hoe-diana-prinses-van-wales-postuum-een-gen-z-influencer-werd-206147
©Stefan Rousseau, ANP

Prinses Diana domineert bijna 27 jaar na haar dood nog steeds het nieuws. Een korte samenvatting: Kristen Stewart kreeg een Oscar voor haar optreden in de biopic Spencer. Een foto uit het vijfde seizoen van The Crown waar actrice Elizabeth Debicki als twee druppels water op prinses Diana ging viral en seizoen 6 (waarin Debicki terugkeerde als Diana) omvat grotendeels het tragische ongeluk van Lady Di. De groeiende Prinses Diana fanbase bestaat vooral uit Generatie Z, en vind je op social media. Iets dat tijdens haar leven niet bestond.

Eloise Moran viert Lady Di

Een Instagramaccount gewijd aan prinses Diana’s gewaagde mode na de scheiding, @Ladydirevengelooks, heeft nu 119.000 volgers. Maker is schrijver Eloise Moran. Ze woont in LA, ontcijfert de stijl van de prinses en maakte zelfs een boek: The Lady Di Look Book: What Diana Was Trying to Tell Us Through Her Clothes. 

“Niemand postte Diana’s jaren negentig-looks. Toen ik onderzoek naar haar begon te doen, ontdekte ik een schat aan outfits”, vertelt Moran. “Veel van haar looks uit de jaren negentig deel maakten deel uit van een ware wraakgarderobe.” Moran raakt een snaar bij veel volgers, omdat ook zij verhalen achter de kleding van Diana zien. “Elk bijschrift is min of meer gericht op mijn eigen ex. Hoe belachelijk het ook klinkt, het hielp me door mijn eigen slechte tijden heen te komen”, zegt Moran. “Pas later realiseerde ik me dat het ook anderen helpt.”

Internetsensatie Kaden Luna

Kaden Luna, een 20-jarige TikTok-maker uit Texas, is een van de velen uit Gen-Z die Diana’s mode viert. Zijn account, @simplesmurf, is gewijd aan de popcultuur en esthetiek uit de jaren tachtig. Op TikTok plaatst hij regelmatig clips van zichzelf met Diana-achtige truien. Met een like aantal van 6,6 miljoen is hij een ware internetsensatie.

Luna was niet eens geboren toen prinses Diana’s dood een wereldwijd verdriet veroorzaakte. Vorig jaar ‘ontdekte’ hij haar toen hij een artikel las waarin haar uiterlijk werd vergeleken met beroemdheden als Harry Styles en Hailey Bieber. “Ik begon items te verzamelen die zij droeg”, legt hij uit. “En toen het vierde seizoen van The Crown –met Emma Corrin als Diana – afgelopen november uitkwam, werd mijn liefde voor haar nog groter.”

Diana’s looks blijven Luna fascineren. “Ze nam moderisico’s, vooral als royal, en ze heeft echt veel trends gezet die nog steeds aanwezig zijn – zoals het combineren van sweatshirts en bikershorts. Of een T-shirt, jeans en een blazer”, benadrukt hij. Luna gaat vooral voor Diana’s ‘jeukende gebreide truien’. “Ik vind het geweldig dat een paar van haar meest opvallende truien cadeaus waren van het publiek. Iedereen kon ze kopen.”

Lady Di lookalike Baga Chipz

Baga Chipz is een populaire queen van RuPaul’s Drag Race UK, en brengt ook graag hulde aan de prinses. Dit doet ze door looks te creëren die door Diana geïnspireerd zijn. Deze post ze op Instagram, waar ze grapt over het feit dat ze op straat wordt aangezien voor ‘de Volksprinses’. Heel ironisch, maar haar oprechte bewondering voor Diana is duidelijk. “Ze was een sterke vrouw, maar voor sommige mensen een bedreiging”, vertelt Chipz aan Vogue. “Ik voel me altijd krachtiger met een beetje Diana in mijn looks.”

Chipz gelooft dat mensen nog steeds met Diana bezig zijn, omdat haar oogverblindende glamour haar nooit afstandelijk heeft gemaakt. Goed punt, aangezien vandaag de dag veel influencers moeite hebben met die balans. “Ze was volgens mij een heel aardig persoon die veel goeds deed in de wereld door haar humanitaire werk. En ze zag er ook nog eens geweldig uit terwijl ze dat deed”, zegt Chipz.

“Het is echt moeilijk om er zo uit te zien en toch herkenbaar te zijn voor mensen. Vooral vrouwen hielden van haar omdat ze konden zien dat ze aardig was. Lady Di was in staat om op een oprechte manier contact te maken met verschillende soorten mensen.”

Waarom prinses Diana juist nú populair is

Moran, die slechts een ‘vage herinnering’ heeft van Diana omdat ze nog zo jong was, zegt dat nieuwe generaties betoverd zijn door Diana’s mystiek en uitstraling. “Net zoals mensen in de jaren tachtig en negentig waren”, zegt ze. Moran wijst erop dat de prinses voor ‘vreugde en magie’ zorgde tijdens de donkerste dagen van Margaret Thatchers’ beleid. “Diana is echt een postume influencer. Ze gaf iedereen een beetje hoop en een menselijk, multidimensionaal verhaal waar vooral vrouwen zich in konden vinden.”

Het is niet gek dat prinses Diana vooral Gen Z inspireert. Ze was immers pas 20 jaar oud toen ze trouwde en ‘onderdeel’ werd van de koninklijke familie. Haar leven is een sprookje dat vaak als een nachtmerrie aanvoelt. Jaden Luna, die even oud is als Diana toen ze trouwde, zegt dat ze staat voor ‘rebellie’ en ‘non-conformisme’. Weinig mensen zullen zich ooit zo verstikt voelen als de prinses van Wales. De manier waarop ze zich in een ongelooflijk moeilijke situatie toch staande hield, blijft voor altijd inspirerend.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.co.uk.