love-stories-oprichter-marloes-hoedeman-droeg-khaite-tijdens-haar-magische-bruiloft-in-kenia-247957

Marloes Hoedeman was niet op zoek naar de liefde toen ze in 2012 Eric Bijlsma ontmoette. De Nederlandse styliste wilde op dat moment een overstap maken naar interieurdesign, nadat ze bijna tien jaar lang huizen had gestyled voor onder meer Vogue en ELLE Decoration. Helemaal klaar voor een stage in New York besloot ze op het allerlaatste moment in Amsterdam te blijven toen een vriend haar overhaalde een huis te ontwerpen voor de pas gescheiden Bijlsma, een detailhandelaar die een half uur buiten de stad een historisch herenhuis had gekocht.

“Lang verhaal kort: we werden verliefd”, vertelt Hoedeman. “Het was zó niet wat ik van plan was – een man met vier kinderen, die een internationaal leven leidt – maar het is het beste liefdesverhaal ooit! De persoon vinden die niet per se alle hokjes aankruist, maar wel de juiste is voor jou.”

De verloving van Marloes Hoedeman

Twee kinderen, James en Lola, volgden spoedig, maar trouwen was geen prioriteit. “Als je samen kinderen krijgt, is dat de geweldigste manier om te laten zien dat je een team bent”, zegt Hoedeman. “En voor de oudere kinderen was het al wennen aan een nieuw broertje en zusje die in dit gezin kwamen, evenals een stiefmoeder. Trouwen was voor mij niet aan de orde.” Ondertussen stak ze al haar energie in de lancering van Love Stories, haar lingeriemerk met een soft focus en romantische esthetiek dat vrijwel onmiddellijk succes had.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Bijlsma had echter andere ideeën. In september 2019 besloot het echtpaar een feest te geven voor tachtig vrienden en familieleden in de tuin van hun vakantiehuis op Sardinië. “Er was geen reden – het was gewoon omdat we vonden dat sinds iedereen baby’s had, we nooit meer echt feestten”, zegt Hoedeman. Na een drukke voorbereidingsdag ging het stel eten bij Giagoni, hun favoriete restaurant in het nabijgelegen San Pantaleo, een pittoresk oud stadje in het centrum van het Italiaanse eiland. Toen Bijlsma tijdens het eten een fluwelen ringdoosje over tafel schoof, was Hoedeman stomverbaasd. “Ik zweette, mijn mond was droog”, herinnert ze zich. “Het Italiaanse keukenpersoneel huilde allemaal! Ik had zoiets van: ‘Moet ik ook huilen?'” Bijlsma had de art deco-ring uit 1920 eerder dat jaar in New York gekocht.

Ceremonie in Amsterdam

Natuurlijk werd het feest de volgende dag een geïmproviseerd verlovingsfeest – en uiteindelijk hun laatste grote bijeenkomst voordat de pandemie begin 2020 toesloeg en de ontluikende trouwplannen in de ijskast werden gezet. Pas toen de familie in 2021 voor enkele maanden ontsnapte naar Lamu, een kleine vissershaven voor de kust van Kenia, overwogen ze die als trouwlocatie. “We wilden dat het een magische traktatie zou zijn voor al onze vrienden, om hen deze ongelooflijke plek te laten zien”, herinnert Hoedeman zich. Ze begonnen serieus te plannen en stelden de datum vast voor november 2022.

Ondertussen moest er een burgerlijke ceremonie worden georganiseerd. Ze kozen voor een rondvaartboot in hun woonplaats Amsterdam voor het officiële huwelijk in oktober 2022, met directe familie en verschillende getuigen die zich bij hen voegden voor kreeftenburgers en patat op de schuit. Daarna volgde een feest in restaurant Libertine, waar al hun vrienden kwamen om te proosten met champagne en een feestelijke croquembouche. Hoedeman droeg een op maat gemaakte jurk ontworpen door Rikke Hubert van Jerome Studio, een vintagehandelaar in Kopenhagen bij wie ze al jaren vintage lingerie koopt. Ze koos voor een Maison Michel-hoed in plaats van een sluier. “Omdat mijn achternaam Hoedeman is, dacht ik dat het een leuke touch zou zijn om de hoed af te nemen als ik zou trouwen”, lacht ze.

