alles-wat-je-wil-weten-over-de-trouwjurk-van-koningin-maxima-210114
©ANP

2 februari 2002: de dag van het sprookjeshuwelijk van toen nog prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Hoewel het alweer meer dan twintig jaar geleden is, blijven we geïntrigeerd door onze eigen royal wedding – met in het bijzonder de trouwjurk van Máxima. Lees hier alles wat je ook maar wilt weten over de koninklijke japon, van de ontwerper tot de waarde van het inmiddels iconische design.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De trouwjurk van Máxima

Op de dag zelf waren de verwachtingen hooggespannen, want in wat voor trouwjurk zou Máxima verschijnen? Het werd een klassiek, tijdloos ontwerp met boothals en kanten details gemaakt van mikadozijde. Deze stof is uitermate geschikt voor een bruiloft – laat staan een koninklijke bruiloft met een miljoenenpubliek. Zo blijft de stof volledig kreukvrij, zelfs na het vele in- en uitstappen.

Máxima en Willem-Alexander tijdens hun bruiloft
©ANP

Nog een bijzonder aspect van Máxima’s trouwjurk: het ontwerp had een sleep van wel vijf meter. Die moest uiteraard voorzichtig gedragen worden door haar bruidsmeisjes: Valeria Delger (een jeugdvriendin van Máxima), Juliana Guillermo (de dochter van prinses Christina), barones Theresa von der Recke (nicht van Willem-Alexander) en Inés Zorreguita (Máxima’s jongste zus). Ook de sluier, gemaakt van zijden tule geborduurd met motieven van bloemen, was vijf meter lang.

Trouwjurk Máxima met vijf meter lange sleep
©ANP

Wie is de ontwerper?

Dan de vraag die iedereen bezighield: welke ontwerper zou Máxima dragen? Ze koos voor een ontwerp van Valentino Garavani, oprichter van modehuis Valentino. Het bleek het begin van een hechte band; na de bruiloft verscheen de toekomstige koningin regelmatig in ontwerpen van het Italiaanse modehuis.

Voor haar grote dag was Máxima in goede handen, aangezien Garavani al meerdere koninklijke bruidsjurken op zijn naam had staan. Zo ontwierp hij ook de jurk van prinses Marie-Chantal van Griekenland en die van prinses Madeleine van Zweden. Valentino’s trouwjurk voor Máxima was misschien wel zijn mooiste creatie; de toekomstige koningin zag er adembenemend mooi uit in de ivoorkleurige japon van mikadozijde en geborduurd kant.

Wat kost de trouwjurk van Máxima?

Omdat het een custom made ontwerp betreft, gaat er veel werk en tijd zitten in het creëren van een koninklijke bruidsjapon. Uiteraard is dat ook terug te zien in de prijs. Máxima’s trouwjurk zou toentertijd naar schatting 100.000 euro gekost hebben. Een groot bedrag, maar niets vergeleken met de bruidsjurken van andere royals. Zo zat er een prijskaartje van omgerekend 280.000 euro aan de Alexander McQueen-jurk van Kate Middleton, en trouwde de Spaanse koningin Letizia in een japon van de Spaanse ontwerper Manuel Pertegaz met een waarde van maar liefst 6,5 miljoen euro.

De tiara die Máxima droeg op haar bruiloft
©ANP

Tot slot: de tiara

Niet alleen waren alle ogen gericht op Máxima’s bruidsjurk; ook haar tiara met sterren kreeg de nodige aandacht. Er schuilt namelijk een bijzonder verhaal achter. Zo is het juweel een samenstelling van verschillende familiestukken. Het gaat om de Parelknoop tiara van koningin Emma. Daarop zijn diamanten sterren bevestigd uit de collectie van koningin Wilhelmina, die oorspronkelijk gedragen werden als broches. Op die manier brengt Máxima een chic eerbetoon aan de rijke geschiedenis van het Nederlandse koningshuis.

Benieuwd naar de duurste bruidsjurken? Van Serena Williams tot Grace Kelly, dit zijn de meest kostbare trouwjurken aller tijden