd, komt hij diep uit de archieven van de Britse geschiedenis. Zo is het ook de naam van de kleindochter van koningin Victoria. Helena was de vijfde dochter van Victoria.

Beatrice Elizabeth Mary

Ouders: Prins Andrew en Sarah Ferguson, de hertog en hertogin van York

Geboortejaar: 1988

Oorsprong: De hertog en hertogin van York keken opnieuw naar de prinselijke voorouders van koningin Victoria. Beatrice was de naam van haar vijfde dochter en jongste kind. Mary komt van Beatrice’s betovergrootmoeder, Mary van Teck, die getrouwd was met koning George V.

Henry Charles Albert David

Ouders: Prins Charles en prinses Diana, de prins en prinses van Wales

Geboortejaar: 1984

Oorsprong: Prins Harry’s naam is een zwaargewicht. Zo is het een eerbetoon aan Tudor-, Stuart- en Windsor-koningen door de geschiedenis heen. David, wat ‘geliefd’ betekent, wordt vaak gebruikt als tweede naam voor koninklijke mannen.

prins charles en prinses diana met baby william
©Getty Images
Prins Charles en prinses Diana tijdens de doop van hun zoon, prins William.

William Arthur Philip Louis

Ouders: Prins Charles en prinses Diana, de prins en prinses van Wales

Geboortejaar: 1982

Oorsprong: Naar verluidt wilde prins Charles zijn eerste zoon (én erfgenaam van de Britse troon) de voornaam Arthur geven. Diana zou die naam te stijfjes hebben gevonden, zodat het paar uiteindelijk voor William koos. Er zijn veel Williams geweest in de Britse koninklijke geschiedenis, waaronder de grote 11e-eeuwse heerser, Willem de Veroveraar.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.