het-met-gala-thema-van-2023-is-bekend-deze-iconische-mode-ontwerper-vormt-de-inspiratie-225505
©Getty Images

Karl Lagerfeld was een regelmatige bezoeker van de verschillende exposities van het Costume Institute in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art – de modetentoonstellingen die de basis vormen voor het Met Gala. Van het Seventh on Sale Benefit in 1991 tot Alexander McQueen: Savage Beauty in 2011, en natuurlijk de Chanel-tentoonstelling in 2005. Nu is bekend dat de Duitse ontwerper, die in 2019 op 85-jarige leeftijd overleed, zelf het onderwerp is van de modetentoonstelling van volgend jaar. Met het thema ‘Karl Lagerfeld: A Line of Beauty’ staat Karl Lagerfelds enorme erfgoed in de modewereld centraal tijdens het Met Gala 2023.

Met Gala 2023: ‘Karl Lagerfeld: A Line of Beauty’

Hoewel Karl Lagerfeld zelf een graag geziene gast was bij de mode-exposities van het museum, plaatste hij er ook zijn vraagtekens bij. Zo stelt conservator van het Costume Institute Andrew Bolton: “Karl werd het nooit moe mij te vertellen dat mode niet in een museum thuishoorde. Toen we samen aan de Chanel-show werkten was hij ongelooflijk gul in wat hij uitleende, maar hij was totaal niet geïnteresseerd in de tentoonstelling zelf! Hij zei altijd: ‘Mode is geen kunst. Mode hoort op straat, op vrouwen- en mannenlijven.'”

Van 1954 (toen hij de Woolmark Prize deelde met een andere opkomende ontwerper, Yves Saint Laurent) tot aan zijn dood in 2019, heeft Lagerfeld een rijk oeuvre gecreëerd. Zo ontwierp Lagerfeld voor talloze modehuizen: van Balmain, Patou, Chloé, Fendi, Chanel tot zijn eigen merk Karl Lagerfeld. Daarom – ondanks wat Lagerfeld zelf dacht over de plaats van mode in een museum – is hij het onderwerp van de voorjaarstentoonstelling 2023 van het Metropolitan Museum of Art in het Costume Institute.

Kijken naar de toekomst

En het is Bolton aan de taak om deze enorme productie vorm te geven. Hij zal een van de meest bekende ontwerpers van de 20e en 21e eeuwse mode in deze tentoonstelling weerspiegelen. Amanda Harlech, die lange tijd naast Lagerfeld heeft gewerkt, is de creatief adviseur van de tentoonstelling.

Hoe de tentoonstelling eruit zal zien? “Het enige dat ik zeker wist is dat we geen traditionele retrospectieve konden doen. Ik denk dat Karl daar een hekel aan zou hebben gehad. Ook al was hij een historicus, keek hij altijd naar de toekomst in zijn eigen werk. Het was iets waar hij een zeer tegenstrijdige relatie mee had.”

Karl Lagerfeld
©Getty Images

In plaats daarvan moest Bolton een onderscheidende manier vinden die Lagerfelds grote erfgoed kon vatten. Hij vond het begin daarvan tijdens Lagerfelds herdenkingsdienst in het Grand Palais in 2019. “Tot de sprekers behoorden enkele mensen uit zijn atelier met wie hij jarenlang had samengewerkt. Zo was er iemand die met hem werkte bij Karl Lagerfeld, en bij Chloe, maar ook naaisters bij Chanel en Fendi. Dit waren de mensen met wie hij het nauwst samenwerkte om zijn ontwerp in kleding te vertalen. En ze spraken met zoveel liefde over hem.”

Van schets naar kledingstuk

Dit leidde Bolton naar een idee: Lagerfelds schetsen. “Hij schetste alles. Hij zei altijd dat hij eerder kon tekenen dan praten of lopen. In veel opzichten was het zijn primaire vorm van communicatie, of hij ze nu per fax of iPhone afleverde. De kern van de tentoonstelling is de evolutie van Karl’s tweedimensionale tekeningen naar driedimensionale kledingstukken. Ik dacht altijd dat zijn tekeningen zeer spontaan en bijna impressionistisch waren. Maar in werkelijkheid waren ze uiterst precies, bijna wiskundig. Wij konden het niet zien omdat we niet getraind zijn, maar zijn medewerkers wisten tot op de millimeter nauwkeurig wat elke lijn betekende. Het was bijna een geheime code, een gedeelde taal tussen hem en die werknemers, die alleen zij volledig konden ontcijferen.”

Ongeveer 150 originele looks afkomstig van alle modehuizen waar hij voor werkte, inclusief zijn eigen lijn, zullen in het Met Museum worden gepresenteerd met hun originele schetsen. Bovendien zullen video-interviews met de voormalige hoofden van zijn ateliers, opgenomen door Loïc Prigent, de bezoekers in staat stellen die geheime Lagerfeld-code te kraken. Het interieur van de tentoonstelling ontwerpt architect Tadao Ando. Bolton vertelde dat Ando ooit een huis voor Lagerfeld ontwierp, dat nooit werd gerealiseerd: sommige elementen ervan zullen tot leven worden gebracht in Karl Lagerfeld: A Line of Beauty.

Karl Lagerfeld
©Getty Images

Grenzeloze verbeelding 

Hoofdsponsor van de tentoonstelling is Chanel, maar ook Fendi zal belangrijke steun verlenen. Het modemerk Karl Lagerfeld en Condé Nast zullen aanvullende financiering verstrekken. Max Hollein van The Met zei in een persbericht: “Karl Lagerfeld was een van de meest boeiende, productieve en herkenbare krachten in de mode en cultuur. Hij staat net zo bekend om zijn buitengewone ontwerpen en onvermoeibare creativiteit, als om zijn legendarische persoonlijkheid. Deze meeslepende tentoonstelling zal zijn unieke artistieke visie tonen en het publiek uitnodigen om een essentieel deel van Lagerfelds grenzeloze verbeelding en passie voor innovatie te ervaren.”

Karl Lagerfeld: A Line of Beauty is te zien van 5 mei tot en met 16 juli 2023 in de Tisch Gallery van het Met Museum. Het Met Gala zal plaatsvinden op 1 mei 2023.

Karl Lagerfeld Schets
©Vogue.com
Karl Lagerfeld schets voor Chanel
©Vogue.com

Karl Lagerfeld Chanel-show

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.