Op naar Kenia

Daarna ging iedereen aan boord van de ‘Bijlsma Airlines’-vlucht naar Lamu en een driedaags feest op blote voeten voor vrienden en familie in Peponi, een boetiekhotel in familiebezit dat sinds het eind van de jaren zestig een soort insiders-only hotspot is voor royals, modellen en eilandbewoners. Hoedeman besloot geen decoraties of eten uit Nairobi te importeren, maar in plaats daarvan marktschatten te verzamelen om de tafels te versieren en schelpen te lenen van de plaatselijke bevolking. “Ik wilde dat het een echt feest werd met wat Lamu te bieden heeft, met ongelooflijke curry’s, verse vis, vers fruit en geen verspilling”, zegt ze. “Het moest echt low-key en ontspannen zijn. Ik denk dat de magie ontstaat als je niet te veel voorbereid bent.”

Het hoogtepunt was een cruise bij zonsondergang met een vloot dhows (traditionele Arabische zeilboten). Hoedeman was in twintig minuten klaar. Ze trok een jurk van Khaite aan met pofmouwen en combineerde die met een schelpenketting en een bloemenslinger die een vriendin, styliste Jetteke van Lexmond, voor haar had gemaakt. Haar vader liep met haar naar het strand, en het gezelschap ging aan boord van de zeilboten net toen de plaatselijke schoolkinderen uit de klas kwamen en alle ezels begonnen te balken. “Het was een chaos, precies zoals ik het wilde”, zegt Hoedeman. Terwijl de gasten aan Old Pal-cocktails nipten, werd een traditioneel handgemaakt zeil ter ere van Bijlsma en Hoedeman uitgevouwen, waarbij een waterval van bloemblaadjes vrijkwam, voordat een vriend de informele ceremonie leidde. “Het klinkt afgezaagd”, zegt Hoedeman, “maar dit was mijn favoriete moment, omringd door al onze vrienden en familie, die zich zo bevoorrecht en gelukkig voelden.”

De bruiloft van Marloes Hoedeman in foto’s

Daarna terug naar de kust voor een diner bij kaarslicht in de tuin van het hotel met uitzicht op de oceaan. Het gezelschap at verse vis die eerder die dag door Bijlsma’s zoons was gevangen. Het enige dat niet volgens (het relaxte) plan verliep? Een nogal overijverig gerinkel van glazen dat ervoor zorgde dat Hoedema in haar vinger sneed en haar witte jurk bevlekte. “Het was als moord op de dansvloer, ik bloedde overal”, vertelt ze. “Gelukkig had ik een vintage zilveren paillettenjurk om me in om te kleden.” Ze dansten tot de zon opkwam. Oordeel van Hoedeman: “Ik zou bijna scheiden zodat ik het allemaal opnieuw kan doen.”

Bekijk hieronder de foto’s van de magische bruiloft in Kenia van Marloes Hoedeman en Eric Bijlsma.

