geen-fan-van-kerstfilms-deze-20-films-zijn-ook-perfect-voor-de-winter-273081
©ANP

We vallen maar meteen met de deur in huis: de beste winterfilms gaan niet per se over de feestdagen.

Het overkomt de besten. Op een dag ga je voor de televisie zitten of schuif je je laptop over je buik, en denk je: ’tis the season (of bijna, in ieder geval), dus misschien is het leuk om een kerstfilm te kijken. Voor je het weet, zit je middenin een film met een tv-ster uit je kindertijd in de rol van een lieftallige bakker die meedoet aan een bakwedstrijd in een fictief stadje en daar een knappe zakenman ontmoet die toevallig plannen heeft om datzelfde geliefde stadje om te toveren tot een skioord. De kans is groot dat je je scherm uit het dichtstbijzijnde raam gooit. We noemen dit het kerstkoekjeseffect: het kan leuk zijn, maar als je er te veel van neemt, kun je misselijk worden.

De beste winterfilms

Mocht je al een zachte kasjmieren set aan hebben en niet van plan zijn om naar buiten te gaan voor een bezoek aan de bioscoop, dan is dat helemaal prima. Het goede nieuws is dat er een middenweg is tussen een nieuwe Oscarwaardige film in de bios en clichématige kerstfilms. Zo kun je ook iets kijken dat winters én leuk is, maar niets te maken heeft met de kerstman, zoetsappige liefdesverhalen en cadeautjes (we proberen niet over te komen als een Grinch). Er zijn namelijk een heleboel winterse films die heel goed zijn, ook al spelen ze zich af in Hallmarks favoriete seizoen. Dus, zonder verder oponthoud: hier vind je een aantal van de beste winterfilms die niets met de feestdagen te maken hebben. Graag gedaan.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Cool Runnings (1993)

Zeer gezinsvriendelijk! Vier Jamaicaanse bobsleeërs dromen van een deelname aan de Olympische Winterspelen, hoewel ze nog nooit sneeuw hebben gezien.

Fargo (1996)

De briljante, bloederige, uitstekend geacteerde klassieker van de gebroeders Coen speelt zich af in een heel somber, heel grijs Minnesota en slaagt er ook nog eens in om op een heel gitzwarte manier heel grappig te zijn. Beslist niet voor kinderen.

Miracle (2004)

Deze film vertelt het verhaal van het Amerikaanse Olympische hockeyteam voor mannen uit 1980, dat het opnam tegen de Sovjets en uitgroeide tot een symbool van Amerikaans patriottisme tijdens de Koude Oorlog. Met uitstekende accenten uit gebieden in Amerika met erg koud weer, minstens één beroemde inspirerende kleedkamerspeech en een indrukwekkend hockeydebuut. Gezinsvriendelijk, vooral als je familie van sport houdt of zich de jaren tachtig herinnert.

Call of the Wild (1935)

Clark Gable speelt de hoofdrol in een vroege bewerking van Jack Londons klassieke roman. Als dat nog niet genoeg is om je te overtuigen, kunnen we alvast verklappen: de hond is de held. En dat is genoeg voor ons.

The Revenant (2015)

Ja, die film waarmee Leonardo Dicaprio zijn eerste Oscar won. Ben je ooit zo blij geweest dat je warm en binnen bent, en niet oog in oog komt te staan met een beer? We betwijfelen of je kinderen geïnteresseerd zijn – het is behoorlijk heftig voor iedereen onder de dertien jaar. Ook voor iedereen boven de dertien jaar trouwens, dus wees gewaarschuwd.

Winter’s Bone (2010)

Winter’s Bone is de hoog beoordeelde indiefilm die van Jennifer Lawrence een ster maakte. Guur, deprimerend en grijs, zoals de winter grotendeels is. Niet voor kinderen.

