15-tijdloze-trouwfilms-voor-iedereen-die-gek-is-op-romantiek-280319
©ANP

Er zijn films waarin bruiloften voorkomen en er zijn heuse wedding movies: Hollywoodfilms die zich bijna uitsluitend richten op de aanloop naar het geven van het jawoord. Het is een verrassend sterk genre. Bruiloften worden dan ook vaak bestempeld als de belangrijkste dag van iemands leven, gemarkeerd door zowel liefde als een levensveranderende beslissing. Klinkt als een scenario dat perfect is voor plotontwikkeling, als je het mij vraagt. Hieronder vind je de beste trouwfilms ooit, van klassieke romcoms (als Julia Roberts of Hugh Grant erin speelt, moet je hem kijken) tot moody drama’s en indie-favorieten.

De beste trouwfilms

Four Weddings and a Funeral (1994)

Zoals de titel al doet vermoeden, speelt deze film zich af tijdens vier bruiloften en een begrafenis en de vele haperingen, hilariteiten en liefdesverdriet die daarbij voorkomen, vooral tussen Hugh Grants Charles en Andie MacDowells Carrie. Het is de eerste film die Grant maakte met regisseur Richard Curtis (later zouden Notting Hill en Bridget Jones’s Diary volgen), en de film die van hem een begrip maakte. Tot op de dag van vandaag wordt het beschouwd als een van de beste Britse films aller tijden.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

My Best Friend’s Wedding (1997)

Jules van Julia Roberts heeft een pact met haar beste vriend Michael (Dermot Mulroney) dat ze met elkaar zullen trouwen als ze op hun 28e allebei ongetrouwd zijn. Drie weken voor Jules’ 28e verjaardag krijgt ze een telefoontje dat hij verloofd is – en nog wel met een studente (gespeeld door Cameron Diaz). In een vlaag van woede vliegt Jules naar Chicago in een poging hun relatie te verbreken en het plot dat zich vanaf dat moment ontvouwt is een echte klassieker geworden.

The Wedding Singer (1998)

Vroeger was Robbie Hart de hipste bruiloftszanger die er was, totdat zijn eigen trouwdag uitdraaide op een grote teleurstelling. In een emotionele dip ontmoet hij Drew Barrymore’s Julia, die helaas verloofd is met de slechtst denkbare man. Zal de bruiloftszanger eindelijk de liefde vinden? De iconische match tussen Adam Sandler en Barrymore is genoeg om van deze film een must-watch te maken.

The Wedding Planner (2001)

Maak kennis met Mary Fiore (Jennifer Lopez), de weddingplanner die romantiek creëert voor iedereen behalve zichzelf. Maar op een noodlottige dag komt Mary’s hak vast te zitten in een rooster en wordt ze van haar voeten geveegd door een knappe kinderchirurg, Steve Edison (Matthew McConaughey). Het addertje onder het gras? Hij staat op het punt ja te zeggen tegen Fran, de bruidzilla voor wie Mary een sprookjeshuwelijk plant. 27 Dresses ontmoet The Parent Trap, met een vleugje My Best Friend’s Wedding.

My Big Fat Greek Wedding (2002)

De ouders van Toula Portokalos (Nia Vardalos) willen dat ze met een Griekse man trouwt, maar in plaats daarvan wordt ze verliefd op Ian Miller (John Corbett). My Big Fat Greek Wedding is een komisch portret van culturele verschillen en het samengaan van families. Het is een genot voor iedereen om naar te kijken, maar vooral voor koppels die uitgaan met iemand met een andere achtergrond of afkomst dan hun partner.

Wedding Crashers (2005)

Jeremy (Vince Vaughn) en John (Owen Wilson), twee wedding crashers (en professionele scheidingsbemiddelaars), hebben hun zinnen gezet op het huwelijk van de dochter van de minister van Financiën, Gloria (Isla Fisher). Ze weten niet dat ze uiteindelijk zullen vallen voor Gloria en haar bruidsmeisje Claire (Rachel McAdams).

27 Dresses (2008)

Jane van Katherine Heigl is al 27 keer bruidsmeisje geweest – een feit dat haar nooit stoort, totdat ze op een dag wordt gevraagd om op de bruiloft van haar zus te zijn met de man van wie ze stiekem houdt. Wie het allemaal bijhoudt? James Marsden als Kevin, een beroemde trouwjournalist – want geen enkele romcom is echt compleet zonder een nieuwsgierige journalist.

