25-zielige-films-die-gegarandeerd-zorgen-voor-een-goede-huilbui-263854
©New Line Cinema

Jezelf af en toe verliezen in een flinke huilbui is best lekker en een paar goede, zielige films kunnen je daarbij helpen. Wij zetten een aantal huilfilms voor je op een rij.

De beste huilfilms

Tranen zorgen ervoor dat twee belangrijke stoffen vrijkomen waardoor je je opgeluchter kunt voelen: oxytocine en endorfine. Het is dus wetenschappelijk bewezen dat een behoorlijke huilbui goed is voor de mens. Hieronder vind je een lijst met onze favoriete sad movies aller tijden: fijne tranentrekkers die gegarandeerd zorgen voor de nodige tranen.

Pieces of a Woman (2021)

Huilen lukt wel met deze film. Pieces of a Woman volgt een jonge getrouwde vrouw die worstelt met de dood van haar baby. Kirby’s hartverscheurende optreden voegt een nieuw perspectief toe aan de maatschappelijke gesprekken over miskramen en zwangerschapsverlies.

Little Women (2019)

Er is genoeg om te lachen in deze door Greta Gerwig geregisseerde verfilming van de klassieker van Louisa May Alcott – met name de kostuums. Zonder al te veel spoilers weg te geven – er is ook een hoop liefdesverdriet en pijn om mee te dealen. (Bijvoorbeeld Jo’s toespraak over eenzaamheid.)

Rent (2005)

Het script voor deze verfilming van de Broadway-show uit 1996 is hartverscheurend. Nummers als One Song Glory, Without You en I’ll Cover You zorgen zeker voor een paar tranen. Angel, we zullen altijd van je houden.

Manchester by the Sea (2016)

Deze Kenneth Lonergan-film is alles wat je nodig hebt voor een goede huilbui. De film gaat over een ​​depressieve man die voor zijn neefje zorgt nadat zijn broer is overleden. Het sombere landschap van de oostkust versterkt het gevoel van wanhoop in Manchester by the Sea.

Blackfish (2013)

Deze door Gabriela Cowperthwaite geregisseerde documentaire is niet de meest traditionele tranentrekker. Het verhaal gaat over Tilikum, een orka die drie mensen van het leven beroofde tijdens zijn tijd in gevangenschap in verschillende waterpretparken. De film is moeilijk om naar te kijken en laat je nog een keer nadenken over die reis naar SeaWorld.

A Walk to Remember (2002)

Is deze romcom extreem jaren 2000? Zeker. Cheesy? Absoluut. Toch ga je een beetje snikken als Jamie (Mandy Moore) en Landon (Shane West) ondanks alles en tegen de achtergrond van Jamies tragische ziekte verliefd worden.

Inside Out (2015)

Zo’n film waar je net zo van kunt genieten als kinderen en echt, daar hoef je je niet voor te schamen. Pixar is gewoon uitzonderlijk in het maken van tekenfilms die je recht in het hart raken. Inside Out is daarin geen uitzondering.

Ingrid Goes West (2017)

Oké, deze film wordt op social media niet echt gezien als tranentrekker. Je kunt ‘m als een Los Angeles influencercultuur bestempelen en beschouwen als een komedie. In de kern gaat de film van Matt Spicer echter over een verwoestende eenzaamheid. Een jonge vrouw creëert een valse identiteit rond een verliefdheid van een vriend. Zonder te veel weg te geven – het einde is behoorlijk pijnlijk om naar te kijken.

The Notebook (2004)

Als het over zielige films gaat kan The Notebook natuurlijk niet ontbreken. Dit door Ryan Gosling en Rachel McAdams geleide romantische drama volgt een koppel van jeugdige dronkenschap tot ouderdom. Emotioneel genoeg om je meteen te laten huilen als je de zin it’s not over hoort.

Bambi (1942)

Niemand laat ons meer huilen dan Walt Disney, het brein achter deze tekenfilm klassieker over een babyhertje dat op tragische wijze van zijn moeder wordt gescheiden. De scène met die jager heeft hele generaties getraumatiseerd.