March of the Penguins (2005)

Het is onmogelijk om deze film te kijken en níet diep onder de indruk te raken van pinguïns. Uitstekend voor jonge kinderen, vooral als een manier om onze huidige klimaatproblemen te benaderen en wat ze betekenen voor pinguïns en hun soortgenoten.

The Shining (1980)

Dit is misschien eerder een Halloweenfilm, maar het stormachtige weer en de aanblik van een bevroren Jack Nicholson geven de thriller ook een heus winterwonderlandeffect. Beslist vreselijk voor jonge kinderen, uitstekend voor volwassenen die op zoek zijn naar vleiende vergelijkingen met hun eigen familie.

Force Majeure (2014)

Een waarschuwing: deze briljante psychologische film kan een negatief effect hebben op je relatie. (Het zorgt in ieder geval voor discussies.) Het is een film die kil is in verschillende opzichten. Niet alleen door de locatie (een skioord in de Franse Alpen), maar ook door wat daar gebeurt (een lawine).

Ice Age (2002)

Deze is voor kinderen (maar stiekem ook voor ons). Een groep dieren probeert zuidwaarts te migreren tijdens een grote ijstijd. Nóg een goede gelegenheid om over klimaatverandering te praten.

Frozen I & II (2013, 2019)

Nog meer kijkplezier voor de kinderen, maar welke volwassene kan de zang van Idina Menzel en Jonathan Groff weerstaan? Deze Disney-films volgen de zussen Anna en Elsa terwijl ze struggelen met trauma’s, plicht en liefde (zowel voor elkaar als voor henzelf).

Snowpiercer (2013)

Volg de overlevenden van een dodelijke ijstijd op een trein door toepasselijk besneeuwd terrein. In deze sciencefictionthriller van regisseur Bong Joon-ho, met Chris Evans in de hoofdrol, wordt stilgestaan bij classisme en de gevolgen van een onomkeerbare klimaatverandering.

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

Vier broers en zussen reizen van het Engeland uit de Tweede Wereldoorlog naar het mythische Narnia. Met James McAvoy die een faun speelt en veel Turks fruit. Lees voor extra plezier eerst de boeken.

The Mountain Between Us (2017)

Twee vreemdelingen (gespeeld door Kate Winslet en Idris Elba) vechten om te overleven nadat hun vliegtuig neerstort in de bergen. De romance die ontstaat is bitterzoet (en lichtelijk schrijnend), maar het kijken waard.

Groundhog Day  (1993)

Deze film van Bill Murray geeft een heel nieuwe betekenis aan de term déjà vu als Murrays personage dezelfde dag steeds opnieuw beleeft. Sonny & Chers I Got You Babe zal gegarandeerd in je hoofd blijven zitten na het kijken.

Happy Feet (2006)

Happy Feet, een jeugdfavoriet voor veel millennials, volgt zingende en dansende pinguïns in Antarctica, ingesproken door een verrassend grote cast (Elijah Wood, Robin Williams, Brittany Murphy, Nicole Kidman en meer). Een van de beste winterfilms aller tijden.

Two Night Stand (2014)

In deze romcom verandert een onenightstand in een ’twonightstand’ wanneer een sneeuwstorm (praktisch) vreemdelingen vasthoudt in een appartement in New York. Schattig en eigenzinnig (met hier en daar wat steam), en daarmee perfect voor op een koude sneeuwdag.

Beauty and the Beast (2017)

Disneys live-actionversie van Beauty and the Beast is een adaptatie van de animatiefilm uit 1991 en mengt nostalgie met een paar moderne updates. De winterse achtergrond van dit muzikale liefdesverhaal maakt het ook gezellig om naar te kijken.

Anastasia (1997)

Losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Anna Anderson, volgt de film Anastasia de vermiste Romanov-prinses terwijl ze haar weg terug naar huis vindt. De film is niet alleen gedenkwaardig vanwege de prachtige unieke animatie, maar bevat ook adembenemende muziek en stemacteerwerk van legendes als Meg Ryan en John Cusack.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.