Mamma Mia! (2008)

Sophie (Amanda Seyfried) weet niet wie haar vader is, dus nodigt ze drie mannen uit die het zouden kunnen zijn op haar bruiloft op een idyllisch Grieks eiland om daar achter te komen. Er is geen Oscar voor ‘leukste film om naar te kijken’, maar als die er was geweest, zou Mamma Mia! waarschijnlijk de hoofdprijs hebben gekregen – het is tenslotte gebaseerd op een musical met liedjes van ABBA.

Bride Wars (2009)

Emma (Anne Hathaway) en Liv (Kate Hudson) zijn beste vriendinnen, totdat ze allebei per ongeluk hun bruiloft op 9 juni plannen op dezelfde trouwlocatie: het beroemde Plaza Hotel in New York. Wanneer ze allebei ook nog eens weigeren hun bruiloft te verzetten, ontstaat er sabotage (inclusief blauwe haarverf).

I Love You, Man (2009)

Een productie met Paul Rudd en/of Jason Segel belooft bijna altijd een eigenzinnige bromance, en dit liefdesverhaal heeft dat en meer. Makelaar Peter Klaven (Rudd) heeft zijn verloofde Zooey (Rashida Jones) net ten huwelijk gevraagd, maar kan zijn bruiloft onmogelijk voorbereiden zonder een getuige. Via een reeks bro dates sluit hij een vreemde, maar lieve vriendschap met investeerder Sydney Fife (Segel).

Melancholia (2011)

Melancholia is niet nog een romantische komedie – verre van dat. In plaats daarvan is het een donker apocalyptisch drama waarvan de hoofdpersoon Justine haar leven heroverweegt tijdens haar bruiloft op het moment dat een losgeslagen planeet op het punt staat met de aarde te botsen. Velen beschouwen de veelgeprezen film als een van de beste werken van regisseur Lars von Trier, evenals een van de beste prestaties van hoofdrolspeelster Kirsten Dunst.

Bridesmaids (2011)

Deze voor een Academy Award genomineerde komedie draait om Annie, een bakker met pech die wordt gevraagd als bruidsmeisje voor haar vriendin Lillian. Probleem? Een van Lillian’s andere vriendinnen, Helen, vindt dat zij ook gevraagd had moeten worden. Bridesmaids is zowel een hilarische uithaal naar de bruidscultuur als een aangrijpend portret van vriendschap en is het beste (en grappigste) werk van hoofdrolspeelster Kristen Wiig.

Bachelorette (2012)

Bachelorette is een heuse dramedy en volgt de dronken escapades van Regan (Kirsten Dunst), Gena (Lizzy Caplan) en Katie (Isla Fisher) in de aanloop naar de bruiloft van hun vriendin (Rebel Wilson). ‘Vrienden’ is hier misschien niet de juiste term: de relatie van het kwartet wordt bepaald door jaloezie, medelijden en gevoelens van zowel superioriteit als minderwaardigheid. Het resultaat? Een film die je zowel doet ineenkrimpen als lachen.

Crazy Rich Asians (2018)

Rachel Chu (Constance Wu) vergezelt haar vriend, Nick Young (Henry Golding), naar Singapore voor de bruiloft van zijn beste vriend. Daar ontdekt ze dat Nick uit een van de rijkste families van het land komt. Terwijl Rachel zich een weg baant door de hoge kringen van Singapore, moet ze ook bewijzen dat ze de afkeurende moeder van Nick, Eleanor (Michelle Yeoh), waard is.

Father of the Bride (2022)

De versie met Steve Martin en Diane Keaton in de hoofdrollen is natuurlijk een klassieker (om nog maar te zwijgen van het origineel uit 1950 met Spencer Tracy, Joan Bennett en Elizabeth Taylor), maar de remake uit 2022 is echt uniek. Billy Herrera (Andy García) is net als elke andere vader die worstelt met het idee om zijn dochter Sofia (Adria Arjona), een pas afgestudeerde rechtenstudent die verloofd is met een andere afgestudeerde, Adan (Diego Boneta), uit te huwelijken. Maar ondanks zijn bedenkingen over hun plannen om naar Mexico te verhuizen en voor een non-profit te gaan werken, is Billy vastbesloten om voor hen de beste Cubaans-Amerikaanse bruiloft te organiseren die hij maar kan bedenken – en om zijn uiteindelijke scheiding van Sofia’s moeder, Ingrid (Gloria Estefan), geheim te houden tot na de bruiloft.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.