The fault in our stars (2014)

Deze film over een tienerkankerpatiënt die verliefd wordt op een jongen in haar steungroep maakt je elke keer dat je ‘m ziet weer kapot. Damn you, John Green.

Titanic (1997)

Our hearts will go on. Net als onze liefde voor deze klassieker op de oceaanbodem waarin Kate Winslet en Leonardo DiCaprio carrièrebepalende rollen spelen. Een verhaal over geliefden die elkaar bij toeval treffen en – spoiler alert – een episch en tragisch einde tegemoet gaan.

Harry Potter en de halfbloed prins (2009)

Alle Harry Potter-films hebben wel iets zieligs, maar deze onderscheidt zich omdat het degene is waar ‘een bepaald geliefd personage’ sterft. Die scene is niet door te komen zonder te huilen.

My Girl (1991)

Lang voordat ze rollen speelde als Amy Brookheimer in sitcom Veep, was Anna Chlumsky een kind met appelwangen dat rondhing met haar nerdy best friend, Macaulay Culkin. Althans, voordat hij van deze aarde werd weggenomen tijdens een bizar ongeluk.

The Bridges of Madison County (1995)

Dit sombere romantische drama is echt een tranentrekker. Actrice Meryl Streep speelt een huisvrouw die een korte en tumultueuze affaire heeft met de reizende fotograaf Clint Eastwood.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Deze door Michel Gondry geregisseerde en door Charlie Kaufman geschreven huilfilm gaat over een van elkaar vervreemd stel dat ervoor kiest om elkaar uit hun herinneringen te wissen – maar tegen welke prijs?

The Color Purple (1985)

Dit coming-of-age-drama wordt gedragen door actrice Whoopi Goldberg. Ze speelt Celie, die het emotionele verhaal van haar leven als overlevende van misbruik laat zien.

Terms of Endearment (1983)

Wat is dat toch met films uit de jaren 80 en tranentrekkende plotwendingen? Dit James L. Brooks-komedie-drama over een jonge vrouw met kanker is bijna onmogelijk om door te komen zonder een traantje te laten.

Marriage Story (2019)

Kinderen van gescheiden ouders kunnen het moeilijk hebben bij deze Oscar-genomineerde film. Het verhaal gaat over een uit elkaar gaand stel dat vecht om de voogdij over hun jonge zoon.

Sophie’s Choice (1982)

Meryl Streep speelt een jonge Poolse vrouw die gedwongen wordt een moreel onmogelijke beslissing te nemen in Auschwitz. De rest van haar leven moet ze leven met de gevolgen.

Atonement (2007)

Die groene jurk-seksscène is misschien waar de film beroemd mee is geworden, maar deze film is ook hartverscheurend. Het verhaal volgt een gedoemde liefdesaffaire tussen een rijke jonge vrouw en de zoon van haar huishoudster, uit elkaar gehouden door omstandigheden waar ze geen controle over hebben.

What Maisie Knew (2012)

Deze moderne film, gebaseerd op de roman van Henry James uit 1897, legt vakkundig het stille liefdesverdriet vast van een verwaarloosd jong meisje. Haar ouders hebben het te druk met vechten om hun dochter op de eerste plaats te zetten.

Forrest Gump (1994)

Tom Hanks, is enorm traanopwekkend als de lieve held in deze film. Hij baant zich een weg door een escalerende reeks situaties om te ontdekken dat hij de liefde van zijn leven verliest.

Hotel Rwanda (2004)

Deze film over het Hutu-Tutsi-conflict in Rwanda in het midden van de jaren 90 zal je zeker laten huilen – als je je tenminste niet te druk maakt over Don Cheadle’s acteerprestaties.

Lilya 4-Ever (2002)

Pijnlijk om naar te kijken: een jonge vrouw in de voormalige Sovjet-Unie wordt verwaarloosd en daarna gedwongen tot overlevingsseks.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.