Marloes Hoedeman op haar bruiloft
©Milan Gino
1/20
Native Share
Ik kocht mijn op maat gemaakte trouwjurk bij Jerome Studio, een vintagehandelaar in Kopenhagen waar ik al jaren ongelooflijk vintage Dior-ondergoed koop. De jurk is gemaakt van deadstock wolblend, ontworpen door Rikke Hubert voor Jerome Studio, en was een beetje doorschijnend, maar ik vond hem prachtig.
James en Lola, de kinderen van Marloes Hoedeman
©Milan Gino
2/20
Native Share
Mijn kinderen, James en Lola, zijn klaar om te feesten. Ze droegen allebei vintage outfits van Laura Dols, een vintage winkel in Amsterdam.
Marloes Hoedeman op haar bruiloft
©Milan Gino
3/20
Native Share
Mijn vader Hans en mijn dochter Lola liepen me van ons huis naar het huwelijksfeest. Ik besloot een Maison Michel-hoed te dragen in plaats van een sluier als een knipoog naar mijn naam, Hoedeman.
Eric Bijlsma op zijn bruiloft
©Milan Gino
4/20
Native Share
Eric wachtte me op bij 'The Love Boat', zoals we hem gedoopt hebben, waar we onze intieme huwelijksceremonie hielden met directe familie. Hij droeg een vintage Ralph Lauren-smoking.
Marloes Hoedeman op haar bruiloft
©Milan Gino
5/20
Native Share
De boot meerde aan voor ons huis en ik slaagde erin aan boord te stappen zonder in het water te vallen.
De custom borden op de bruiloft
©Milan Gino
6/20
Native Share
We hebben speciaal voor de bruiloft borden laten maken door de Nederlandse keramiste Anouk Kramer, met bloemen van de plaatselijke bloemist Pompon.
Marloes Hoedeman op haar bruiloft
©Milan Gino
7/20
Native Share
Bijna klaar om te kussen - en de kinderen vonden het zo gênant.
De croquembouche gemaakt door June's Cakes
©Milan Gino
8/20
Native Share
Na de ceremonie op de boot bereikten we een van onze favoriete restaurants, Libertine, waar we met nog wat vrienden een feestje vierden. We vierden het met champagne, dirty martini's en een croquembouche gemaakt door June's Cakes.
Een selectie van items voor de bruiloft
©Liselore Chevalier
9/20
Native Share
Een selectie van accessoires verzameld voor de viering, waaronder een Isabel Marant-zonnebril, een veren hoofdband van Alessandra Rich, een vintage schelpen ringdoos, een Simone Rocha-hoofdband met parels, mijn Maison Michel-hoed van mijn Amsterdamse bruiloft, een paar witte muiltjes en een schelpen ketting voor mij gemaakt door mijn vriendin Eveline de Pon.
Lokale schatten uit Lamu, Kenia
©Liselore Chevalier
10/20
Native Share
Lokale schatten die ik gevonden heb in kleine winkeltjes en op de markt sierden de tafels, want ik vond het geen goed idee om iets te importeren. Sommige inwoners van Lamu waren ook zo vriendelijk om ons hun schelpenverzameling voor het weekend uit te lenen en ik had wat servetten meegenomen uit Amsterdam.
Dochter Lola past haar outfit
©Liselore Chevalier
11/20
Native Share
Mijn dochter Lola past haar outfit en test mijn hakken (uiteindelijk was ik de hele dag blootsvoets).
Marloes Hoedeman op haar bruiloft
©Liselore Chevalier
12/20
Native Share
Een rustig moment om van het uitzicht te genieten.
Een bruidsslip van Love Stories
©Liselore Chevalier
13/20
Native Share
Ik heb deze Love Stories-slip ontworpen voor een capsulecollectie voor bruiden die eind maart uitkomt - dus het voelde goed om 'm zelf te testen.
Marloes Hoedeman op haar bruiloft
©Liselore Chevalier
14/20
Native Share
Het was een magisch moment om al mijn vrienden en familie verkleed te zien voordat we op traditionele dhows naar de ceremonie vertrokken. Ik droeg een katoenen Khaite-jurk die ik online had gevonden.
De huwelijkceremonie op dhows
©Liselore Chevalier
15/20
Native Share
We houden allebei van het water, boten en zeilen, dus voor ons was dit de perfecte plek om 'ja' te zeggen in het bijzijn van onze vrienden die niet aanwezig waren geweest bij onze officiële bruiloft in Amsterdam. Om 16.00 uur vertrokken we met een vloot dhows, en dit was het moment waarop de kapiteins de zeilen openden en al die bloemblaadjes eruit kwamen vallen.
Marloes Hoedeman op haar bruiloft
©Liselore Chevalier
16/20
Native Share
We bestelden een zeil dat ter plaatse met de hand werd gemaakt en namen het mee naar huis als aandenken.
Marloes Hoedeman op haar bruiloft
©Liselore Chevalier
17/20
Native Share
De kinderen weer voor schut zetten! Het klinkt afgezaagd, maar dit was mijn favoriete moment, omringd door al onze vrienden en familie, die zich zo bevoorrecht en gelukkig voelden.
De tafelsetting
©Liselore Chevalier
18/20
Native Share
We kleedden de tafel aan met lokale schatten zoals schelpen en koraal die we voor de gelegenheid hadden geleend van inwoners van Lamu, bladeren en bloemen uit de tuin, en vers fruit, dat we de volgende dag als ontbijt aten.
Marloes Hoedeman op haar bruiloft
©Liselore Chevalier
19/20
Native Share
We dansten tot zonsopgang in onze fonkelende jurken, de mijne van Laura Dols, een favoriete vintagewinkel in Amsterdam, die ik had aangepast zodat het modern aanvoelde en me vrij liet bewegen!
Marloes Hoedeman op haar bruiloft
©Liselore Chevalier
20/20
Native Share
Ons James Bond-moment! Ik draag een custom Love Stories-badpak. Het is beter dan een traditionele trouwfoto.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.